Brende: – Norge fordømmer drapet

Utenriksminister Børge Brende (H) peker på en bekymringsfull utvikling i Russland etter drapet på opposisjonspolitiker Boris Nemtsov.

  • Victoria Kumwenda
  • Nikolai Kleivan
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Drapet på Boris Nemtsov er en tragedie og en uhyrlig voldshandling som Norge fordømmer på det sterkeste. Han var en modig og viktig stemme for opposisjonen i Russland. Ikke minst en helt klar i sitt arbeid mot korrupsjon. En korrupsjonskultur vi dessverre har sett spre seg i Russland de senere årene, sier Brende til VG.

Han ber russiske myndigheter gjøre sitt ytterste for å finne gjerningsmennene og stille dem til ansvar.

– Drapet sier noe om den kultur som har fått utviklet seg hvor demokratiforkjempere lever et farlig liv. Nemtsov var modig og kjempet utrettelig for demokratiet. Han betalte den høyeste pris man kan betale – nemlig med sitt eget liv. Det er helt avgjørende at det nå blir en full granskning og en uavhengig etterforskning for å finne ut hvem som står bak dette drapet, sier han.

– Putin skal ha sagt at han selv skal overvåke etterforskningen. Er det noe som beroliger eller uroer deg?

– Jeg forutsetter at russiske myndigheter nå gjennomgår en uavhengig granskning og en etterforskning som innebærer at de som står bak dette grusomme og helt uakseptable drapet blir oppklart og at de ansvarlige blir stilt for retten, sier Brende.

Håper Russland kan snu

Utenriksministeren peker på en bekymringsfull utvikling i Russland.

– Både knyttet til rettighetene til demokrati- og menneskerettighetsforkjempere, og seksuelle minoriteter. Det slås ned på de som tenker annerledes. Jeg håper Russland kan snu og vende tilbake til et samfunn hvor man aksepterer stemmer som tar til orde mot myndighetene, og som tenker annerledes – nemlig pluralisme, sier Brende.

Gjerningsmennene satt i en bil og flyktet raskt fra stedet etter å ha skutt og drept Nemtsov rett utenfor Kreml i Moskva fredag, ifølge russisk politi.

– Norge fordømmer drapet på det sterkeste. Jeg forutsetter at det nå blir en uavhengig etterforskning og at de som står bak dette uhyrlige drapet blir stilt for retten og må bære det ansvaret det innebærer, sier Brende.

Jagland rystet

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland uttrykker sin avsky mot handlingene i Russland.

– Dette drapet er et tegn på hat og intoleranse som utvikles i mange steder i Europa i dag, inkludert i Russland. Vi må stå sammen for å stoppe den farlige utviklingen, sier Jagland.

Han ber russiske myndigheter gjøre sitt ytterste for å få stilt gjerningsmennene bak drapet på den russiske opposisjonspolitikeren til ansvar.

Putin fordømmer drapet

President Vladimir Putin var raskt ute med å fordømme attentatet mot en av sine skarpeste kritikere. Ifølge Putin kan det ha vært leiemordere som sto bak drapet på Nemtsov, sier en talsmann for den russiske presidenten.

Putin har ifølge AP uttalt at han personlig vil overvåke drapsetterforskningen.

Talsmannen Dmitrij Peskov utelukker heller ikke at attentatet kan ha vært «en provokasjon» i forbindelse med den store demonstrasjonen opposisjonen har varslet i Moskva søndag.

– Med all respekt så utgjorde han ingen trussel mot det nåværende russiske lederskapet eller Vladimir Putin, sier talsmannen.

USAs president Barack Obama fordømmer også drapet på Nemtsov og ber russiske myndigheter gjøre alt for å finne den eller de skyldige.

– Den russiske regjeringen må gjennomføre en rask, upartisk og åpen etterforskning og sørge for at de ansvarlige blir stilt til ansvar, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Flere fordømmer drapet

Tidligere verdensmester i sjakk, demokratiaktivist og leder for Human Rights Foundation Garry Kasparov, fordømte drapet og viste sin medfølelse på Twitter:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder