GÅR AV: Finlands Juha Sipilä på vei inn i sin residens Kesäranta, hvor han fredag holder pressekonferanse om sin avgang. Foto: Reuters

Finlands regjering går av

Statsminister Juha Sipilä leverer sin avskjedssøknad fredag.

Bakgrunnen skal være at regjeringen ikke fikk gjennom omfattende, nye helsereformer i den finske Riksdagen, melder kanalen.

– Jeg tar mitt ansvar for at vi mislyktes og har levert en avskjedssøknad til presidenten, sier statsminister Juha Sipilä under en pressekonferanse i sin residens Kesäranta – som på svensk går under navnet Villa Bjälbo – kl. 09.59 fredag formiddag.

Han kaller samtidig det at reformen ikke gikk gjennom for en gigantisk skuffelse.

Finlands president Sauli Niinistö har ifølge rikskringkasteren Yle godkjent avskjeden, men ber samtidig regjeringen sitte frem til valget, som etter planen skal holdes 14. april.

LEVERER AVSKJEDSSØKNAD: Finlands president Sauli Niinistö (t.v.) tar i mor statsminister Juha Sipilä i Mantyniemi i Helsinki fredag 8. mars. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stort prosjekt

– Det var tydelig at det ikke fantes noen mulighet for å rekke å få alt klart i tide. Dessuten var det et spørsmål om hvorvidt lovforslaget ville gått gjennom i riksdagen, sier Yles politiske reporter Magnus Swanljung.

Statsminister Sipilä har flere ganger tidligere omtalt reformene som regjeringens største og viktigste prosjekt, og signalisert at han vil gå av dersom den ikke går gjennom, skriver Aftonbladet.

Juha Sipilä fra Centern har siden 2015 ledet en konservativ koalisjonsregjering sammen med koalisjonspartnerne Samlingspartiet og Blå framtid, skriver NTB.

Ifølge Yle har ulike regjeringer i 14 år forsøkt å få til reformer i Finland – uten å lykkes.

– Gir opp og går

Regjeringspartiene skal ha vært splittet når det kom til helsereformen, skriver NTB.

Nå konstaterer Göran Djupsund, professor i statsvitenskap ved Åbo Akademi, at hele reformen er død. Han mener fiaskoen skyldes at reformen har vært et hastverksarbeid med få muligheter til å lykkes innen valget i april, slik Sipilä krevde.

– Det er så mange spørsmål som blant annet angår grunnloven, at reformen burde ha vært bedre forberedt, sier han og legger til at det ser ut som statsministeren bare gir opp hele greia og går, sier han til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder