FANGET AV OVERVÅKNINGSKAMERA: Hannah Graham var til vanlig student ved University of Virginia. På bildet til høyre er den unge studenten fanget opp av et overvåkningskamera kort tid før hun forsvant. Videoen viser blant annet at hun løper. Foto:AP / REUTERS,

Hannah-forsvinningen: Likfunn i søket etter savnet student i USA

Siktet 32-åring knyttes til annet studentdrap i 2009

Femte som forsvinner på fem år i samme område

Amerikansk politi tror de kan ha funnet liket av den savnede studenten Hannah Graham (18), som har vært sporløst forsvunnet i over en måned.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På en pressekonferanse i Charlottesville i delstaten Virginia sent lørdag kveld, kunngjorde politisjef Timothy Longo at de har funnet liket av det de antar er den savnede studenten, melder Washington Post.

Liket er foreløpig ikke formelt identifisert, men Longo opplyser at tenåringens pårørende har blitt varslet.

– Dette er levningene av et menneske, men rettsmedisinske undersøkelser må til før vi kan fastslå den endelige identiteten på vedkommende. Vi valgte uansett å være føre var, så vi har delt informasjonen med Graham-familien, uttalte Longo på pressekonferansen, ifølge CNN.

Myndighetene har også besluttet å avlyse en leteaksjon etter 18-åringen som var planlagt søndag, til tross for at de altså ikke er sikre på at det er Graham som har blitt funnet.

Liket ble funnet på en ubebodd eiendom, like ved en park, i Albemarle County i Charlottesville, kun 1,2 mil unna stedet hvor Graham sist ble observert.

Saken har fått enorm medieoppmerksomhet i USA. Senest i går deltok mer enn 200 frivillige i forskjellige søk etter den savnede 18-åringen.

Ble forfulgt før hun forsvant

Graham forsvant sporløst i sentrum av byen Charlottesville den 13. september, etter at hun ikke kom tilbake fra en fest.

I dagene som gikk ble det etter hver igangsatt en storstilt etterforskning, hvor det blant annet ble hentet inn overvåkningsbilder som viste at hun ble forfulgt av en mann den samme natten som hun forsvant.

Den siste sikre observasjonen av Graham var ifølge politiet da hun forlot en restaurant inne i byen, for så å sette seg inn i en bil med vedkommende, som senere ble identifisert som den 32 år gamle Jesse Leroy Matthew Jr.

32-åring pågrepet

Den 20. september gikk politiet til aksjon mot mannens leilighet og bil, men 32-åringen klarte å stikke av fra politimennene som skygget ham.

SIKTET: Jesse Leroy Matthew Jr. Foto:,Ap

Fire dager senere ble han pågrepet i Galveston i Texas - mer enn 200 mil unna hjembyen Charlottesville.

Ifølge CBS News er Matthew foreløpig siktet for bortføringen av studenten, men politiet har tidligere uttalt at de foreløpig har valgt å ikke utvide siktelsen før 18-åringen ble funnet.

Tidligere denne uken sto Grahams foreldre frem i media for å be om hjelp i saken.

– Det er hjerteskjærende for oss at den eller de som vet hvor Hannah er ikke har stått frem med informasjonen de har. De har makten til å avslutte dette marerittet for oss alle, sa de på en pressekonferanse, ifølge CNN.

Flere forsvinninger i samme område

Stedet hvor liket ble funnet ligger i det samme område som fire andre personer har forsvunnet fra de siste fem årene. DNA-spor knytter også Matthew til forsvinningen av en annen student, 20 år gamle Morgan Harrington, som forvant i oktober i 2009.

Harrington ble sist sett etter en Metallica-konsert i Charlottesville, gående langs den beryktede veien Route 29, som er gjennomfartsåren gjennom byen.

KNYTTES TIL ANNET DRAP: Den bortføringssiktede Jesse Leroy Matthew Jr knyttes ifølge CNN også til forsvinningen av studenten Morgan Harrington (bildet) i 2009. 20-åringen ble funnet drept i januar året etter. Foto:Uncredited,Ap

I januar året etter ble 20-åringen funnet drept på en gård like ved.

En kilde nær etterforskningen sier ifølge CNN at politiet nylig også beslagla en drosje som Jesse Leroy Matthew Jr disponerte på tidspunktet da Harrington forsvant.

Flere kvinner har forvunnet langs den samme veien i løpet av de siste årene, blant annet Samantha Ann Clarke (19) i 2010, DaShad Laquinn (19) i 2012 og Alexis Murphy (17) i 2013.

DaShad Laquinn Smith var en transperson som vekslet mellom å kle seg som en mann eller kvinne. Da hun forsvant var hun ifølge politiet iført kvinneklær.

Foruten Harrington har ingen av de andre noen gang blitt funnet. Ingen har så langt heller ikke blitt pågripet eller siktet i noen av sakene.

Tidligere i år har VG omtalt et lignende forsvinningsmysterium i nabolandet Canada. I løpet av de siste 45 årene har mellom 20 og 49 unge kvinner forsvunnet eller blitt drept langs Highway 16 i Canada (krever innlogging).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder