SVT om angrepet i Sverige: Fant sprengstoff i lastebilen

STOCKHOLM/OSLO (VG) Ifølge SVT Nyheter bekrefter flere politikilder lørdag morgen at det er funnet en hjemmelagd bombe i lastebilen som ble brukt i angrepet.

 • Amalie Frøystad Nærø
 • Maria Mikkelsen
 • Erlend Skevik
 • Hege Wallenius
 • Hallgeir Vågenes
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge SVT har de informasjon om sprengstoffet fra flere politikilder. Bomben skal ha blitt funnet i en veske i lastebilen. Bomben detonerte aldri helt, men gjerningsmannen skal ha brent seg på sprengladningen, skriver SVT.

Aftonbladet skriver at alt tyder på at sprengstoffet ble funnet i det delvis smadrede førerhuset på lastebilen.

Under en pressekonferanse lørdag ettermiddag sa politiet at de har funnet noe i lastebilen, men at de ikke er sikre på at det er en bombe. De undersøker nå objektet.

Ifølge Aftonbladet jobbet politiets bombegruppe ved lastebilen i natt, med en sikkerhetssone på 200 meter.

Fire mennesker ble drept og 15 skadd da en lastebil kjørte inn i en folkemengde i en gågate i sentrum av Stockholm fredag ettermiddag. Lastebilen endte inne i en butikkfasade, der det begynte å brenne. Ifølge SVTs politikilder var det den hjemmelagde bomben som utløste brannen.

Lørdag morgen opplyste politiet til Sveriges Radio at mannen som ble pågrepet etter angrepet fredag kveld trolig er sjåføren av lastebilen som ble brukt.

– Ja, det er trolig sjåføren, sier politiets pressetalsmann Lars Byström til SR.

Utelukker ikke flere pågripelser

Lørdag formiddag ligger fremdeles ti personer skadd på sykehus. Fire av dem er alvorlig skadet. Et barn er blant de skadde, men tilstanden til barnet er ikke alvorlig ifølge Katastrofmedicinska ledningscentralen. Fem personer har fått reise hjem fra sykehuset siden fredag kveld.

Den 39 år gamle firebarnsfaren som nå er siktet, ble pågrepet etter at politiet offentliggjorde bilder av av en mann på en overvåkningsvideo fra rulletrappen på Centralstation. Ifølge Aftonbladet er den pågrepne mannen usbekisk statsborger.

Politiet jobber nå med å kartlegge 39-åringens bakgrunn og kontakter.

Ifølge Aftonbladet skal den pågrepne ha chattet med en ukjent person før angrepet. Politiet knytter kontakten mellom den mistenkte og den ukjente personen til terrorhandlingen.

Det er ikke kjent hvem personen er, skriver avisen.

Lastebilen som ble brukt i angrepet tilhørte bryggeriet Spendrups og ble kapret da sjåføren skulle levere varer på en restaurant.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser.

– Vi kan ikke utelukke at det blir flere arrestasjoner, men vi ser ikke noe tegn på noen fare for allmennheten nå, sier Byström til SR.

Karin Rosander i den svenske påtalemakten sier til kanalen at den siktede 39-år gamle mannen vil bli fremstilt for varetekt senest tirsdag.

Les også

Mer om

 1. Lastebilangrep i Stockholm
 2. Stockholm

Flere artikler

 1. Firebarnsfar (39) med IS-sympatier pågrepet: – Trolig sjåføren

 2. To vitner ledet politiet til den mistenkte gjerningsmannen: – Virket nervøs og hadde brente klær

 3. Politiet: Avviser at ny person er pågrepet etter Stockholm-terror

 4. Rakhmat Akilov (39) siktet for Stockholm-terroren

 5. Siktede etter Stockholm-terror får advokatkjendis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder