SYKLER MOT SEIER: President Emmanuel Macron og kona Brigitte Trogneux forlot hjemmet sitt i Le Touquet på sykkel lørdag, omringet av livvakter, dagen før velgerne stemmer på landets nye nasjonalforsamling. Foto: Philippe Wojazer Reuters

Valg i Frankrike: Tror på rent flertall for Macron

Søndagens valg om ny nasjonalforsamling vil mest sannsynlig ikke handle om Emmanuel Macrons parti kan vinne, men hvor stor seieren blir.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fem uker etter presidentvalget skal Frankrike velge ny nasjonalforsamling. 47 millioner franskmenn kan levere sine stemmer etter at valglokalene åpnet over hele landet klokken 08.

De fleste stedene stenger klokken 18, mens man i storbyene kan stemme helt frem til 20.

De siste ukene har målingene bare gått en vei for president Macron og hans ett år gamle parti La République en marche (LREM). Presidentens parti kan få den største majoriteten siden 2. verdenskrig

Ifølge Reuters er det forventet at LREM kan sikre seg et rent flertall i nasjonalforsamlingen med mellom 397 til 427 plasser. 7877 kandidater stiller til valg, men kun 577 får en plass i nasjonalforsamlingen.

Per Olav Ødegård kommenterer: Macron øyner et valgskred

Lav valgdeltakelse positivt for Macron

Valget skjer i to omganger. Får ikke en kandidat minst halvparten av stemmene i første valgomgang nå, så holder det å vinne med et flertall i den siste og avgjørende valgrunden 18. juni.

Det er ventet at nesten halvparten (48 prosent) av befolkningen vil avstå fra å stemme, noe som i så fall vil være den laveste valgdeltakelsen siden 1958, skriver Le Parisien. Avisen mener Macrons parti tjener mest på dette, siden mange av de som avstår er franskmenn som har gitt opp, etter at deres foretrukne kandidater tapte presidentvalget.

Valget blir uhyre spennende for Marine Le Pen og Nasjonal Front, som håper på å få inn minst 15 representanter. Partier med 15 eller flere regnes som en partigruppe, som blant annet har rett til økonomisk støtte og sentrale verv. Målinger antyder at partiet kan få alt fra 5 til 15 kandidater inn i nasjonalforsamlingen.

Se håndtrykket «alle» snakker om:

Idyllisk: «Bromancen» mellom Macron og Trudeau hylles på nettet

Strenge sikkerhetstiltak

Ifølge målingene risikerer sosialistene å miste opptil 250 av 280 plasser, noe som i så fall vil være partiets dårligste valg på 25 år, ifølge NTB. Republikanerne spås å miste cirka halvparten av plassene og havne på rundt 100.

Flere opposisjonspolitikere, både fra venstre- og høyresiden advarer om at det ikke vil være bra om Macrons sentrumsbevegelse blir for dominerende, skriver NTB videre.

– Frankrike vil ikke ha godt av at et parti får monopol, sier avtroppende statsminister Bernard Cazeneuve, ifølge Reuters.

Det er innført strenge sikkerhetstiltak rundt valglokalene som en følge av terrorangrepene i Storbritannia og politiangrepet i Paris, melder Le Parisien. 50.000 politimenn er kalt inn for å sikre de rundt 67.000 valglokalene i landet.

Får stor rolle: Brigitte kan bli Frankrikes første virkelige førstedame

Le Monde skriver at valget, uavhengig av resultat, vil føre til en viktig fornyelse av nasjonalforsamlingen. Hele 216 av medlemmene av den nåværende nasjonalforsamlingen har varslet at de ikke vil stille til gjenvalg, noe som er en ny rekord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder