Nye samtaler om våpenhvile

Russland avviser krav om fredsbevarende styrke

FRYKTER FOR DATTEREN: Sergey (65) ble far sent i livet, og håper datteren Katya (5) kan skjermes mot krigen, der fronten går kun 47 kilometer unna. Foto: HARALD HENDEN Foto: ,

Beboere nær fronten: Vi frykter opprørerne

ARTEMIVSK (VG) Byen deres er inntatt av skadede og
beseirede soldater. – Selvfølgelig er vi redde, sier Sergey (65).

  • Nilas Johnsen
  • Harald Henden

Artikkelen er over fem år gammel

VG I UKRAINA: Harald Henden (foto) og Nilas Johnsen. Foto: ,

Artemivsk, med sine 77.000 innbyggere, er nå byen nærmest fronten mellom de prorussiske separatistene og den ukrainske hæren. De siste dagenes kamper, og ukrainske styrkers tilbaketrekking fra byen Debaltseve har ført krigen dramatisk nærmere.

Onsdag trakk rundt 2.500 ukrainske styrker seg ut av byen etter å ha blitt omringet av prorussiske separatister. Både Ukraina og USA hevder at Russland bisto separatistene med våpen og styrker.

14 ukrainske soldater er drept og 173 såret i kamper mot prorussiske separatister de siste 24 timene, opplyser en militær kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Døde og skadede

Det siste døgnet har det strømmet soldater til Artemivsk. Det er beseirede tropper med minst 40 døde og 160 skadede som har kommet.

– Selvfølgelig er vi redde for at det som har skjedd i Debaltseve skal skje her, at kampene kommer hit til vårt hjem, forteller Sergey (65).

Han ble pappa sent i livet og følger datteren Katya (5) til skolen. Han tenker på familien og byens trygghet, og mener det er en skam at ukrainere sloss mot hverandre.

– Vi i Øst-Ukraina som snakker russisk må få beholde vårt språk, men det er ikke en grunn til å starte krig og splitte opp landet. Dette er Ukraina, sier han.

– Vi må være selvstendige og stå samlet som en nasjon, der vi både snakker russisk og ukrainsk. Da trenger vi ikke være avhengige av Merkel eller Obama, og trenger ikke frykte Putin.

Selv har han opplevd å ha både Moskva og Kiev som hovedstad, uten å merke de store forskjellene.

– Den største forskjellen fra Sovjetunionen er at det er mer nasjonalisme nå. Men Putin er ikke som Stalin. Han er som andre verdensledere: Mest opptatt av sin egen makt i sitt eget land.

RETRETT: De ukrainske styrkene trakk seg onsdag ut av byen Debaltseve, et viktig jernbaneknutepunkt, der det de siste ukene har vært harde kamper. Foto: HARALD HENDEN Foto: ,

– Redde og utrygge

Artemivsk er distriktshovedstad, men tilhører Donetsk-regionen, der de prorussiske separatistene har makten. Men selv om flertallet av befolkningen her snakker russisk, er det ingen av dem VG treffer som åpent vil si at de vil splittes fra Ukraina.

– Vi vanlige mennesker vet ikke hva de prorussiske soldatene egentlig vil. Vi vet bare at folk blir skadet og drept i krig, sier Valentina (65), som VG treffer utenfor sykehuset.

Hun er blitt utskrevet samtidig som sykehuset er blitt til et regelrett feltsykehus.

– Jeg har mine barn og barnebarn i denne byen, og har alltid levd her. Så vi er redde og utrygge.

Ny våpenhvile

Torsdag ble et nytt håp om pause i kamphandlingene tent etter at lederne fra Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland ble enige om at det skal gjøres et nytt forsøk på å få på plass en avtale om våpenhvile.

I telefonsamtalen skal alle fire ha fordømt bruddene på våpenhvilen de siste dagene. De ble også enige om at tiltakene som partene ble enige om i Minsk i forrige uke, skal innføres «strengt og i sin helhet»

– Representanter for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) bør møte partene på bakken for at disse tiltakene skal bli iverksatt umiddelbart, heter det i uttalelsen.

Utenriksministrene fra de fire landene er ventet å ha mer detaljerte diskusjoner om planen senere torsdag.

Fredsbevarende styrker

Samtidig ber ukrainas president Petro Porosjenko om å få bistand fra internasjonale fredsbevarende styrker for å sørge for at våpenhvilen overholdes.

– Den beste løsningen ville vært politibistand fra EU. Vi er sikre på at det er den beste muligheten for å garantere for sikkerheten, sier Porosjenko.

Både Russland og separatistene i Ukraina tar sterkt avstand fra forslaget om å utplassere fredsbevarende styrker med FN-mandat øst i landet. Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin går så langt som å si at utspillet er et forsøk på å ødelegge Minsk-avtalen som ble inngått i forrige uke.

– Når noen, i stedet for å gjøre det han har gitt sin tilslutning til, foreslår et nytt skjema så kort tid etterpå, skaper det mistanke om at han ønsker å ødelegge Minsk-avtalen, sier Tsjurkin til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Les også

Mer om

  1. Ukraina

Flere artikler

  1. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

  2. Ukraina: – Partene enige om å trekke våpen ut

  3. 24 timer etter fredsavtalen ble skrevet under: Minst 18 drept siste døgn

  4. Dødstallene stiger før våpenhvilen i Ukraina

  5. Ser dette ut som en våpenhvile?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder