Janukovitsj kan stilles for den internasjonale straffedomstolen

Ny regjering utsatt

Parlamentet stemte nettopp for at tidligere president Janukovitsj og hans medsammensvorne kan stilles for den internasjonale straffedomstolen, melder Sky News.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det ukrainske parlamentet utsatte tidligere i dag ny regjeringsdannelse til torsdag.

Russlands statsminister Dmitri Medvedev beskrev mandag opprøret i Ukraina som «bevæpnet mytteri», og strammet med det betydelig til i retorikken mot den pro-vestlige interimregjeringen i Ukraina.

Medvedev skal også ha sagt at det er galt av vestlige land å akseptere legitimiteten til det nye styret i Ukraina, melder BBC.

- Vi forstår ikke hva som skjer der. Det er en reelltrussel mot russiske interesser og liv, skal Medvedev ha sagt til russiske medier.

Mandag hjemkalte Russland sin ambassadør for konsultasjoner, og Utenriksdepartementet sier at dissidenter de russisk-talende delene av Ukraina nå kan oppleve undertrykkelse av den nye regjeringen, skriver TimeWorld.

Selvstendighet

Flere medier har rapportert at den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj forbereder seg til å forsøke å flykte sjøveiene, muligens med hjelp av den russiske Svartehavs-flåten, som har en base på krim-halvøya, der Janukovitsj antas å oppholde seg.

Krim, som hovedsakelig er etnisk russisk, og har selvstendighet i Ukraina, er spådd å kunne bli et nytt arnested for uroligheter og den pågående politiske krisen i landet.

Krims president er avsatt, og har i stedet en representant for presidenten fra Kiev. Den lokale regjeringen i Krim er utnevnt av det Ukrainske parlamentet.

Uro

De siste dagene har det vært økende uroligheter på Krim-halvøya, med Moskva-tro politikere og aktivister som har organisert demonstrasjoner og oppfordret Russland til å forsvare territoriet fra det de omtaler som fascistene i resten av Ukraina, melder BBC.

FARE: Interimpresident Oleksander Turchynov sa tirsdag at det er alvorlig fare for separatisme i Ukraina. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP

- Det er alvorlig fare for separatisme i Ukraina, sa interimpresident Oleksander Turtsjynov i en kommentar til utsettelsen av ny regjeringsdannelse til torsdag, i følge BBC.

Historie

I helgen rev protestanter ned det ukrainske flagget i byen Kerch øst på Krim-halvøya, og erstattet det med det russiske flagget.

Sist uke sa talsmannen for parlamentet i Krim, Volodymyr Konstantynov, at han ikke utelukket separasjon fra Kiev hvis situasjonen i landet forverret seg ytterligere.

Frykten er at urolighetene skal gi Russland en sjanse til å gjøre krav på Krim-halvøya igjen, et område mange russere mener er deres i utgangspunktet, og bare tilfalt Ukraina ved en feiltagelse, skriver BBC.

Krim ble overført fra Russland til Ukraina i 1954 av Nikita Khrushchev, som selv var etnisk ukrainer. Tidligere var området kjent som de russiske tsarenes lekegrind på grunn av sjøen og det varme klimaet.

Selv om de fleste som bor i Krim er russere (58 prosent), er nesten 25 prosent ukrainere og 12 prosent tataer. Foreløpig har de to siste gruppene stått sammen mot forsøk på løsrivelse. Men de har helt forskjellig motivasjon for enighetene:

De etniske ukrainerne har naturlig lojalitet til Kiev, og er fornøyd med dagens situasjon. De muslimske tatarene derimot, har ikke glemt grusomhetene og massedeportasjonene under Stalin i 1944. Deres leder Mustafa Jemilev, har advart om at de vil motsette seg ethvert forsøk på å overføre Krim til Russland.

Ommøblering

Vitaliy Oshovsky har erstattet Oleksiy Krykun som leder for innenriksministerens sikkerhetsavdeling. Skiftet kommer som en del av en større omdisponering i departementet, melder Innenriksdepartementet i en pressemelding, ifølge KyivPost.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder