TIMEVIS I KØ: Disse to unge guttene har sammen med moren Sabiha ventet i flere timer for å stå først ved scenen der Erdogan skal tale. Foto: Nilas Johnsen VG

Hundrevis venter på Erdogan i kurdisk by

DIYARBAKIR (VG) Flere hundre mennesker venter på å slippe inn til et valgmøte med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den omstridte tyrkiske presidenten kommer til byen, som primært har kurdisk befolkning, for å drive valgkamp for å få endret grunnloven slik at presidentembetet får kraftig utvidet og utøvende makt.

Klokken 17 norsk tid startet møtet og i sin tale forteller Erdogan at byen Diyarbakir sørøst i Tyrkia kan bli en yndet turistdestinasjon, dersom man utrydder terror.

– Det var i min regjeringstid at kurdisk ble lov på skolen, at valgmøter kunne holdes på kurdisk. Vi var garantisten for frihet. Vi er garantisten mot terror, sier Erdogan.

Bakgrunn: Dette er kurdernes kamp

Vil avvise PKK

Presidenten fortsetter med å fortelle forsamlingen at han ikke skiller mellom tyrkere og kurdere.

– Vi sier at vi er en nasjon og inkluderer alle. Vi lar oss ikke lure av terrororganisasjoner, som vil ødelegge oss, fortsetter han.

Han var dermed tydeligere på at han vil hindre PKK.

– Vi skal ikke la noen ta vårt land. Vi ga vårt svar på natten de forsøkte kupp. Vi avviste FETO, vi skal avvise PKK.

– En sterk leder

VG er tilstede der flere hundre mennesker har ventet på å slippe inn til valgmøtet med presidenten i byen Diyarbakir.

– Valgmøter i Diyarbakir er alltid spesielle, men presidenten har fått gode mottagelser der tidligere. Vi har alltid vært tydelige på skillet mellom det kurdiske samfunnet som helhet og terroristene i PKK, sier president Erdogans talsmann Dogan Eskinat til VG.

I flere timer har folk stått i kø for å høre Erdogans tale. Helt i front står Sabiha (45):

– Erdogan er en sterk leder til det beste for landet vårt, og han kan utrette mer om han får endringene han ønsker, sier hun til VG.

Cihan (50) sier hun håper på en fredelig fremtid for byen:

– Diyarbakir er bare kjent for PKK, men det er ikke det vi ønsker å være kjent for. Europa må slutte å rakke ned på Tyrkia. La Erdogan få jobbe uten å plage ham, så får han endret på mer, sier hun.

Les reportasjen: Fryktet i Vesten, men her elsker de Tyrkias sterke mann

Sikkerhetsopplegget i byen er lørdag formiddag svært omfattende. VG måtte gjennom fire grundige kontroller for å slippe inn, etter at søknaden om tillatelse ble vurdert av fire ulike departementer.

Diyarbakir-regionen er fremdeles veldig urolig, det har vært en rekke terrorangrep her, og inntil mars i fjor var det portforbud i deler av byen.

Erdogan vinner i disse dager velgere med en rekke gigantprosjekter – og byggeprosjektene har sterk appell hos tyrkerne, og er blant AKPs fremste midler i kampen om velgerne.

VG I TYRKIA: Nilas Johnsen, som dekker Midtøsten for VG, og fotograf Ozge Sebzeci er tilstede i Diyarbakir hvor Erdogan skal tale klokken 17 norsk tid. Foto: Nilas Johnsen VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder