ENIGE: Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz, Hellas' utenriksminister Nikos Kotzias og den tyske utenriksminiseren Frank-Walter Steinmeier diskuterte situasjonen i Ukraina på et møte i Brussel torsdag. Foto:Francois Lenoir,Reuters

EU forlenger sanksjonene

EU unngikk full splittelse. Utenriksministrene er enige å forlenge sanksjonene knyttet til Ukraina-krisen.

Artikkelen er over fem år gammel

Etter «en god diskusjon» klarte de 28 ministrene torsdag kveld å enes. De opprinnelige EU-sanksjonene fra i fjor skal forlenges til september.

Videre får Unionens utenrikstjeneste en uke på å foreslå nye navn som skal svartelistes, slik at ministrene kan vedta utvidelsen på neste møte i februar.

– Jeg er glad vi bevarte enheten, det er vår styrke. Og vi har vist at EU er rede til å fatte ytterligere tiltak om situasjonen forverres igjen, sier utenrikssjef Federica Mogherini om kampene som fortsatt raser i Øst-Ukraina.

Tvil

Den nye, venstreorienterte regjeringen i Hellas skapte bølger før møtet i Brussel ved å så tvil om den ville si ja til noen forlengelse av sanksjonene mot russere og ukrainske separatister.

– Hellas jobber for å gjenskape fred og stabilitet i Ukraina og samtidig unngå splid mellom EU og Russland, var den knappe kommentaren utenriksminister Nikos Kotzias ga pressen på vei inn til møtet i Brussel.

– Det var en lang og god diskusjon mellom ministrene, sier Mogherini etter at full splittelse tross alt ble unngått og grekerne ikke la ned noe veto.

Vanskelig

– Det var en vanskelig diskusjon fordi det var land som ikke hadde lyst til å si ting så direkte, sier Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard ifølge nyhetsbyrået Ritzau og er uansett er fornøyd med utfallet.

– Det er gjort helt klart at EU stadig er i stand til å treffe beslutninger, sier han.

Uten noen forbedring på bakken setter EU også i gang forberedelsene til «ytterligere passende tiltak» som pressmiddel for å prøve å sikre at våpenhvileavtalen respekteres.

Svarteliste

EUs svarteliste er rettet mot personer og selskaper som er innblandet i Russlands annektering av Krim og i kampene i Øst-Ukraina. Det står både russere og separatister på listen, og de ilegges innreiseforbud og får eventuelle penger i europeiske banker sperret.

EU kalte inn til hastemøtet for utenriksministrene torsdag som følge av et rakettangrep mot den østukrainske byen Mariupol i helgen.

– Vi fordømmer på det sterkeste det vilkårlige bombardementet av boligområder, spesielt i Mariupol, og opptrappingen i regionene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina, konkluderer ministrene.

Prorussiske separatister anklages for å stå bak Mariupol-angrepet, som kostet rundt 30 sivile livet. Og Russland anklages fortsatt for å støtte opprørerne med både personell og våpen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder