BØDDEL: Mannen som halshugget den amerikanske journalisten James Foley er sannsynligvis britisk statsborger. Stemmeanalyse kan bidra til å identifisere ham.
BØDDEL: Mannen som halshugget den amerikanske journalisten James Foley er sannsynligvis britisk statsborger. Stemmeanalyse kan bidra til å identifisere ham. Foto:,AP

Kan disse øynene avsløre bøddelen?

Intens jakt på det som trolig er britisk statsborger etter Foley-drapet

UTENRIKS

Mannen som utførte den bestialske drapshandlingen på James Foley skjuler ansiktet bak en sort maske. Stemmen og øynene kan imidlertid identifisere ham, sier eksperter.

  • Eirik Landsend Henriksen
Publisert: Oppdatert: 20.08.14 22:53

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) publiserte onsdag videoen som viser hvordan den amerikanske journalisten får hodet skåret av. I videoen snakker bøddelen, som er tildekket av sorte klær, på engelsk. Britisk etterretning jakter nå mannen som engelske lingvistikere tror er fra london-området.

– Dette er definitivt en britisk aksent fra det sørlige området av England. Sannsynligvis er han fra London, Kent eller Essex, sier Claire Hardaker fra Lancaster University til The Guardian.

Statsminister David Cameron gikk onsdag ut og sa at mannen sannsynligvis er britisk statsborger.

Ifølge kilder The Guardian har vært i kontakt med, skal mannen som utfører henrettelsen være lederen for en gruppe med britiske ekstremister som holder utlendinger som gisler i Syria.

Det er nettopp stemmen som kan være nøkkelen til å få identifisert bøddelen. Lydsporet fra videoen kan brukes av eksperter i stemmeanalyse.

- Hvis man har et sammenlikningsgrunnlag, ett eller flere andre lydklipp, kan det bidra til å få identifisert mannen, sier forensisk fonetiker i Fonkonsult, Snefrid Holm, som er en av få i Norge som analyserer lydopptak for politi og juridiske instanser.

Kan bruke tidligere avhør

Britiske myndigheter anslår at rundt 500 briter har reist til Syria for å kjempe med ekstremistgrupper som IS de siste to årene. Mange av disse har utført kriminalitet i hjemlandet, og er kjenninger for britisk politi og etterretning, skriver The Guardian.

- Hvis man finner en eller flere mistenkte i saken, vil det typisk være opptak av avhør som brukes som sammenlikningsgrunnlag, sier Holm.

Ved å måle akustiske trekk i stemmen, som hvor fort stemmeleppene i halsen vibrerer eller nasaliteten i stemmen, kan analysene bli brukt både i etterforskning og som bevis i rettssaker, sier Holm.

- Det er en rekke ting man hører etter, avhengig av kvaliteten på lydklippet. Også rent språklige ting, som hvordan man bygger opp en setning eller bøyninger av ord, sier hun.

Privatetterforsker og tidligere polititopp, Finn Abrahamsen er enig i at stemmen kan bidra til identifikasjon av mannen.

- Det er vanskelig, men det er mulig. Det forutsetter at de har opptak av mannen før. I Norge har vi tidligere gjort dette i forbindelse med bankran, men alene er ikke dette bevis godt nok, forteller han.

- Det er ikke like sikker identifisering som DNA eller fingeravtrykk, men det kan brukes som et ledd i en indisiekjede, sier Arne Kjell Foldvik, som er pensjonert førsteamanuensis ved lingvistisk institutt ved NTNU. Han har tidligere bistått politiet med stemmeanalyser.

Selv om bøddelen er tildekket, er øyne og deler av nesen og øyenbryn synlig i videoen. Det kan være nok til at identifiseringen kommer et stykke på vei, sier biometri-ekspert Magnar Aukrust.

- Man kan se på ansiktstrekkene og sammenlikne dette med andre fotografier. Det er den teknologien som brukes på de fleste flyplasser i dag, der passfotoet blir sammenliknet med et nytt bilde som blir tatt der og da, sier han og påpeker at dette ikke er en 100 prosent sikker identifisering.

- Men er oppløsningen god nok, er det faktisk mulig å hente ut detaljene i iris, og på den måten få identifisert ham. Flyplassen i London har hatt iris-fotografering i mange år, sier han.

Autentisk video

Det brutale drapet skal være hevn for president Barack Obamas ordre om å angripe IS fra luften i Nord-Irak. Onsdag bekreftet Det hvite hus og amerikansk etterretning at videoen er ekte.

– I dag er hele verden rystet av det brutale drapet på James Foley, sa USAs president Barack Obama på en pressekonferanse.

Han uttrykte sorg og sinne over det brutale drapet på den amerikanske journalisten James Foley, og fordømte terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Like før han tok til talerstolen skal han ha ringt Foleys foreldre.

Obama nevnte ikke den andre amerikanske journalisten IS skal ha i fangenskap, Steven Scotloff. I videoen truer de med å drepe Scotloff, avhengig av Obamas neste avgjørelse.. Scotloff forsvant i Syria i august 2013.

James Foley (40) jobbet for nyhetsbyrået AFP, og befant seg i Syria for å dekke borgerkrigen. Den 22. november 2012 ble han bortført av en gruppe væpnede menn i Idlib-provinsen.

Her kan du lese mer om