Manifest: Skal ha blitt inspirert av Breivik

I det som skal være et manifest delt på nett, skriver den australske høyreekstreme mannen at han har planlagt angrepet i to år.

 • Lone Lohne
 • Ingvild Silseth
 • Synne Eggum Myrvang
 • Andrea Rognstrand
 • Gordon Andersen
 • Jarle Grivi Brenna
 • Hanna Haug Røset
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over ett år gammel

Minst 49 mennesker er nå bekreftet døde etter angrepene i Linwood-moskeen og Noor-moskeen i Christchurch i New Zealand, syv i førstnevnte og 41 sistnevnte. I tillegg skal en person ha dødd etter ankomsten på sykehuset.

Det bekreftet politisjef Mike Bush på en pressekonferanse klokken ni norsk tid.

En australsk høyreekstrem mann skal være blant de pågrepne. Han kaller seg for Brenton Tarrant, og påstår han er 28 år.

les også

Dette vet vi om terrorangrepene på New Zealand

LA UT VIDEO: Denne mannen utgir seg for å være Brenton Tarrant, en 28 år gammel australsk mann. Han filmet seg selv før angrepet på moskeen i New Zealand. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Inspirert av Breivik

VG har gjennomgått det 73 sider lange dokumentet som flere medier omtaler som et manifest. Her antyder australieren å ha hatt noe kontakt med Anders Behring Breivik, og skriver at han er inspirert av nordmannen.

Australieren presiserer at han alene sto bak angrepet:

«Ingen gruppe bestilte mitt angrep, jeg tok avgjørelsen selv», skriver han.

Videre hevder han å ha kontaktet og fått en velsignelse fra Knights Templar, en såkalt hemmelig tempelridderorden Anders Behring Breivik tidligere påsto han var kommandør av, men siden har erkjent at ikke eksisterte.

«Men jeg har bare hatt kort kontakt med Knight Justiciar Breivik, og mottok en velsignelse for mitt oppdrag etter å ha kontaktet hans riddere», skriver australieren.

I et intervju med seg selv i manifestet, sier han følgende:

– Var din tro påvirket av noen andre angripere?

– Jeg har lest skrifter av Dylann Roof og mange andre, men den jeg virkelig hentet ekte inspirasjon fra, var Knight Justiciar Breivik.

Dylann Roof er mannen som skjøt og drepte ni mennesker i en kirke i Sør-Carolina i 2015.

les også

Politiet: Sikre på at Knights Templar ikke finnes

«BREIVIK»: I bilen til den pågrepne australieren, ligger det en gjenstand med påskriften «Breivik». Foto: Skjermdump

Breiviks advokat: Lite sannsynlig

Anders Behring Breivik soner fengselsdommen på 21 år under et svært strengt regime i Skien fengsel. Massemorderen har kun kontakt med profesjonelle aktører som fengselsbetjenter, fengselsprest, psykiater og advokatene sine.

Han har ingen kontakt med andre innsatte.

– Han har svært begrenset kontakt med omverdenen, så det virker lite sannsynlig at han har hatt kontakt ut fra den virkeligheten jeg kjenner. Breivik er i praksis avskåret fra omverdenen, sier Breiviks advokat, Øystein Storrvik, til VG.

BISTÅR BREIVIK: Advokat Øystein Storrvik. Foto: Frode Hansen

I 2016 gikk Breivik til søksmål mot Staten for å få lettelser i soningsregimet, men uten hell.

– Regimet har vært like strengt etter rettsprøvingen. Det har vedvart, sier Storrvik.

Advokaten påpeker at domstolen delte hans bekymring rundt Breiviks situasjon og soningsforhold.

– Det må lettelser til, og hvis det viser seg at denne påståtte kontakten ikke er tilfelle, så bør det ikke påvirke saken hans. Regimet ble grundig belyst under rettssaken, hvor strengt det var. Det var hele poenget med søksmålet, sier Storrvik.

les også

Ny rapport: Ville gi Breivik samvær med andre fanger

Tror ikke på Breivik-kontakt

Ekstremismeforsker Tore Bjørgo ved Universitetet i Oslo sier til VG at manifestet på mange måter er modellert etter Breiviks, og at han har hentet ideer fra nordmannen. Bjørgo tror likevel ikke han har oppnådd kontakt med Breivik.

– Jeg ser han skal ha fått en velsignelse fra dette liksom-brorskapet. Sannsynligvis har han skrevet et brev til Breivik og ikke fått svar, sier han.

Den største forskjellen på terroristene, er ifølge Bjørgo at de skisserer ulike hovedfiender. Den australske terroristen er mest opptatt av den såkalte «ytre fienden», som her vil si innvandrere – muslimer spesielt – og deres barn. Breivik, på sin side, angrep den «indre fienden», altså de som i hans øyne legger til rette for den ytre fienden.

Bjørgo omtaler australierens karakteristikker av innvandrere for «hårreisende og groteske».

Han bemerker seg også miljøhenvisningene i manifestet.

– Jeg ser han har knyttet dette til en miljøteori, at han mener det er en sammenheng mellom etnisitet og miljøet man har vokst opp i. Det er gammel fascistisk idé, som har fått en gjenfødelse i en del høyreekstreme diskusjoner. Man finner det også blant nynazister, denne ideen om å fremstå som miljøvernere.

Tilgang til nyheter

Massemorderen har tilgang på nyheter og følger nyhetsbildet tett. Det er derfor grunn til å tro at han også får med seg terrorangrepet på New Zealand. Breivik har i alle år skrevet mange brev på cellen som han har forsøkt å sende ut fra fengselet, men nærmest alt blir stoppet.

Selv nevner Breivik New Zealand 14 ganger i sitt eget manifest, hovedsakelig som et land «kulturmarxister» kan flykte til, i likhet med USA, Canada, Russland og Australia.

I en e-post fra februar 2011, som Breivik sendte til bloggeren Peder Are Nøstvold Jensen, kjent under psevdonymet Fjordman, skrev dessuten Breivik at han hadde samlet rundt 5000 Facebook-kontakter. New Zealand og Australia var blant landene han angivelig hadde kontakter.

Han har tidligere forsøkt å danne et fengselsnettverk bestående av profilerte straffedømte personer over hele verden.

les også

Solberg om terrorangrepet: – Gir vonde assosiasjoner

Tror brev ville blitt stoppet

– Det er indikert et navn og identiteten til gjerningsmann er ukjent for oss, sier avdelingsdirektør i Kriminalomsorgen, Tom Alexander Enger til VG.

– Vil dere be om en redegjørelse for om denne gjerningsmannen kan ha hatt kontakt med Breivik i fengselet?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Hvis denne personen har sendt brev til fengselet, er det sannsynlig at et slikt brev ville kommet frem?

– Hvis vi tenker oss en hypotetisk situasjon der en utenforstående sender inn et brev at man redegjør for å gjøre en terrorhandling, så er det et brev som vil bli stoppet i norsk kriminalomsorg, sier Enger.

Han presiserer at kommunikasjonskontrollen går begge veier.

– Alt som går inn og ut blir kontrollert og det blir vurdert i hvert enkelt tilfelle om det er forsvarlig å gi ut brev, sier Enger.

Espen Jambak, assisterende fengselsleder i Skien fengsel, der Brevik sitter, sier til VG at de ikke har noen kjennskap til den navngitte personen som er nevnt i medier nå å stå bak terroren.

– Generelt er det slik at vi har kommunikasjonskontroll i norske fengsler. Dersom det kommer inn et brev der det beskrives at det skal begås ny kriminalitet, så vil det stoppes, sier Jambak til VG.

Ville ta hevn

Ifølge manifestet ville mannen ta hevn etter terrorangrepet i Stockholm i 2017, da en lastebil kjørte gjennom en travel gågate og drepte fem mennesker.

Han nevner det 11 år gamle offeret Ebba Åkerlund med navn flere ganger.

– Min kommentar er at jeg synes det er ekstremt tragisk at Ebbas navn misbrukes i politisk propaganda, sier mor Jeanette Åkerlund til Expressen.

Han refererer også til ofrene av andre terrorangrep i Europa, og uttrykker dessuten bekymring for økende innvandring, raseblanding og fallende fødselsrater blant vestlige. Ifølge manifestet er hevn mot det mannen kaller «inntrengere i Europa» et hovedmotiv for nattens terrorhandling.

Det fremgår også en slags målsetting om å splitte Tyrkia fra andre NATO-land, og et ønske om en kulturell og rasemessig deling av USA som vil føre til borgerkrig.

Ifølge mannen selv, er han ikke nazist eller antisemitt. Han skriver at han utviklet sitt syn fra internett, og skriver: «Du vil ikke finne sannheten noe annet sted».

Forfatteren av manifestet beskriver seg imidlertid som rasist, nasjonalist og fascist.

«Jeg anser meg selv som en øko-fascist i naturen. Nasjonen med de nærmeste politiske og sosiale verdiene til min egen er Folkerepublikken Kina», heter det i manifestet.

Han påstår å være fra en arbeiderklassefamilie med lav inntekt, og at han hadde en normal barndom «uten store problemer». Videre står det at han aldri har vært særlig interessert i skole og utdannelse.

Det fremgår også av manifestet at forfatteren på ett område beskriver seg som tilhenger av USAs president Donald Trump.

«Som et symbol på fornyet hvit identitet og felles formål? Ja, sikkert. Som leder og utvikler av politikk? Kjære Gud, nei.»

Australieren fremhever også den amerikanske konservative kommentatoren og Trump-tilhengeren Candace Owens som en inspirasjonskilde.

Owens tar selv avstand fra terroristen på Twitter.

– Hvis mediene prøver seg på en «Candace inspirerte moskéangrep i New Zealand»-vinkling, bør de alle få seg advokat», skriver hun.

Ingen nordmenn

Utenriksdepartementet har ikke mottatt noen informasjon som tilsier at norske borgere skal være rammet av terrorangrepet på New Zealand.

Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i departementet til NTB fredag morgen.

Association of Norwegian students abroad (ANSA) melder i en tekstmelding til VG at de har vært i kontakt med alle sine registrerte medlemmer i Christchurch og at de er i god behold. Organisasjonen jobber med å kartlegge situasjonen fullstendig og har satt ned en beredskapsgruppe på saken.

– Vi jobber med å kartlegge om det er flere studenter som kan befinne seg i området, med det er per nå ikke oss kjent, skriver ANSA-leder Hanna Flood.

– PST har per nå ikke opplysninger som tilsier at det som har skjedd påvirker trusselbildet her, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG, og presiserer at PST gjør forløpende vurderinger av trusselbildet.

– Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, uttalte statsminister Jacinda Ardern fredag.

– Alle er triste og redde

For mange begynte meldingene med en enkel skyting, så ble det mer og mer alvorlig.

– Det er en veldig ekkel dag, man merker at alle er veldig redde og triste, sier Rebecca Ertesvåg, som besøker newzealandske venner i Dunedin.

Hun sier at de konstant har sittet på Facebook og fulgt med på nyheter.

– Det jeg syns var det verste, er å se alle de gå gjennom det samme som vi slet med 22. juli. Den følelsen av å ikke forstå hva som skjer og at det kan skje her. Det er veldig trist og sterkt.

Mer om

 1. Terrorangrep Christchurch
 2. New Zealand
 3. Anders Behring Breivik
 4. Terror
 5. Skyting
 6. PST

Flere artikler

 1. Dette betyr påskriften på våpenmagasinene

 2. Fengselssjef om mulig Breivik-kontakt: Et slikt brev ville ha blitt stoppet

 3. Terrormistenkt sendte manifest til statsministeren

 4. Nyhetskommentar: Den blodige inspirasjonen

 5. Terrorangrep på New Zealand: Minst 49 drept i moské

Fra andre aviser

 1. Breiviks advokat: – Helt usannsynlig at han har kommunisert med gjerningsmannen

  Aftenposten
 2. Ekspert om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

  Aftenposten
 3. De høyreekstremes fiendebilde er endret

  Bergens Tidende
 4. Dette fant FBI hjemme hos en ivrig leser av Anders Behring Breivik. Terrorister inspirerer hverandre, mener eksperter

  Aftenposten
 5. Verste angrepet mot muslimer i et vestlig land

  Bergens Tidende
 6. 49 drept i terrorangrep mot to moskeer på New Zealand

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no