KLARTE IKKE Å GÅ: Mona Iren Martinsen (t.v.) og Monica Nyborg hjelper en kvinne som nettopp er kommet i land på den greske øya Lesvos. Hun ble sittende så trangt i den overfylte båten at hun mistet følelsen i beina og ikke klarte å gå da hun skulle i land. Foto: ESPEN RASMUSSEN, VG Foto: Espen Rasmussen , VG

«På vei tilbake måtte jeg stoppe bilen for å gråte»

2000 båtflyktninger til gresk øy hver dag

LESVOS (VG) De orket ikke lenger å følge katastrofen fra sofaen. Nå er de i Hellas for å hjelpe menneskene som risikerer livet for å komme seg over fra Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mens VG har vært på den greske øya Lesvos denne uka har båtene kommet med stadig kortere intervall. Det starter tidlig på ettermiddagen når bølgene legger seg og fortsetter frem til det blir mørkt. Nå kommer det over 40 båter i døgnet

Det er minst 50 mennesker i hver båt. Når flyktningene stuper ut av båtene, er det kun frivillige som står klare til å ta imot dem. Flere internasjonale hjelpeorganisasjoner er til stede i byen Mytilini, men ikke der båtene går i land på nordsiden av øya.

Mistet følelsen i beina

– Omfanget av det som skjer er veldig overveldende. På vei tilbake i går måtte jeg stoppe bilen for å gråte, forteller ambulansefagarbeider Mona Irèn Martinsen (33) fra Setermoen.

Nordmennene hadde da forsøkt å hjelpe over 2000 mennesker i 40 båter og opplevd utallige dramatiske scener. De sorte gummibåtene er lastet så fulle av mennesker at det ikke er mulig å bevege seg under overfarten, som gjerne tar to timer med underdimensjonert påhengsmotor.

Les også: – Vi skal til Tyskland! Vi elsker Merkel!

Sammen med venninnen Monica Nyborg (32) hjalp Mona en syrisk kvinne som hadde sittet så trangt i båten under overfarten at blodsirkulasjonen i beina stanset. Da hun skulle ut av båten, klarte hun ikke lenger å gå.

Ettermiddagen var spesielt dramatisk. Flere av båtene fikk motorstopp på vei over og med kikkert kunne man se at det var mennesker som hadde falt ut og kavet i vannet. Heldigvis gikk det ikke liv tapt.

Dette må du vite om krisen: Seks svar på seks sentrale spørsmål

Sterke kontraster

På enkelte av strendene hvor båtene legger til, er det fortsatt turister som forsøker å nyte badeferien. Kontrastene kan bli sterke. Som da tildekkede muslimske kvinner blir møtt av barmfagre feriegjester i minimale bikinier og menn i avslørende speedoer.

VG var vitne til en episode hvor badende feriegjester spurte flyktningene om «en selfie» mens vannet fortsatt rant fra klær og vesker.

Selv om krasjkurset i europeisk kultur må gjøre inntrykk, stiller de opp med et stort smil. Lykkelige for å ha overlevd båtturen og være et skritt nærmere drømmen om et nytt liv for familien i Europa.

De norske frivillige har med seg vann, klær, bleier og andre varer som er donert fra mennesker i Norge. En av de viktigste oppgavene er å sørge for at de minste barna får tørre klær før de skal gå 60 km inn til Mytilini. Turen kan ta opptil tre dager i stekende varme.

Reporter sparket mot flyktningene: - Noe i meg klikket

Da VG kjørte inn til byen i går passerte vi mange hundre mennesker som gikk langs bekmørke veier. Noen hinkende på krykker, andre bærende på babyer. Små barn må gå selv, så sant de orker.

– Jeg følte jeg måtte gjøre noe. Jeg klarte ikke å sitte hjemme lenger og se på det som foregikk, forteller Martinsen.

Hun utdanner seg til sykepleier og jobbet med en eksamensoppgave da det kom nye hjerteskjærende bilder fra Lesvos. Hun lukket PC-lokket og sa til seg selv: «Nå drar jeg». Eksamen ble aldri levert.

– Jeg fikk ikke utsettelse, men det ordner seg. Det viktigere ting som skjer i verden nå, sier 33-åringen.

Nordmennenes innsats på Lesvos er organisert gjennom Facebook-initiativet «Dråpen i havet» som følges av over 25.000. Gruppen ble startet av Trude Jacobsen, som fortalte VG om hjerteskjærende scener da hun var på Lesvos for to uker siden.

Jacobsen kan vinne heltepris for initiativet.

– Jeg tror grunnen til at det har tatt av, er at Trude reiste ned hit og fikk på plass et opplegg. Hellas er et veldig kjært ferieland for mange og når de gir på denne måten er det ikke noe mellomledd. Det er lett å se hva bidragene går til, sier Kaja Espenes, som har organisert innsatsen på Lesvos den siste uka.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder