DØMT: Torsdag ble Varg Vikernes dømt for oppfordring til rasehat, samt for å ha rettferdigjort krigsforbytelser. Her er Vikernes fotografert da han ankom justispalasset i Paris 3. juni i år. Foto:Kristofer Sandberg,VG

Vikernes dømt i Paris

Varg Vikernes kjennes skyldig i oppfordring til rasehat.
Straffedomstolen i Paris dømmer ham til seks måneder betinget fengsel og en bot på 8.000 euro.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Verken Vikernes (41) eller forsvareren Julien Freyssinet var til stede da dommen ble forkynt i retten i Paris tirsdag. Heller ikke skaren av tilhengere som støttet nordmannen under rettsforhandlingene i juni, dukket opp i Justispalasset til domsavsigelsen.

Retten finner Vikernes skyldig i å ha oppfordret til rasehat og rettferdiggjort krigsforbrytelser i blogginnlegg og utsagn Vikernes har rettet mot muslimer og jøder på internett.

I tillegg til betinget dom og bot sitter Vikernes nå igjen med saksomkostning til 1.500 euro.

Også to franske antirasistiske foreninger hadde lagt inn pengekrav mot Vikernes. Selv om nordmannen ble funnet skyldig tirsdag, ble summen til foreningene kun på symbolske 1 euro til hver.

Nekter skyld

Statsadvokat Annabelle Philippe sa i rettssaken i juni at Vikernes står for et Europa hvor alle jøder, muslimer, homofile og kapitalister er borte. Vikernes, som nå går under navnet Louis Cachet, sa selv han ikke har skrevet noen av de ti utdragene som ble lest opp fra bloggen hans.

– Jeg vil hevde at politiet har begått hele aksjonen basert på fabrikkert bevismateriale, det er falskt, sa han i retten.

Terroranklage

Vikernes, som tidligere har sonet for drap i Norge, ble pågrepet sammen med kona hjemme på småbruket deres på den franske landsbygda i Corréze i fjor sommer. Fransk antiterrorpoliti stormet huset og anklaget nordmannen for terrorplanlegging.

Han ble imidlertid løslatt etter tre dager uten noen terrortiltale.

I stedet ble bloggytringer brukt som grunnlag for en tiltale om oppfordring til rasehat.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder