Internett-detektiver vil ta BTK-morderen

(VG Nett) Etter at Dennis Rader ble siktet for ti drap har trafikken på BTK-sider på internett tatt av. Hundrevis vil være med å oppklare mordene.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

TATT: Dennis Rader er mistenkt for å stå bak ti mord i Wichita-området mellom 1974 og 1991. Foto: AP

Tirsdag ble Dennis Rader (59) siktet for ti drap. Og på internettsidene hvor BTK-drapene («Bind, Torture, Kill») har vært diskutert har trafikken tatt av.

Noen av de som utveksler informasjon, ideer, tanker og meninger er mennesker som har vært berørt på en eller annen måte. Sånn som Terry Eckert fra Austin. Han var en barndomsvenn av Joseph Otero, en av fire familiemedlemmer som ble drept i 1974.

Men de fleste er folk uten noen som helst tilknytning annet enn at drapene har berørt og vekket oppsikt. De vil gjerne hjelpe til, og de vil ha noe å bryne seg på.

- Besatt

James Keith er en av de. Han er nærmest blitt besatt av drapsmannen.

- Jeg prøvde 24 timer i døgnet, til og med i søvne, å finne ut av hvem morderen var, sier han, ifølge AP.

- Jeg var helt besatt, sier Keith som til vanlig jobber som flyarbeider i Albuquerque i New Mexico. Han er bare en av hundrevis av amatør-etterforskere som bruker internett som sin arena. De kalles «cybersleuths» eller internettdetektiver.

Noen av «detektivene» har også vært usikker på om morderen i egen person har bidratt i diskusjonsgruppene og bloggene.

- Dogcatcher

- Det var en som signet inn som «dogcatcher», sier Angela Avey. Hun er en av administratorene for det californiske nettstedet catchbtk.com.

- Det er en ganske rar ting å kalle seg. Nå dør vi av nysgjerrighet for å finne ut mer.

En av Raders oppgaver i sin jobb som oppsynsmann i Park City var nemlig dyrekontroll.

Politiet interessert

Også politiet titter innom sidene av og til. Er det noen innlegg som interesserer dem tar de kontakt med personen. Og det har hendt. Men mye hjelp skal det ikke ha vært å få fra privatpersonene. Det spekuleres i litt av hvert. Noen mener BTK-morderen er en kvinne. Andre mener det har vært tre personer. Andre igjen er sikker på at morderen er død.

Steve Huff fra Atlanta har vært nærmere å beskrive den politiet nå har siktet.

I desember spekulerte han i at morderen var «en skallet og kompakt frik med briller og bart.»

TERRORISERTE NABOER: Dennis Rader, mannen som trolig står bak BTK-drapene, har terrorisert naboer og medborgere i 30 år. Foto: REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder