FÅR SLAKT: Donald Trump får uvanlig heftig kritikk av den britiske etterretningstjenesten etter at han påstod at han har blitt avlyttet. Påstandene bør ignoreres, heter det i en uttalelse fra britiske GCHQ. Foto: Jeff Kowalsky AFP

Britisk etterretning kaller Trumps avlyttings-påstander for latterlige

«Nonsense» og «fullstendig latterlig» kaller britisk etterretning påstandene om at de avlyttet Donald Trump under valgkampen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

USAs president Donald Trump har sagt at han ble overvåket og avlyttet i Trump-tårnet i New York. Men han har ikke bevis for påstandene.

Det hvite hus' pressetalsmann Sean Spicer har denne uken uttalt at britisk etterretning sto bak. Uttalelsen var gjengitt som et sitat fra tidligere dommer Andrew Napolitano:

– Tre etterretningskilder har informert Fox News om at president Obama gikk utenfor kommandorekken. Han brukte ikke NSA, han brukte ikke CIA, han brukte ikke FBI og han brukte ikke justisdepartementet. Han brukte GCHQ, sa Napolitano.

Bakgrunn: Trump påstår at Obama avlyttet ham under valgkampen

– Vås

En talsmann for GCHQ, som er den britiske stats kommunikasjonshovedkvarter og etat for signaletterretning – et organ som tilsvarer den amerikanske etterretningstjenesten NSA, kaller saken vås.

– Nylige anklager fra mediekommentator og dommer Andrew Napolitano om at GCHQ ble bedt om å gjennomføre avlytting mot den daværende presidentkandidaten, er nonsens. Påstandene er fullstendig latterlige og bør ignoreres, sier talsmannen til BBC.

Det er høyst uvanlig at britisk etterretning går ut på denne måten. Beskyldningene anses dermed som så hårreisende at GCHQ ikke kunne la dem stå uimotsagt.

Trump om den påståtte avlyttingen: – Kommer mer de neste ukene

OMFATTENDE SIKKERHET: Her står politi på vakt utenfor Trump Tower i november. Donald Trump hevder at han har blitt avlyttet under valgkampen. Han har ikke kommet med noe bevis for påstanden. Foto: Seth Wenig AP

Avvises i Washington

Etterretningskomiteen i Senatet gikk tidligere ut mot Trumps avlyttingspåstander.

– Basert på informasjon som er tilgjengelig, finner vi ingen antydning til at Trump Tower ble utsatt for overvåking av en noen som helst slags del av den amerikanske regjering, verken før eller etter valgdagen, sa etterretningskomiteens leder Richard Burr torsdag.

Washington Post: Donald Trump tar feil fire ganger om dagen

Samme dag ble leder for Representantenes hus, Paul Ryan, intervjuet av CNN. Han sa at han heller ikke har sett noe som helst slags bevis for avlytting eller annen type overvåking mot Trump Tower.

– Vi har ikke sett noe bevis for avlytting eller at det har foreligget noen rettslig ordre som gir fremmede makters etterretning tilgang til noe slikt, sa Ryan.

Ryan la imidlertid til at han fortsatt har tillit til Trump, og at det som kan se ut som falske påstander fra presidenten på Twitter, ikke vil ødelegge Det hvite hus' troverdighet.

Les denne: Trumps luksusreiser sprenger budsjettene

Trump-påstander

Det var 4. mars at Trump først slo i bordet med beskyldningene.

– Forferdelig! Jeg fant nettopp ut at Obama avlyttet meg i Trump Tower like før valgseieren. Ingenting ble funnet. Dette er McCarthy-isme!, tvitret presidenten.

Obama nekter via sin talsmann for å ha avlyttet Trump, og USAs tidligere nasjonale etterretningssjef James Clapper har avvist at det fantes noen hemmelig rettsordre om avlytting av Trump Tower under valgkampen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder