MÅ SVARE: Tidligere sjef i Det internasjonale pengefondet Dominique Strauss-Kahn står tiltalt for hallikvirksomhet i Lille tingrett i dag. Her avbildet idet han forlater sitt hjem i Paris i september 2011, noen måneder etter at skandalen var et faktum. Foto:Miguel Medina,Afp

Legger han kortene på bordet?: I dag skal Strauss-Kahn svare på halliktiltalen

LILLE (VG) En stappfull rettsal og en elektrisk stemning tar imot Dominique Strauss-Kahn i Lille tinghus tirsdag.

  • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over fem år gammel

En gang blant verdens mest innflytelsesrike personer, nå skandalisert, skal han svare på tiltalen om at han ledet en sexring av prostituerte i flere år.

– Jeg elsker sex-orgier, skal «DSK», som han kalles i Frankrike, ha sagt om sitt enorme og tilsynelatende umettelig sex-behov.

Det kan være ett og annet DSK angrer på når han tirsdag svarer på dommer Bernard Lemaires mange, detaljerte og intime spørsmål om hallikpåstandene og om DSK i det hele tatt vil komme til å innrømmet å ha brutt fransk lov.

Les også: Her er Strauss-Kahns sex-hotell

Visste ikke

Tidligere har han sagt at han ikke visste at jentene han hadde sex med var prostituerte. Påstanden står i grell kontrast til det den prostituerte kvinnen, Sandrine Vandenschrik, forklarte i politiavhør.

– Han lå midt i haugen av åtte nakne kvinnekropper. Jeg orket ikke delta, forklarte Vandenschrik, som var invitert til å blir med på sex-orgien, enten av DSK selv eller av miljøet rundt ham.

De første tipsene om en organisert sex- og prostitusjonsring med Dominique Strauss-Kahn som ringleder, skal ha blitt gitt anonymt til politiet i Lille, allerede noen måneder før en episode som gjorde han verdensberømt for alvor.

Les også: Forlik mellom Strauss-Khan og renholderen

Løp naken rundt

I mai 2011 skal DSK ha prøvd å ha sex med stuepiken Nafissatou Diallo på det eksklusive Sofitel-hotellet på Manhattan i New York. En naken DSK kom ut fra baderommet da stuepiken kom inn i suiten for å gjøre rent. Han skal ha gjort tilnærmelse, men hun skal nektet å gå med på hans ønske om sex.

Ifølge stuepikens forklaring, løp han etter henne inne i suiten for å få viljen sin.

FENGSLET: Dominique Strauss-Khan iført håndjern, mens han blir fraktet ut av politistasjonen i Harlem New York, etter sex-skandalen på Hotel Sofitel. Foto: AP Foto: ,

I løpet av sin desperate tur - fra å ha vært naken på sex-jakt på hotellrommet, til den påfølgende arrestasjonen og rettslige høringen - gikk Dominique Strauss-Kahn fra å være en av verdens mektigste menn til å bli oppfattet som en overkåt, halvgammel gris.

Brått forsvant muligheten og drømmen om å bli Sosialistpartiets presidentkandidat.

Mistet all ære

I stedet for å bli president, mistet DSK all ære og måtte ut med åtte-ti millioner kroner etter at stuepiken gikk til et sivilt søksmål mot ham.

Etter å ha stått last og brast ved sin ektemanns side under skandalen og en tid etterpå, begjærte Anne Sinclair skilsmisse fra sin kvinneglade partner. En rekke sexhistorier og påstander om trakasseringer hadde blitt offentlig kjent etter New York-skandalen.

Les også: Stuepikens forsvarer raser etter Strauss-Kahn-intervju

Prostitusjon er ikke forbudt i Frankrike, men å organisere og å legge forholdene til rette for det, er ulovlig. Finner retten at DSK visste at det var prostituerte han tilbød andre, eller som han ble tilbudt, vil han kunne bli dømt.

Ti års fengsel

Får påtalemyndigheten støtte, kan Strauss-Kahn måtte tilbringe opptil ti år i fengsel for «alvorlig hallikvirksomhet», ifølge BBC. Han kan også ende opp med en bot på halvannen million euro, rundt 13 millioner kroner.

Men velger retten tro på at den mer enn vanlig sexavhengige Dominique Strauss-Kahn bare tok for seg av nakne kvinner uten at han visste de var prostituerte, blir han ikke dømt.

Men skammen slipper han ikke unna, er den gjengse mening i fransk presse.

Les også

Mer om

  1. Voldtektssaken mot Strauss-Kahn

Flere artikler

  1. Aktor vil frikjenne for Strauss-Kahn

  2. Nye detaljer i DSK-saken: Tok prostituert med på IMF-kontoret

  3. Fransk sex-skandale for retten mandag: Strauss-Kahn nekter å ha skaffet prostituerte til sex-fester

  4. Strauss-Kahn: – Jeg har aldri vært på Carlton

  5. Strauss-Kahn frifunnet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder