VG fulgte norske myndigheters utvelgelse av syriske kvoteflyktninger

Familien Hannan håper å få komme til Norge: - Bekymret for et nei

ANKARA/ISTANBUL (VG) Sherin (4) var bare noen uker gammel da hun flyktet fra Syria på morens bryst. Nå venter familien på svar på om de får lov til å komme til Norge.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er ti dager siden FN ga familien beskjed om at de kan ha trukket vinnerloddet:

Mens hundretusener i desperasjon velger «dødens rute» over Middelhavet, er familien på syv blant de utvalgte som kan få en trygg reise til Europa og Norge – hvis de passer inn i den norske profilen.

Den kurdiske familien fra Aleppo kan lite om landet som kan bli deres fremtidige hjem, men mener å vite det viktigste:

– Jeg vet at vi kan få et hus, en plass vi kan være trygg. Jeg vet at det er et land som tar vare på innbyggerne sine, og det er mer enn vi kan drømme om. Det viktigste for meg er at barna mine får det bedre, sier far Sukri Hannan.

På et ordinært hotell i Ankara har norske myndigheter de siste to ukene gransket og intervjuet FN-registrerte flyktninger for å avgjøre om de får komme til Norge. De skal etter planen ta ut rundt 200 av de 8000 syriske flyktningene Norge har sagt ja til å ta imot de neste tre årene.

De fem barna fra 4 til 17 år må sammen med foreldrene gjennom en omfattende prosess.

Les også: Dette er Anundsens krav til flyktningene

Prioriterer barnefamilier

I løpet av én dag skal de gjennom flere intervjuer med UDI og Integrerings – og mangfoldsdirektoratet (Imdi). Politiets Utlendingsenhet gransker pass, tar bilder og fingeravtrykk, samtidig som forklaringene deres vurderes av PST.

– Vi vektlegger familier med barn under 18 år og sårbare kvinner. Vi ser også på personer som ikke bør få tillatelse, eksempelvis personer som har en kjent kriminell atferd eller som har støttet én av partene i Syria-konflikten, sier UDIs delegasjonsleder i Ankara.

Familien har i likhet med et trettitalls andre flyktninger reist langt for å komme på intervju. De kom med buss fra Istanbul grytidlig om morgenen. Ahmad (10) klarer så vidt å holde seg våken mens UDI spør om alder, språk og fødselssted. Nisreen (8) og Sherin (4) klynger seg til moren Leyla.

– Det er viktig at dere forteller sannheten under disse intervjuene. Hvis dere ikke gjør det, kan dere bli avvist senere, sier saksbehandler Linn, som har samlet alle på et hotellrom.

SKJEBNEMØTE: Den syriske familien på syv blir intervjuet av norske UDI på et hotellrom i Ankara. Svarene de gir, kan bli avgjørende for om de får komme til Norge. F.v: Ahmad (10, Jasmin (16), Nisreen (8), Leyla (38), Sherin (4), Sukri (38) og Jiwan (17). Foto: Helge Mikalsen , VG

– Forbudt å slå barn

Dette er første gang norske myndigheter også skal ta hensyn til hvor lett flyktningene kan integreres i Norge. Justisminister Anders Anundsen (Frp) innførte det såkalte integreringsperspektivet i juli.

Les også: Dette må du vite om flyktningkrisen

På et annet hotellrom spør Imdi derfor om utdanning, yrkeserfaring, familiesituasjon og helse – samtidig som flyktningene informeres om livet i en norsk kommune:

– Det er vanlig at både kvinner og menn arbeider. Som en konsekvens av det er det også vanlig at man deler likt på husarbeidet, sier seniorrådgiver Ellen Bruun Torvik, og fortsetter:

UNDER LUPEN: UDI reiser sammen med Politiets Utlendingsenhet og Integrerings og mangfoldsdirektoratet til Ankara i september for å intervjue syriske kvoteflyktninger som kan få komme til Norge. Dokumentgransker hos PU: Kjetil sjekker ett syrisk pass. Foto: Helge Mikalsen , VG

– I Norge har vi lover som forbyr å slå barn. Så hvis dere har gjort det tidligere, er ikke det lov.

Bombet nabohuset

VG får ikke være til stede under det viktige UDI-intervjuet som dreier seg om familiens beskyttelsesbehov. Men Sukri forteller at han tok valget om å flykte da kona Leyla i ringte ham i panikk i på nyåret 2011:

En bombe hadde truffet nabobygningen hjemme i Aleppo. Hele huset ristet. Sukri, som var var på jobb i Libanon, dro umiddelbart til hjem og videre til Afrin, hvor familien ventet i tre dager før smuglerne kom for å ta dem med til Tyrkia.

– På grunn av helsen min måtte jeg vente med å dra. Leyla ville ikke dra uten meg, men jeg sa til henne at hun måtte late som at jeg allerede var død. Hun måtte dra sammen med barna – så skulle jeg ta vare på meg selv.

Se oversikten: Her kan du hjelpe flyktningene

På andre forsøk klarte Leyla og de fem barna å komme seg over grensen til Tyrkia. For å hindre Sherin i å gråte, ammet moren det to-tre uker gamle barnet mens hun løp, forteller hun.

– Jeg var redd for at de skulle høre henne. Det var vanskelig, sier Leyla, og rister på hodet av minnene.

– Stor mulighet

Når Sukri skal avgi fingeravtrykk, tar det litt ekstra tid på grunn av hans svette håndflater.

– De fleste flyktningene vi intervjuer er ganske nervøse. De vet at dette er en stor mulighet. Og siden de ikke helt vet hva vi har tenkt å spørre om, er det vanskelig for dem å forberede seg, sier UDIs delegasjonsleder.

Under intervjuene i Ankara forteller familien om vanskelige år i Tyrkia.

På grunn av foreldrenes dårlige helse er det eldstemann Jiwan (17) som i stor grad forsørger familien. Han jobber på et marked og får utbetalt omtrent 700 tyrkiske lira, omtrent 2000 norske kroner, i måneden. To tredjedeler går til å betale for den tidligere spillkaféen de bor i.

– Det er litt hardt. Jeg jobber 12 timer om dagen. Jeg er ofte trøtt og sulten når jeg kommer hjem, sier Jiwan da VG møter familien i Istanbul dagen etter intervjuet med norske myndigheter.

MIDLERTIDIG HJEM: For to måneder siden flyttet familien inn i det som tidligere var en spillkafé utenfor Istanbul. På døren henger helten til fotballinteresserte Ahmad (10). Foto: Helge Mikalsen , VG

Nisreen (8) drømmer om å bli lege, men ingen av barna går på skole. Det koster penger, forklarer foreldrene.

– Livet her er hardt. Vi er hele tiden redde for at noen skal bli syke. Det koster 50 lira å gå til legen, det er en dagslønn, sier Sukri.

– Bekymret

Det vil ta omtrent tre uker før familien får svar på om de får komme til Norge. Ventetiden føles lang for familien, som ikke ser noen andre muligheter.

– Smuglerne tar 2000 dollar per person for å ta oss til Europa. Vi har ikke engang 100 dollar, hvordan skal vi skaffe 2000? spør Sukri retorisk.

– Vi håper at vi får komme til Norge. Men vi er litt bekymret for at vi skal nei. Hvis vi får ja, vil vi takke Gud for at vi får dra til et annet land, sier Leyla.

Les også

 1. EU-president: – Vi må rette opp vår «åpen dør»-politikk

  Splittelsen i EU er ikke over, til tross for nattens enighet. Den kraftigste flyktningstrømmen har fortsatt ikke…
 2. Syrias nærområder får milliardbeløp i EU-støtte

  EU-landene lover 1 milliard euro mer til syriske flyktninger etter et toppmøte ble avsluttet natt til torsdag med «bedre…
 3. Her startet det grenseløse Europa - nå settes avtalen på tidenes prøve

  SCHENGEN (VG) 30 år etter at den ble fremforhandlet, settes Schengen-avtalen på tidenes prøve.
 4. Disse syv flyktning-flokene må Europa løse

  Dette er de vanskeligste spørsmålene for Europas toppledere, som samles i Brussel for å diskutere flyktningkrisen i…
 5. Øst-Europa raser mot EUs flyktningkvoter

  I forkant av dagens toppmøte i EU om flyktningkrisen, er splittelsen mellom øst og vest i unionen i ferd med…
 6. Derfor har Europas flyktning-system kollapset

  Det europeiske systemet for flyktninger har kollapset og står for fall, fastslår eksperter.
 7. Advarer Norge mot å «kjøpe seg fri» fra EUs flyktningdugnad

  KrF og Venstre vil at Norge skal ta en kvote av asylsøkerne fra EU til Norge, etter den samme fordelingsnøkkelen som har…
 8. Her er Anundsens krav til flyktningene

  ANKARA (VG) For første gang skal norske myndigheter vurdere kvoteflyktninger ut fra hvordan de vil la seg integrere i…
 9. Norge kan bli med i ny 
  EU-kvoteordning for flyktninger

  Europaminister Vidar Helgesen (H) varsler at Norge kan bli med i et fast system som fordeler flyktninger fra landene…
 10. Bidra gjennom VGs oversikt #vihjelper: Her kan du hjelpe flyktningene

  De neste ukene vil tusenvis av flyktninger fra krigsherjede…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder