NYE SAMMENSTØT: Lørdag ble det igjen opptøyer i Paris’ gater. Foto: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP

230 arrestert etter kraftige opptøyer i Paris

«Gule vester»-demonstranter barket lørdag sammen med politiet i et voldsomt sammenstøt nærheten av Triumfbuen. Norske Erland Bakke ble øyenvitne.

Artikkelen er over ett år gammel

Etter at antall deltagere i protestene har sunket siden den første aksjonen for 18 uker siden, håpet demonstrantene å blåse nytt liv i protestbevegelsen mot president Emmanuel Macron og hans politikk.

Selv om presidenten har gitt etter for enkelte av kravene, er det fortsatt enorm misnøye blant mange franskmenn i alle samfunnslag. Det kom nok en gang tydelig frem i den franske hovedstaden lørdag formiddag.

230 personer har blitt arrestert hittil, skriver Le Figaro. Ifølge politiet i Paris er 45 skadet: 17 politibetjenter, én brannmann og 27 demonstranter.

Avisen melder om at motorsykler, anleggsmaskiner, aviskiosker, søppelkasser og butikker står i brann, og at brannvesenet må jobbe mange steder samtidig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrantene kastet røykbomber og andre gjenstander på politifolkene langs Champs-Élysées, som først trakk seg tilbake og senere satte inn vannkanon, gummikuler og tåregass mot demonstrantene, skriver AFP.

Over 5000 politifolk skal ha blitt satt i jobb for å få kontroll over demonstrantene, som også sprayet graffiti på bygninger.

Bildene viser også at rasende gule vester satte fyr på biler og kiosker og vandaliserte butikker. Demonstrantene skal også ha barrikadert flere gater og gått løs på politibiler. Den fasjonable restauranten Fouquet, hvor kjendisene hyppig frekventerer, skal være rasert. Spisestedets markise sto i full fyr, men ble raskt slukket.

Designbutikkene Hugo Boss og Lacoste er også gjenstand for hærverk. En bankfilial ble satt fyr på, og beboerne i samme bygning ble evakuert, skriver BBC. 11 mennesker ble lettere skadet, inkludert to brannmenn.

Nordmann i Paris: – Våknet av at det smalt

Kjendismanager Erland Bakke (40) befinner seg i Paris og bor på et hotell ved Champs-Élysées. Det som skulle bli et rolig og avkoblende helgeopphold, ble noe helt annet.

– Alt skjedde utenfor vinduet vårt. Vi våknet av at det smalt, sier han på telefon til VG.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Politiet sier at vi får ikke gå ut fra hotellet, forteller han.

Først trodde Bakke og kona at det var skudd de ble vekket av.

– Og det var nok også noen skudd. Men så hørte vi folkemasser utenfor. Det ble kastet steiner mot hotellet, så det føltes skremmende. Det var rett og slett en krigssone. Det smalt overalt, og politiet så lenge ut til å være på vikende front, sier Bakke.

Paret hadde tenkt å oppleve vår i Paris.

– Det er 17 grader i dag, men vi må i stedet nyte Paris-våren på rommet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TÅREGASS: Mange tusen politifolk skal ha blitt satt i jobb. Foto: Christophe Ena / AP

Januar: Gule vester-leder pågrepet

Demonstrasjonen skal ha startet fredelig, ifølge britiske Express, hvor mange bar skilt med sympatistøtte overfor terrorrammede New Zealand. Men situasjonen skal raskt ha utartet.

Det er nøyaktig fire måneder siden aktivister i hele Frankrike begynte å bruke lørdagene på å gå ut i gatene for å protestere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DUKKE: Denne utstillingsdukken har fått hard medfart. Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Gule vester-demonstrant truffet av politiet gummikule: Kan miste øyet

Grasrotbevegelsen gule vester, eller «gilets jaunes» – som de heter på fransk, begynte som en protestaksjon 17. november i fjor mot økende priser på drivstoff og høyere levekostnader i Frankrike.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MASKER: Her er en demonstrant med en lite flatterende Macron-maske på ryggen. Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Demonstrantbevegelsen oppsto uten offisiell ledelse eller tilknytning til politiske partier eller fagorganisasjoner. Den har tatt sitt navn fra de gule refleksvestene som skal ligge i alle franske biler.

Bakgrunn: Derfor startet gule vester-demonstrasjonene

I løpet av de siste 18 ukene har flere tusen demonstranter blitt pågrepet og mange hundre såret.

– De er verken demonstranter eller bråkmakere, de er mordere, skriver innenriksminister Christophe Castaner på Twitter.

Han anslår at det var omtrent 1500 «ultravoldelige» aksjonister i dagens demonstrasjon, blant de 10.000 som skal ha møtt opp. Det er langt flere enn forrige lørdag, da kun 2800 demonstrerte i Paris.

– Et stort antall folk har kommet bare for å ødelegge, skriver han.

Selv om det er de ekstreme, voldelige personene tilknyttet gule vester som får mest oppmerksomhet, består gruppen stort sett av fredelige demonstranter som ikke ønsker vold.

I FLAMMER: Denne aviskiosken fikk en ublid skjebne. Foto: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP

DRAMATISK: Demonstrantene satte også fyr på biler. Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder