BRANT KORANEN: Tiltalte skal ha lagt ut en video på Facebook der han brenner Koranen. Dette er et illustrasjonsbilde.

BRANT KORANEN: Tiltalte skal ha lagt ut en video på Facebook der han brenner Koranen. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Krister Sørbø VG

Dansk mann tiltalt for å brenne Koranen

Det er første gang siden 1971 at det tas ut tiltale etter landets blasfemiparagraf.

Eirik Tufteland Kroken
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I desember 2015 lastet en 42 år gammel mann fra Nordjylland opp en video på en islamkritisk gruppe på Facebook der han brenner Koranen.

Onsdag denne uken ble han tiltalt for blasfemi. Det har ikke skjedd siden 1971, skriver Danmarks Radio.

Håner religionen

Mannen er tiltalt for overtredelse av straffelovens §140.

– Det er påtalemyndighetens oppfattelse at omstendighetene i forbindelse med brenning av hellige bøker som Bibelen og Koranen, innebærer at det i visse tilfeller kan være en overtredelse av blasfemiparagrafen, som handler om håning av en religion, sier statsadvokat Jan Reckendorff til Danmarks Radio.

Danske TV2 skriver at den 42-årige mannen skal ha brent Koranen i sin egen hage og lagt ut en video på den offentlige Facebook-gruppen «Ja til frihet – nei til Islam».

Ifølge tiltalen skal mannen ha skrevet «Tænk på jeres nabo, det stinker, når den brænder» som tekst til videoen.

Les også: Slik var karikaturstriden

Lovlig i Norge

I 2015 ble den norske blasfemiparagrafen tatt bort like etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris 7. januar samme år.

Paragrafen ble vedtatt fjernet allerede i 2005 som en del av den nye straffeloven, men trådte ikke i kraft på grunn av IT-problemer i politiet.

Etter angrepet mot satiremagasinet, ble paragrafen hastehåndtert i Stortinget fordi flere representanter tok til orde for et strakstiltak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder