TIL CIA: John Brennan er foreløpig president for Homeland Security and Counterterrorism, men Barack Obama har nominert han til stillingen som CIA-direktør. Foto: Win Mcnamee, AFP

Dronekrigeren

Rakettangrep fra droner er blitt den foretrukne metode for å drepe USAs svorne fiender. Det offisielle USA snakket bare ikke om det - inntil i natt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

President Barack Obama vil at hans antiterror-rådgiver John Brennan skal bli ny CIA-sjef. Før det kan skje må Brennan gjennom en høring i Senatet som startet i går kveld, norsk tid, og som i stor grad vil handle om USAs skjulte krig mot terrornettverk som al-Qaida. Han er en av de ytterst få som fullt ut kjenner de amerikanske droneoperasjonene.

Brennans jobb har de siste årene vært å koordinere jakten på al-Qaida og gi presidenten råd. Kolleger sier til New York Times at Brennan ofte er den som har holdt tilbake. Like fullt har bruken av droner eksplodert. USA har gjennomført mer enn 400 droneangrep mot i Pakistan, Jemen og Somalia.

I en tale i fjor sa Brennan at droneangrep er lovlige på grunn av Kongressvedtak gjort etter terrorangrepene mot USA 11.9 2001 og fordi han ikke kan se at internasjonale lover forbyr en slik bruk av ubemannede fly utenfor slagmarken. Forfatteren Peter Bergen kaller det Obama-doktrinen: Mot trusselen fra al-Qaida og andre terrornettverk nytter det ikke å bruke konvensjonelle styrker. Droner og spesialstyrker blir stadig viktigere.

Ubemannede fly som Predator er utviklet for dette og brukes stadig oftere. Det skjer uten særlig debatt og helt uten innsyn. Nå løfter Det hvite hus litt på sløret. Obama gir senatorene innsyn i dokumenter med juridiske begrunnelser, noe kritiske folkevalgte lenge har etterspurt. Det er på høy tid. Det mest oppsiktsvekkende er at diskusjonen ikke er kommet før.

Selv om al-Qaida er blitt svekket ved drapene på deres ledere og operatører, har droneangrepene også krevd mange sivile liv. Dronekrigen utkjempes i en juridisk og folkerettslig gråsone. Motforestillingene er mange og alvorlige. Hvilke kriterier må oppfylles før en gir grønt lys til et angrep? Hva må til for å bli et mål? Hvordan kan man hindre sivile tap og med hvilken rett angriper USA land de ikke er i krig med?

Spørsmålene er mange, høringen blir tøff, men veien er ryddet for Brennan som CIA-sjef. Og ingen i Washington vil sette dronene på bakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder