Putin: – Angrepet skader forholdet mellom USA og Russland

Vladimir Putin tror rakettangrepet mot den syriske flybasen i natt kan være brudd på folkeretten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fredag formiddag melder nyhetsbyrået AP at Russland har suspendert en avtale med USA fra 2015 om tiltak som skal hindre hendelser mellom russiske fly og fly fra koalisjonsstyrken som opererer i Syria.

Dette kommer ifølge AP som en direkte reaksjon på rakettangrepet mot den syriske flybasen natt til fredag.

Ifølge BBC omtaler Putins talsmann Dmitry Peskov angrepet som et angrep på en suveren stat.

– Skader forholdet

– Putin mener angrepet har skadet forholdet mellom USA og Russland alvorlig, sier Peskov, ifølge flere russiske nyhetsbyåer som Reuters siterer.

Peskov sier at den syriske hæren ikke har kjemiske våpen, og at dette er bekreftet av et overvåkingsorgan i FN.

Bakgrunn: Trump beordret angrep - skjøt nær 60 missiler mot syrisk flybase

Ifølge Peskov ser Putin på angrepet som et forsøk fra USA på å ta oppmerksomheten bort fra tap av sivile menneskeliv i Irak.

Russland ba fredag om at det blir kalt inn til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd etter angrepet mot den syriske flybasen, der det også skal ha vært russiske soldater.

Det opplyser lederen for forsvarskomiteen i det russiske Føderasjonsrådet, Viktor Ozerov, ifølge Reuters, melder NTB.

– Angrepet kan ses som en aggressiv handling fra USA mot et FN-land, sier Ozerov, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

Ozerov sier samtidig at rakettangrepet kan undergrave kampen mot terror.

I de russiske mediene har angrepet skapt sterke reaksjoner, forteller VGs Europas-korrespondent Nora Thorp Bjørnstad fra Pristina i Kosovo.

– Angrepet på den syriske flybasen i natt vekker sterke reaksjoner i Russland. Kreml mener det var en svært aggressiv handling og at det kan være brudd på internasjonale lover.

Bjørnstad sier at Dmitry Peskov, president Putins pressetalsmann, har gått ut i dag og sagt at Vladimir Putin mener at dette kan gi en permanent skade på forholdet mellom USA og Russland.

– Russerne hadde kjempeforventninger til Donald Trump som president. Under valgkampen støttet de Trump, og det ble nærmest tegnet et slags glansbilde av Trump som man mente var den som ville løse opp i flokene mellom Russland og USA. Derfor er også skuffelsen i dag også utrolig stor. Vi hører på russisk Kreml-støttet radio at «Donald Trump faktisk ikke vant valget i USA, fordi det vi har sett i dag er Hillary Clinton sin politikk».

I USA får Donald Trump støtte fra flere tunge utenrikspolitikere etter angrepet. Senatorene John McCain og Lindsay Graham mener at Trump har sendt et viktig signal, og at USA ikke lenger vil stå og se på at Assad slakter uskyldige sivile med kjemiske våpen og tønnebomber, ifølge CNN.

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt skriver på Twitter at angrepet i praksis var like mye var rettet mot president Vladimir Putin, som mot Syrias president Assad.

Tidligere borgermester i den syriske byen Homs, Ahmad Mounir, mener at angrepet kan føre til en farlig opptrapping av konflikten i Syria.

– Dersom det blir flere angrep er det tegn på en farlig utvikling. Det kan lede til verdenskrig, sier Mounir til den svenske avisen Expressen.

FYRER LØS: «USS Porter» sender sine kryssermissiler mot Syria natt til fredag. Foto: Ford Williams AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder