PÅSTÅR VALGFUSK: Morgan Tsvangirais ber om at valget i Zimabwe skal bli erklært ugyldig. Foto: REUTERS

Tsvangirai utfordrer Mugabes valgseier i retten

Morgan Tsvangirais MDC-parti har bedt Zimbabwes grunnlovsdomstol om å avvise Robert Mugabes gjenvalg som president.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tsvangirai, som har vært Zimbabwes statsminister etter at han inngikk en maktdelingsavtale med Mugabe etter det omstridte valget i 2008, avviser presidentvalget som fusk.

- Vi ber om at dette valget blir erklært ugyldig og at et nytt valg blir avholdt innen 60 dager, sier talsmann Douglas Mwonzora i Bevegelsen for demokratisk reform (MDC).

Små sjanser

Mugabe fikk 61 prosent av stemmene, ifølge Zimbabwes valgkommisjon. 89-åringen har sittet ved makten i landet i 33 år og skal altså nå få fem nye år i presidentstolen. Tsvangirai fikk 33,9 prosent av stemmene, ifølge de offisielle tallene.

Ifølge landets grunnlov må domstolen må ta stilling til saken innen 14 dager. Analytikere tror MDC har liten mulighet til å vinne saken, siden Mugabes ZANU-PF-parti dominerer rettssystemet.

Mange avvist

Nærmere 305.000 personer ble avvist ved valglokalene i Zimbabwe, mens ytterligere 206.000 fikk hjelp til å avgi stemme, ifølge en oversikt fra landet valgkommisjon. I hovedstaden Harare ble 64.483 velgere avvist.

Begrunnelsene som ble gitt, var at navnene manglet i listene over registrerte velgere, at de var registrert i andre bydeler eller at de ikke hadde gyldig legitimasjon.

Uavhengige valgobservatører støtter imidlertid opposisjonens oppfatning av hendelsesforløpet og hevder at velgerlistene er blitt systematisk manipulert.

- Jeg trodde dette valget skulle løse den politiske krisen. Det har det ikke gjort, det har kastet landet tilbake til der det var, sa Tsvangirai lørdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder