FØRSTE BILDE: Romsonden InSight har begynt å overføre bilder fra Mars overflate. Prikkene er skitt på linsen. Foto: HO / NASA TV

Vellykket Mars-landing for sonden InSight: – Dette er absolutt en av de store

Jubelen sto i taket i kontrollrommet til NASA da den amerikanske romsonden InSight mandag landet på Mars, seks måneder etter at den ble skutt opp fra California.

– Landingen er bekreftet, opplyste flygelederen kort tid før klokken 21 norsk tid, noe som utløste lettede sukk, jubel og applaus i kontrollrommet.

Spenningen var stor før landing, selv om det på langt nær er første gang en amerikansk romsonde har nådd den røde planeten.

– Dette hører absolutt til de store innen utforskning av Mars, sier romfartsekspert og sivilingeniør, Erik Tandberg (86), til VG.

Kan fortelle oss om Jordens opprinnelse

Dersom alt går etter planen, skal sonden nå utforske innsiden av Mars. Den er utrustet for å bore opptil 5 meter ned under overflaten med et instrument som har fått tilnavnet «muldvarpen». Der skal den foreta målinger av blant annet temperatur.

– Dette har betydning for vår oppfatning av hvordan Mars ble til, og kan også benyttes i teorier om hvordan Jorden og andre planeter i vårt solsystem ble til, forteller Tandberg.

– Det kan ses på som et puslespill, som gradvis fylles på med brikker som vil gi oss bedre utforskning av vårt solsystem.

ROMFARTSEKSPERT: Erik Tandberg (86) er sivilingeniør og romfartsekspert. Han er også offiser i Luftforsvaret. Foto: Janne Møller-Hansen

les også

Romfarere overlevde dramatisk nødlanding – forteller om de nervepirrende minuttene

Nummer åtte i rekken

Første gang NASA lyktes med en kontrollert landing på Mars, var i 1976. USA har også lykkes seks ganger senere, og InSight er dermed nummer åtte i rekken.

KRITISK FASE: Den amerikanske romsonden InSight har landet på Mars, opplyser NASA. Foto: AP, NTB scanpix

Prislappen for InSight er på nærmere 9 milliarder kroner, men om sonden krasjlandet, kunne det hele være bortkastet.

NASAs eksperter medga før landingen at mye kunne gå galt. Romsonden nærmet seg Mars i en hastighet på 19.800 kilometer i timen, før den i løpet av minutter skulle bremse ned til 8 kilometer i timen og til slutt lande mykt på planetens overflate.

GOD STEMNING: Spenningen var stor før NASAs romsonde InSight mandag landet på Mars. Den vellykkede landingen førte til full jubel. Foto: AL SEIB / POOL

– Riktig retning for mennesker på Mars

I tillegg til å bore fem meter inn i planetens kjerne, skal en seismograf føle etter jordskjelv, meteorittnedslag og annet som kan ryste planeten. Mars' rotasjon skal måles nøyaktig, det samme skal været på landingsstedet ved Mars' ekvator.

Ifølge Tandberg vil arbeidet ta tid, og det er ikke noe som er gjort i «en håndvending».

Mandagens landing er også et steg i riktig retning for å en gang i fremtiden kunne sende mennesker til den røde planeten, forteller Tandberg.

– Er det innen rekkevidde?

– Det er usikkert, og det er mange problemer som må løses.

– Aller først skal vi til månen med mennesker igjen, sier Tandberg, som selv var med som kommentator på NRK under månelandingen i 1969.

Sommeren 2020 skytes nok en viktig sonde opp på Mars. Den skal ha med seg en norsk georadar som et utviklet på Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller, og skal ta prøver hvor det har vært vann.

MÅNELANDINGENS STEMMER: Erik Tandberg og Jan P. Jansen hadde program om romfart i NRK. De to ble landskjente da de 20. juli 1969 kommenterte den første månelandingen på NRK. Her avbildet i 1975. Foto: E. T. Hansen / VG / SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder