DÅRLIGE FORHOLD: Tjostolv Moland og Joshua French holdes i sentralfengselet i Kisangani sammen med noen hundre medfanger under kummerlige og svært dårlige sanitære forhold. Foto: Kristian Helgesen

Vil flytte French og Moland med FN-fly

KONGO (VG Nett) Den militære Høyesteretten i Kongo vil flytte French og Moland til hovedstaden Kinshasa ­- hvis de får haik med et FN-fly.

Artikkelen er over ti år gammel

AvNilas JohnsenogAdolphe Mbikay

Sekretær ved den militære Høyesteretten i Kinshasa, oberst Mangwedu, opplyser til VG Netts medarbeider på stedet at ankesaken fra de to dødsdømte nordmennene nå er under vurdering.

Prosessen har allerede kommet så langt at en ny jury er nedsatt - bestående av seks dommere fra Høyesteretten. En ny aktor er også valgt til å føre saken for påtalemyndigheten, men han vil benytte seg av saksmaterialet fra militæretterforskerne i Kisangani.

LES OGSÅ:Hemmelige Kongo-møter

Ingen dato

Men noen dato er ennå ikke satt. Den vil først bli fastsatt når Høyesteretten har fått fangene overført. Et alternativ har vært å flytte hele prosessen til Kisangani, der nordmennene sitter i sentralfengselet. Men det anses som for kostbart.

Derfor blir utfallet trolig at Moland og French overføres til Kinshasa. Også det har vært en utfordring - fangetransport foregår som oftest på kommersielle rutefly, og for å få kjøpt flybillett må forsvarsdepartementet godta overføringen og stille midlene til rådighet. Det kan bli en lang og omstendelig prosess.

LES OGSÅ: French hevder han ble torturert og forsøkt drept

FN-fly

For å få fortgang i sakene undersøker Høyesteretten nå andre muligheter. Sekretær Mangwedu forklarer til VG at Moland og French sine advokater eventuelt kan kjøpe billettene selv for å få saken opp raskest mulig.

Alternativet Høyesterett selv satser på er å søke om plass på et FN-fly. Fly fra MONUC (FNs delegasjon i Den demokratiske republikken Kongo) går jevnlig mellom Kisangani og Kinshasa, og er sjelden fulle. Man kan søke om å få en av de ledige plassene, og det er en løsning militærretten nå vil utrede, forklarer Mangwedu.

LES OGSÅ:- Garanterer at Moland og French ikke henrettes

De to nordmennene har lenge håpet å få saken overført til hovedstaden, fordi de mener de to rettssakene i Kisangani, der de ble funnet skyldige i drap og spionasje, var urettferdige. Militærtribunalet innrømmer at det ble begått saksbehandlingsfeil mot nordmennene, blant annet ved mangelfull tolking. Høyesterett skal ikke behandle skyldspørsmålet på nytt, men vurdere saksbehandlingen.

Les også

 1. - Garanterer at Moland og French ikke henrettes

  BRUSSEL (VG Nett) Den kongolesiske utenriksministeren har personlig garantert at de to nordmennene i Kisangani ikke blir…
 2. Rettens visepresident ville oppheve dødsdommen mot Moland og French

  KISANGANI (VG) Visepresident i ankedomstolen, Frederic Embu, tror Høyesterett vil oppheve dommen mot Tjostolv Moland og…
 3. Støre: - Jeg reagerer sterkt på dommen

  BRUSSEL/OSLO(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil så fort som mulig ta kontakt med Kongos utenriksminister for…

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. - Kongo-saken kan komme opp i høyesterett i mai-juni

 2. Moren til Tjostolv Moland: - Begynner ikke å glede meg før guttene blir flyttet

 3. Kongo: Dødsdommene avvist

 4. - Får ingen rettferdig rettssak i dette landet

 5. - Moland og French skal få dommen i det fri

Fra andre aviser

 1. - French og Moland på vei til Kinshasa

  Aftenposten
 2. Overføring lar vente på seg

  Aftenposten
 3. Ankesaken i Kongo starter tirsdag

  Aftenposten
 4. Fangene kan bli sendt hjem

  Fædrelandsvennen
 5. Dom i Kongo kan falle torsdag

  Aftenposten
 6. - Ny Kongo-rettssak starter 10. mai

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder