PÅ BESØK: Listhaug i flyktningleiren Kakuma nord i Kenya lørdag. Foto: Mikalsen,Helge

Listhaug vil ta flere kvoteflyktninger fra Afrika

KAKUMA (VG) Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er nå på besøk i flyktningleiren Kakuma nord i Kenya. Hun gjør det klart at kvoteflyktninger fra Syria nå skal nedprioriteres.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I et ørkenområde i Nord-Kenya dukket den opp i 1992. Flyktninger fra Sudan strømmet inn over grensa og ga grobunn for en av Kenyas største flyktningleire. 25 år senere står den her fortsatt. Under borgerkrigen i Sudan strømmet flyktningene inn. Mange reiste tilbake da Sør-Sudan vant selvstendighet fra Sudan. Men tørke og vold har også sendt mange somaliere på flukt hit.

Kakuma-leiren huser nå over 180 000 flyktninger, de fleste fra Sør-Sudan og Somalia:

FRA LUFTA: Flytkningleiren Kakuma nord i Kenya. Foto: Mikalsen,Helge

Frp-statsråd Listhaug sier at Norge skal øke antall kvoteflyktninger fra Afrika i 2018. Det har nesten ikke kommet kvoteflyktninger fra Afrika de siste årene.

– Vi kommer til å redusere kraftig fra Syria og øke kraftig fra Afrika, sier Listhaug til VG. 

Forhandler om kvoteflyktninger

Listhaug sier det ikke er klart hvilke land i Afrika de skal hente kvoteflyktningene fra, men at det i år kommer et skifte. Kvoteflyktninger er registrerte flyktninger hos FN, som omplasseres gjennom FNs høykommissær for flyktninger.

les også

Ernas nye regjering: Strammer til familieinnvandring

Hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot, er imidlertid noe som bestemmes i regjeringsforhandlingene. Det forhandler Venstre, Høyre og Frp nå om. Venstre skal etter det VG erfarer ha fått gjennomslag for sitt krav om at Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger.

Listhaug vil at flere flyktninger og migranter vil bli i nærområdene. Men her møter hun unge eritreere som vil reise nordover:

Har truet med å stenge flyktningleir

Kenyanske myndigheter har flere ganger prøvd å stenge den enorme flyktningleiren Dadab, som ligger opp mot grensa til Somalia. Det på grunn av gjentatt press på sikkerheten fra den somaliske terrorgruppen Al Shabaab - som har gjennomført flere store og katastrofale terrorangrep i Kenya.  

les også

Kenyansk statssekretær om Trumps «Shithole»-kommentar: – Respekt er det minste vi forventer

Men leiren Listhaug besøker, truer de ikke med å stenge. Det bekrefter kenyanske myndigheter overfor VG.

– Jeg vet at folk er interessert i å vite om vi skal stenge Kakuka, slik som Dadab. Vi har sagt at vi skal stenge Dadaab, ikke på grunn av at det blir en stor flyktningbefolkning i landet vårt, men på grunn av sikkerhetsutfordringene. De sikkerhetsutfordringene har vi ikke i Kakuma, så vi har ingen grunn til å stenge Kakuma, sier statssekretær Karanja Kibicho i innenriksdepartementet til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder