Her stanser pappas kamp for et bedre liv

Han kneler skrikende foran skjoldene til makedonsk politi, med sønnen i armene og en lang flukt bak seg. I ingenmannsland mellom Hellas og Makedonia, jager nå politiet desperate flyktninger med tåregass.

Artikkelen er over fire år gammel

Makedonias grense mot Hellas har inntil nå vært «porøs». Nå mener FNs flyktningorganisasjon UNHCR at Idomeni, grensestasjonen mellom Hellas og Macedonia er en ny «frontlinje» i flyktningkrisen.

Dette har vært porten fra Hellas inn mot Europa for tusenvis av flyktninger fra Syria, Afghanistan og Nord-Afrika. De har tatt seg gjennom lille Makedonia, inn i Serbia og så inn i Ungarn, til EU og den passfrie Schengen-sonen.

Bare den siste måneden har 40.000 flyktninger har krysset grensen her. Det er en dobling av antallet fra forrige måned, skriver Associated Press (AP).

Fem skadet

Torsdag erklærte makedonske myndigheter unntakstilstand ved grenseovergangen Idomeni. Da hadde det vært kaos på den lille jernbanestasjonen ved grensen, der mennesker på jakt mot et bedre liv forsøkte å presse seg inn i et tog mot Serba.

Flere tusen flyktninger, mange i dårlig forfatning etter en lang reise, var plutselig fanget i ingenmannsland. Fredag skjøt politiet mot de rundt 3000 desperate menneskene dem med tåregassgranater. Minst fem ble skadet.

160.000 flyktninger har tatt seg inn i Hellas hittil i år. Nesten alle har dratt videre: mange har reist via Makedonia, der de kommer seg om bord i tog og reiser via Serbia og Ungarn inn i EU mot Tyskland, Nederland eller mot Skandinavia.

Grensen skal voktes

Nå er tidene med relativt åpen femti kilometer lang grense mellom Hellas og Makedonia over. Politiets talsmann Ivo Kotevski sier til nyhetsbyrået AP at grensen skal patruljeres av politi og forsvar.

Amina Asmania fra Syria klarte å komme seg over grensen og om bord i et tog sammen med ektemannen. Det er en eneste grunn til det, tror hun. Den ti dager gamle sønnen ble født på en gresk øy. Amina kjempet seg forbi politiet og inn i Makedonia med sønnen i armene.

– Han var grunnen til at vi fikk gå om bord i toget. Politiet syntes synd på ham, sier hun til AP.

! Den greske kystvakten meldte i torsdag at en patruljebåt hadde oppdaget er kantret båt utenfor øya Lesbos. En flyktning var død. Femten ble reddet. I samme døgn reddet kystvakten 620 mennesker i femten forskjellige operasjoner. Et skip som er chartret av greske myndigheter var fredag ventet til Athen med 2200 syriske flyktninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder