FRA VIDEO: Dette bildet av mannens gevær i bilen hans er fra videoen som ble direktesendt på Facebook. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kripos advarer mot video fra moské-skyting

– Vårt viktigste budskap er at folk ikke oppsøker eller deler denne videoen, sier kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos til VG.

– Politiet er klar over at det sirkulerer en svært fæl video i forbindelse med hendelsen i Christchurch, skriver newzealandsk politi på Twitter.

Christchurch er en by på østkysten av Sørøya på New Zealand.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet i New Zealand videre.

Nå advarer også Kripos:

– Pass særlig på barna. Av erfaring vet vi at slike filmer kan spres raskt, også til plattformer som barn bruker, skriver de på Twitter.

Bistår politiet på New Zealand

VG har pratet med Kripos, som forteller at de vil bistå med å begrense spredningen:

– Vi har via Interpol tatt kontakt med politiet på New Zealand for å se hva vi, på en koordinert måte, kan gjøre for å sikre videoen og begrense spredning. Kripos har kompetanse på dette og ønsker å bidra til at denne videoen ikke spres til brukere i Norge, sier Jonas Fabritius Christoffersen, kommunikasjonsrådgiver i Kripos til VG.

Han forteller at Kripos’ viktigste budskap er at folk ikke oppsøker eller deler denne videoen.

– Vi har fått inn enkelte tips om hvor filmen er lagt ut og følger opp dette.

Les også: Minst 49 drept i moské på New Zealand

Sosiale medier fjerner innhold

De sosiale mediene Facebook og Twitter fjerner også videoen så fort de vet om den, skriver Reuters. Facebook ble informert om videoen av angrepet, som ble direktesendt på plattformen deres, kort tid etter at det skjedde.

– Politiet informere oss om det, og vi tok bort skytterens Facebook- og Instagram-brukere, og videoen, skriver Facebook på Twitter.

– Vi fjerner også alt innhold som støtter angrepet og den eller de som sto bak det så fort vi vet om det, skriver de.

Youtube jobber også med å fjerne videoen.

– Våre hjerter er knust over dagens forferdelige tragedie i New Zealand. Vit at vi er årvåkne og jobber med å fjerne voldelige innhold, skriver de på Twitter.

Dette viser videoen

Videoen viser en glattbarbert hvit, korthåret mann som kjører til en moské der han begynner å skyte idet han går inn i bygningen.

AFP har analysert videoen som ble direktesendt på Facebook Live og konkludert med at den er ekte. AP har publisert stillbilder fra en video som viser en av de antatte gjerningsmennene i en bil. Videoen er imidlertid ikke verifisert av politi eller andre.

les også

Hevder å stå bak angrepet

Bilde av samme type våpen som kan ses på videoen, samt vedkommendes navn og tegneserie-profilbilde, var også synlig på en Twitter-konto. Der var det lagt ut det som skal være et lengre manifest fra en person som utgir seg for å være gjerningsmannen.

Facebook-kontoen der videoen ble publisert var kort tid etter skytingen ikke lenger tilgjengelig. Twitter-kontoen med samme navn ble raskt suspendert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder