UTVISER: Søndag annonserte Russlands president, Vladimir Putin, at 755 amerikanske diplomater utvises fra Russisk jord. Foto: Pool New Reuters

Russland utviser 755 amerikanske ambassadeansatte

Det opplyser Putin selv, ifølge nyhetsbyrået Tass. Utvisningen kommer som svar på de amerikanske sanksjonene.

 • Hilde Sandvær
 • Runa Røed

Artikkelen er over to år gammel

Russland har tidligere advart om at USA må kutte i antallet diplomater i Moskva, nå tar Russlands president Vladimir Putin skrittet om å faktisk utvise diplomatene som svar på de nye Russland-sanksjonene.

Kommentar: Har selv Putin gitt opp Trump?

Prinsippet Putin nå ønsker å følge er at USA skal ha like mange diplomater i Russland som Russland har i USA. Det fører til at flere nå utvises. Hvorvidt dette gjelder russiske diplomatisk ansatte ved den amerikanske ambassaden, er usikkert.

Utvisningen vil påvirke USAs ambassade i Moskva, og konsulatene i St. Petersburg, Yekaterinburg and Vladivostok. Utvisningen vil gjelde fra 1. september, og vil redusere USAs diplomatiske og tekniske ansatte til 455, det samme antallet Russland har i USA, skriver CNN.

– Mer enn tusen personer arbeider ved den amerikanske ambassaden og konsulatene. 755 må stanse sine aktiviteter i Russland, erklærte Putin i et intervju med russisk TV.

Sanksjoner vedtatt i kongressen

Fredag ble det vedtatt en lovendring i USA som førte til at presidenten nå har mye større begrensninger når det kommer til å innføre sanksjoner enn han hadde før. Lovendringen ble vedtatt med stort flertall i Kongressen i Washington torsdag amerikansk tid. Det er allerede kjent at Trump godkjenner sanksjonene, og forventet at han kommer til å signere forslaget. Dette er til tross for at han har ønsket seg en oppmyking i forholdet til Russland.

Bakgrunn: Beskylder Putin for å blande seg inn i valget

Russiske myndigheter var raskt ute med å erklære at de ville svare på sanksjonene. Allerede samme dag som sanksjonene ble vedtatt advarte de om at USA må kutte i antallet diplomater i Moskva, nå tar han skrittet om å faktisk utvise diplomatene.

I tillegg suspenderer Russland USAs bruk av lagerfasilitet i Moskva, og et hus utenfor Moskva fra og med tirsdag, skriver CNN.

Forhåpninger om nytt forhold mellom Russland og USA

Ifølge forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, er Russlands utvisning av diplomatene en reaksjon både på lovendringen og på Obamas utvisning av russiske diplomater i desember i fjor.

– Obama valgte å utvise 35 russiske diplomater som var anklaget for å drive med virksomhet som ikke er forenlig med diplomatisk status. De ble tvunget til å reise tilbake til Russland, sier Godzimirski til VG.

Obamas avgjørelse var et svar på den russiske innblandingen i USAs presidentvalg i november.

Godzimirski beskriver Russland som en skuffet nasjon etter at USAs nye president ikke har myknet forholdet de to landene imellom så mye som Russland hadde håpet.

– Det var jo forhåpninger om at direkte samtaler mellom Putin og Trump ville føre til noe nytt. Dette viser også skuffelsen over at Trump ikke har satset på et nytt kapittel i USAs relasjoner med Russland, selv om det var store forhåpninger om dette, sier Godzimirski.

Putin: – Forverrer forholdet

– Den amerikanske siden har gjort et trekk som det er viktig å merke seg var helt uprobosert. Det har forverret forholdet mellom Russland og USA, sa president Putin i et intervju med TV-kanalen Rossiya 1 søndag ifølge RT.

– Jeg har ventet en lang stund på at noe kanskje kom til å forandre seg til det bedre [...], men det ser ikke ut til at det kommer til å endre seg i nærmeste framtid. Jeg har bestemt at det er tid for oss å vise at vi vil ikke la dette gå ubesvart, la den russiske presidenten til.

I en uttalelese skriver det russiske utenriksdepartementet at alle nye amerikanske beslutninger om å redusere antallet russiske diplomater i USA, vil bli møtt med lik respons fra Russland.

Les også: Slik reagerte Russland på tidligere sanksjoner

Viseutenriksminister Sergej Riabkov sa søndag til TV-kanalen ABC at Russland vil trappe opp sine reaksjoner hvis USA ikke endrer tilnærming, skriver NTB.

Flere sanksjoner

USA har tidligere innført en rekke sanksjoner mot Russland. I midten av juni vedtok Senatet sanksjoner mot Russland som en reaksjon på russisk innblanding i valget i fjor. Tidligere har USA reagert på landets innblanding i Ukraina.

Thorvald Stoltenberg i ny bok: Kritiserer sanksjonene mot Russland

Russerne har også tidligere kunngjort at de 1. august stenger adgangen til et fritidskompleks og en lagerhall som amerikanerne til nå har brukt.

Dette et svar på at amerikanske myndigheter holder to russiske bygninger stengt, i henholdsvis Washington DC og i Maryland.

Det var president Barack Obama som beordret blokkeringen av de to byggene i desember 2016 etter opplysninger om at russerne hadde forsøkt å manipulere presidentvalget. Obama utviste samtidig 35 russiske diplomater for spionasje.

Les også

 1. Russland ber USA redusere antallet diplomater som svar på sanksjoner

  Russland svarer på de amerikanske sanksjonene, blant annet må USA kutte i antallet diplomater i Moskva.
 2. Stemte for nye Russland-sanksjoner

  Senatet i USA har godkjent en pakke med nye sanksjoner mot Russland, Iran og Nord-Korea.
 3. Skaper hodebry for Trump - her forsvarer skandaleadvokaten norsk film

  To russiske lobbyister har skapt en krise for Donald Trump, etter at sønnen hans innrømmet et hemmelig møte med dem i…
 4. Trumps svigersønn: Konspirerte ikke med russere

  WASHINGTON, D.C. (VG) Jared Kushner hevder han ikke vet om noen fra Trump-kampanjen som har konspirert med Russland.
 5. Trump jr., Kushner og Manafort skal alle vitne i Senatet

  WASHINGTON, D.C. (VG) Donald Trumps sønn, svigersønn og tidligere kampanjesjef, de tre som i fjor sommer hadde et møte…
 6. Russisk lobbyist var med på møte mellom Trump junior og russisk advokat

  En russisk-amerikansk lobbyist sier han var til stede på møtet med Donald Trumps sønn som håpet på negativ informasjon…
 7. Her er Russland-epostene

  Donald Trump jr. ble i forbindelse med presidentvalget tilbudt skadelig informasjon om Hillary Clinton fra Russland.

Flere artikler

 1. USA om russisk diplomat-utvisning: ­
  – Beklagelig handling

 2. Trump ut mot Kongressen: Forholdet til Russland har aldri vært så dårlig

 3. Har selv Putin gitt opp Trump?

 4. Russland ber USA redusere antallet diplomater som svar på sanksjoner

 5. Trump kaster ut 60 russiske diplomater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder