Forbereder seg på nye opptøyer i Ferguson

ØKT SALG: Eier av våpenbutikken Metro Shooting Supplies, Steven King, selger våpen som aldri før. Han har sett en økning på 700 prosent den siste tiden. Her selger han et håndvåpen til Dave Benne. Foto:Jeff Roberson,Ap

Her har våpensalget økt med 700 prosent

SAN FRANCISCO (VG) I dag kan det bli avgjort om politimannen som skjøt og drepte Michael Brown (18) i Ferguson kan straffes eller ikke. Det har mange forberedt seg på - ved å kjøpe våpen.

Artikkelen er over fem år gammel

Det er en spent stemning i delstaten Missouri. Alle venter nå på storjuryens avgjørelse på spørsmålet om politimannen Darren Wilson (28) må stå strafferettslig til rette for at han skjøt og drepte ubevæpnede Michael Brown (18) på åpen gate i august i år.

Storjuryen skal møtes i dag, fredag, og det er ventet at beslutningen blir tatt - men at resultatet ikke blir offentliggjort etter 48 timer.

Mandag erklærte guvernør Jay Nixon unntakstilstand, og nasjonalgarden er kalt inn. I tillegg har politiet forberedt seg både med svært mye trening og innkjøp av utstyr for over 2,2 millioner kroner, blant annet beskyttelsesutstyr og tåregass, pepperspray.

Tusenvis av demonstranter har organisert seg og laget hjemmesnekrede skjold. Ku Klux Klan har alldere sagt at de kommer til å kjempe mot demonstrantene.

– Folk er redde

Det bekymrer også politiet at salget av våpen har gått i været de siste månedene.

– Folk er redde, sier eier av våpenbutikken Metro Shooting Supplies, Steve King, til Huffington Post.

GATEKAMPER: Etter drapet på Michael Brown i august brøt det ut demonstrasjoner som endte i voldelige gatekamper kveld etter kveld. Foto:Thomas Nilsson,VG

Han sier at de vanligvis selger 30 til 40 skytevåpen i uka, men at de den siste uken har solgt 250 - en økning på 700 prosent.

Eieren av en annen våpenbutikk i St. Charles, som ligger rett ved Ferguson, sier at han vanligvis selger fem skytevåpen per dag. Nå er tallet mellom 20 og 30, ifølge CNN.

Dobbelt så mange våpenløyver

Politiets statistikk over antall våpenlisenser som er skrevet ut, støtter disse tallene. Bare i løpet av den siste måneden har St. Louis County Police Department utstedt 575 våpenløyver - mer enn det dobbelte av de 271 løyvene som ble skrevet ut i hele fjor, melder CNN.

Tallet har gått i været siden august, da den afrikansk-amerikanske tenåringsgutten Michael Brown ble skutt og drept på åpen gate av politimannen Darren Wilson. Drapet førte til demonstrasjoner, opptøyer og gatekamper i flere uker i Ferguson, som er en forstad til St. Louis i delstaten Missouri.

Det har kommet ubekreftede meldinger om at Wilson vurderer å si opp jobben som politibetjent når storjuryens avgjørelse kommer.Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder