USAs Syria-angrep: Dette vet vi

Angrepet var en straff for Syrias bruk av kjemiske våpen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Angrepet mot den syriske flybasen i natt varte i omtrent to minutter.

Bakgrunn: USA har fyrt av kryssermisiler mot Syria

Syv mennesker drept

Angrepet skjedde omtrent klokken 02.40 norsk tid. Det sier talsmann i USAs forsvarsdepartement, Jeff Davis, til pressen ifølge BuzzFeed.

USA har bekreftet at de fyrte av 59 Tomahawk-missiler mot luftbasen Al-Shayrat i Homs. Basen er en regimestyrt flybase. Trump har bekreftet at han beordret et militært angrep, som straff for det kjemiske angrepet i Syria tirsdag, hvor 86 mennesker så langt er drept. Ingen har tatt på seg skylden for angrepet tirsdag, men USA og en rekke andre land mener det er den syriske regjeringshæren som står bak.

Missilene ble skutt ut fra de to amerikanske marinefartøyene USS Porter og USS Ross, som befant seg i Middelhavet. Flybasen skal ha stått i brann i to timer etter at den ble truffet.

Både fly, rullebaner, flyhangarer og ammunisjonslagre, radarer og bensinlagre skal ha blitt truffet, sier Davis.

Kun en reaksjon på tirsdagens angrep

Russiske myndigheter ble ifølge CNN varslet om angrepene før de skjedde. Ifølge Davis skal russere ha vært på flybasen i perioden den ble angrepet, og USA skal ha snakket med Russland flere ganger i forkant av angrepet.

Ifølge ham ble angrepet utformet på en måte som skulle unngå dødsfall.

Militærbasen er ifølge Al Arabiya en av de viktigste basene i Syria, med blant annet flyene MiG 23, MiG 24 og Sukhoi Su 25. Basen inneholder også angrepsmissiler, forsvarssystemer og radarer.

Ifølge Pentagon brukes også basen til å lagre kjemiske våpen, det skriver AFP.

En talsperson for syriske myndigheter sier at minst syv ble mennesker drept i angrepet.

Les også: Putin reagerer kraftig

Amerikanske myndigheter understreker også at angrepet var en direkte reaksjon på det kjemiske angrepet tirsdag, og ikke begynnelsen på en bredere militær fronting mot Assad.

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg ble varslet om angrepet på forhånd.

Ifølge BBC var også Storbritannia involvert i samtalene i forkant av angrepet. Ifølge landets forsvarsminister, Michael Fallon, hadde myndighetene nær kontakt med USA i forkant av angrepet. Ifølge ham ble det forsøkt å unngå å involvere russere som befinner seg i Syria.

Ifølge CNN hadde Trump et møte med det nasjonale sikkerhetsteamet sitt torsdag, hvor avgjørelsen om å gjennomføre angrepet ble tatt. Han spiste middag med Kinas president Xi Jinping mens angrepet skjedde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder