UVANLIG BLODIG: Denne mannen ble skutt og drept mandag 3. juli på Chicagos beryktede vestside. I løpet av fire dager ble 101 personer skutt i byen med 2,7 millioner innbyggere. Foto: AFP
UVANLIG BLODIG: Denne mannen ble skutt og drept mandag 3. juli på Chicagos beryktede vestside. I løpet av fire dager ble 101 personer skutt i byen med 2,7 millioner innbyggere. Foto: AFP

Blodig 4. juli-helg: 101 skutt i Chicago

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

101 personer – fordelt på 71 ulike episoder – ble skutt i løpet av den blodigste 4. juli-helgen i Chicago i nyere tid.

Innbyggere i millionbyen ved Lake Michigan er vant til blodige skyteepisoder, men selv i Chicago vekker det oppsikt når hele 15 personer blir drept og 86 såret i løpet av langhelgen hvor amerikanerne feirer sin nasjonaldag.

En 13 år gammel gutt var den yngste som ble skutt. Den eldste var en 60 år gammel mann.

– Stemningen er preget av frustrasjon, erkjenner kommunikasjonssjef Anthony Guglielmi fra Chicago Police Department i et intervju med Chicago Tribune.

Byens politikammer har nå iverksatt en omfattende gjennomgang av den blodige nasjonaldag-helgen for å finne ut hvorfor situasjonen kom ut av kontroll.

Sett denne? Ett menneske drepes hver dag

Det undersøkes blant annet hvorvidt utstrakt bruk av fyrverkeri kan ha utløst falske alarmer fra et GPS- og lydbasert signalsystem som registrerer skarpe smell i ulike bydeler.

Kriminelle gjenger

Overkonstabel Kevin Navarro opplyser til nyhetsbyrået Reuters at mange av skyteepisodene kan knyttes til de utallige kriminelle gategjengene som herjer i de fattigste bydelene.

– Noen av skyteepisodene skyldes også små krangler som har eskalert til det punktet hvor noen trekker et våpen, tilføyer Guglielmi.

1300 ekstra politifolk ble tatt ut i tjeneste i løpet av 4. juli-helgen. 58 arrestasjoner ble foretatt, og 159 våpen ble beslaglagt.

Forrige gang nasjonaldag-helgen strakk seg over fire dager var i 2013. Da ble 74 personer skutt i Chicago. Våpenvold er meget vanlig i byen med 2,7 millioner innbyggere.

De røffeste bydelene i Chicago: Frykter for barnas liv

Chicago Tribune har en teller hvor man kan følge med på hvor mange som blir skutt, sjekk den her.

I fjor ble 762 personer drept i løpet av året, en økning på 58 prosent sammenlignet med 2015. Det var faktisk flere drap enn i langt større byer som New York og Los Angeles til sammen.

Drapsraten på 27,7 drepte per 100.000 innbyggere var den høyeste siden midten av 1990-tallet. Antall drap i Chicago tilsvarte nesten halvparten av den totale økningen i 30 av de største byene i USA.

Barack Obama: – Epidemisk

Så langt i år er «bare» 1800 personer blitt skutt, mot 2035 på samme tid i fjor da våpenvolden eksploderte i løpet av noen uker og president Barack Obama omtalte situasjonen som epidemisk og erklærte at han aktet å bidra med føderal bistand.

– Folk spør hvorfor jeg henger det amerikanske flagget opp ned, skriver den katolske presten Michael Pfleger på Facebook.

Presten, som er en kjent aktivist og leder en stor afro-amerikansk menighet, erklærte i et intervju på onsdag at mer politi ikke vil løse problemene på lang sikt.

Arbeidsløshet, utkastelser, fattigdom og nabolag som forfaller, ikke våpen, er de underliggende årsakene til all volden i Chicago, fremholdt Pfleger.

– Det er faktisk tryggere å oppholde seg i Irak, bemerket han lakonisk.

Denne artikkelen handler om