KRITISK: Hawaiis justisminister Douglas Chin mener innreiseforbudets underliggende budskap er at det er et muslimforbud. Foto: Caleb Jones AP

Forlenger kjennelse mot Trumps innreiseforbud

En føderal dommer på Hawaii har besluttet å forlenge forføyningen mot Trumps innreiseforbud.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

15. mars, kun timer før Trumps reviderte innreiseforbud skulle tre i kraft, utstedte den føderale dommeren Derrick K. Watson fra Hawaii en landsomfattende midlertidig forføyning.

Nå har Watson avgjort at forføyningen blir stående inntil delstatens søksmål for å stanse innreiseforbudet er ferdig behandlet i rettsvesenet.

Bakgrunn: Dommer stopper Trumps nye innreiseforbud

Diskriminerende og skadelig

Delstatens justisminister Douglas Chin har argumentert med at det underliggende signalet i det reviderte innreiseforbudet er "som et neonskilt som blinker 'muslimforbud, muslimforbud', uten at regjeringen bryr seg med å skru det av.

Chin mener forbudet diskriminerer muslimer og at det skader delstatens økonomi, mens regjeringen i Washington sier presidenten har rett til å ta avgjørelser for å beskytte rikets sikkerhet.

Det amerikanske justisdepartementet sa i retten at dersom Watson la seg på Hawaiis linje, så burde han innsnevre forføyningen til kun å gjelde den delen av innreiseforbudet som gjaldt visumnekt til borgere fra seks land med overveiende muslimsk befolkning.

Regjeringsadvokat Chad Readler mente presidentordrens midlertidige stans av USAs flyktningprogram ikke påvirker Hawaii og derfor ikke burde være omfattet av Watsons kjennelse. Dette avviste dommeren.

Meningsmåling: Halvparten av alle amerikanere støtter Trumps innreiseforbud

– Ikke konstitusjonelt korrekt

Hawaii var den første delstaten som saksøkte staten for å stanse det reviderte forbudet, som ifølge Chin bare er en utvannet versjon av det opprinnelige forbudet, som allerede hadde møtt veggen i to rettsinstanser.

– Vi kan ikke ta presidenten for ikke å være politisk korrekt, men vi kan ta ham for ikke å være konstitusjonelt korrekt, sier Hawaiis fremste juridiske embetsmann.

Les også: Seks stater tar Trumps innreiseforbud til retten

Les også: Trump raser etter å ha tapt anke

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder