Obama hyller Armstrong som en av de største heltene noensinne

(VG Nett) Den amerikanske presidenten sørger over bortgangen til den amerikanske rompioneren Neil Armstrong.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Lørdag kveld døde mannen som tok de første stegene på månen i 21. juli 1969 norsk tid. President Barack Obama er blant de som hyller foregangsfiguren etter nyheten om hans bortgang.

«Neil Armstrong var blant de største amerikanske heltene som har levd, ikke bare i vår tidsalder, men noensinne», skriver han i en uttalelse lørdag kveld.

- Et stort skritt for menneskeheten

GOD STEMNING: Neil Armstrong og Barack Obama møttes under NASAs 40-årsjubileum for månelandingen i 2009. Foto: Saul Loeb, AFP, NTB Scanpix

Armstrong er mannen bak det kjente sitatet «et lite steg for mennesket, et enormt steg for menneskeheten», som nådde jorden kort tid etter han ankom månen sammen med medastronauten Edwin «Buzz» Aldrin og Micheal Collins.

Barack Obama, som er midt i valgkampen for høstens forestående presidentvalg, tok frem superlativene da han roste romhelten:

«De dro ut for å vise verden at den amerikanske ånden kan gå utover hva som er utenkelig - at med nok viljestyrke og oppfinnsomhet, er alt mulig.»

- Jordas første sønn

Også republikaneren Mitt Romney var tidlig ute med å minnes den amerikanske folkehelten i en pressemelding.

«Med ubegrenset mot og grenseløs kjærlighet for fedrelandet, gikk han der mennesket aldri har trådd. Månen vil savne jordas første sønn.»

Armstrong døde av komplikasjoner som følge av en hjerteoperasjon for noen uker siden. Familien tar dødsfallet tungt og hadde følgende å si i en uttalselse til Spaceref:

37 ÅR ETTER: Christer Fuglesang var den første svensken i verdensrommet i 2006 - 37 år etter at Armstrong tok de første stegene på overflaten. Foto: Frode Hansen, VG (Arkivfoto)

«Neste gang du går ute og titter på stjernehimmelen og månen som smiler tilbake til deg, tenk på Neil Armstrong som blunk til ham.»

Svensk-norsk astronaut i sorg

Den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang kommenterte også romlegendens bortgang på sin Twitter-profil lørdag kveld.

- Jeg er trist. Neil Armstrong, den første på månen, utrolig astronaut, fantastisk person har gått bort. Jeg var veldig imponert de få gangene jeg møtte ham, skriver Fuglesang.

Et krater på månen omkring 48 kilometer unna landingsstedet er oppkalt etter Neil Armstrong, men hovedpersonen selv var alltid beskjeden når han snakket om de første skrittene på månen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder