DELTAR: En egyptisk beduin avgir stemme ved et valglokale i byen El-Sheikh Zouied nord på Sinaihalvøya tirsdag. Foto: Reuters

Siste runde i maratonvalget i Egypt i gang

Siste runde i marantonvalget på ny nasjonalforsamling i Egypt er i gang. To islamistpartier har fra før en klar ledelse i valget.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den tredje og siste fasen i underhusvalget ble innledet tirsdag i en tredel av Egypts 27 provinser og skal avsluttes onsdag. 29. januar skal egypterne så begynne å velge representanter til det såkalte shurarådet, som er nasjonalforsamlingens førstekammer eller «overhus».

Stemmegivningen omfatter denne gang provinsene Daqahliya, Gharbiya og Qaliubiya i Nilen-deltaet nord i landet. Også i regioner på Sinaihalvøya, i Matruh, som grenser mot Libya og i Minya og Menah i sør, var velgerne bedt om å gå til urnene tirsdag og onsdag.

Brorskapets parti

Frihets- og rettferdighetspartiet, som er partiet til det mektige Muslimske brorskapet, ventes å bli det største partiet i den nye nasjonalforsamlingen, men får neppe flertall alene. Brorskapet var en forbudt organisasjon inntil Mubarak-regimets fall i februar i fjor.

Frihets- og rettferdighetspartiet regnes som moderat islamistisk. Det hevder å ha vunnet de to første rundene i valget i Egypt, foran Al-Nur, som er det største av partiene med røtter i den sterkt konservative muslimske trosretningen salafismen.

- Framgangen for Al-Nur har skapt bekymring blant de stadig mer marginaliserte liberale velgerne i Egypt. De ser med uro på fremtiden for borgerrettighetene og trosfriheten i landet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Forkortet prosess

Det er fortsatt uklart hvor mye innflytelse dagens militære makthavere vil gi den nye egyptiske nasjonalforsamlingen. Topplederen Hussein Tantawi sa i nyttårshelgen at han og hans kolleger har bestemt at valget til shurarådet skal holdes over en kortere periode enn tidligere planlagt.

Shuravalget skal ifølge den nye planen være fullført 22. februar. Dette betyr i praksis at rådet kan tre sammen 28. februar, nesten en måned tidligere enn antatt, og at nasjonalforsamlingen raskere kan komme i gang med å utarbeide en ny grunnlov.

Innen 30. juni skal egypterne så holde valg på ny president. De militære har lovet at når dette valget er fullført, skal de gi fra seg makten, men Tantawi og hans folk har blankt avvist krav om at et maktskifte bør skje før valgprosessen er fullført.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder