ERKLÆRTE KALIFAT: ISIL-medlemmer feiret mandag i den syriske byen Raqqa etter at de erklærte en egen muslimsk stat i områdene ISIL kontrollerer i Syria og Irak. Gruppen har de siste månedene gjennomført en rekke brutale henrettelser til skrekk og advarsel. Foto:,REUTERS

Slik vil ISIL styre i Midtøsten

Ekspert: Kvinnene skal tilbake til 600-tallet **Opprørsleder: - Hvis dere fortsetter vil dere erobre Roma

Tirsdag erobret den islamistiske opprørsgruppen ISIL nok en
by i Syria. En Midtøsten-ekspert mener at kalifatet de ønsker å etablere vil bli hardt og brutalt, spesielt for kvinner.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter harde kampen mellom andre opprørsgrupper i Syria falt den lille grensebyen Boukamal i hendene til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Det melder Syrian Observatory for Human Rights til nyhetsbyrået Associated Press.

Den siste seieren kommer to dager etter at den sunnimuslimske gruppen utropte etableringen av et transnasjonalt kalifat, en type muslimsk styresett som av mange ses på som det opprinnelige muslimske styresettet fra profeten Mohammeds tid. Gruppen selv hevder at kontrollområdet strekker seg fra nordlige Syria til den irakiske provinsen Diyala nordøst for Bagdad.

Maner til mer kamp

ISIL-ledelsen har de siste dagene oppfordret verdens muslimer til å melde seg inn i kampen.

VG MENER:I krig mot alle

- Dette er mitt råd til dere, hvis dere fortsetter vil dere erobre Roma og eie verden, sa gruppens leder, irakeren Abu Bakr al-Baghdadi, i en lydmelding publisert på nettstedet til organisasjonen Memri.

Mandag ble det kjent at norsk-chilenske Bastian Vasquez (24) figurerer i en terrorvideo som gruppen har lagt ut på nettet. Politiets sikkerhetstjeneste har besluttet å etterforske 24-åringen for støtte til en terrororganisasjon.

KOMMENTAR:Grensesprengende krig

Han føyer seg inn i rekken av de 40-50 nordmennene som har sluttet seg til ISIL. Minst seks har blitt drept i Syria og flere har reist til Irak.

- Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, uttaler Vasquez i videoen som ble publisert på søndag i forrige uke.

BRUTALT REGIME: VG fikk i mai tilsendt dette bildet, som angivelig viser forberedelser til en henrettelse i syriske byen Raqqa, av en innbygger i byen. Foto:Gruppen Raqqa is being Slaugtered Silently,

Ekspert: - De reneste og hardeste

Ifølge Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør er brutaliteten en del av en avskrekkelsesteknikk ovenfor rivaliserende opprørsgrupper – og et grep for å rekruttere likesinnede.

- De skiller seg ut fra andre grupper ved å ha en kompromissløs holdning mot å opprette kalifatet umiddelbart. Denne ekstremistiske holdningen tiltrekker seg ungdommer fra andre land, sier han til VG.

ISILs brutale fremferd i Irak og Syria har sjokkert mange i Vesten. Siden opprøret begynte i Irak i april, har gruppen lagt ut videoer av halshugginger og massehenrettelser, særlig av irakiske regjeringssoldater. I tillegg har gruppen kidnappet over 150 syriske barn.

BAKGRUNN:Lik korsfestet i islamist-kontrollert by

I den syriske byen Raqqa, som var en av de første store byene ISIL tok kontroll over, og som nå er deres høyborg, korsfestet de lik på byens torg.

- De vil vise verden hvordan dette idealsamfunnet skal være. De markerer seg overfor andre islamistgrupper, spesielt i Syria, som de reneste og de hardeste, sier Vikør om brutaliteten.

Målet er opprettelse av kalifatet, som for gruppen innebærer å rense ut alle sjiamuslimer og drepe alle som har samarbeidet med amerikanerne. Ifølge Vikør vil et ISIL-regime oppleves som en voldsom kontrast til slik de syriske og irakiske samfunnene var under Bashar al-Assad og Saddam Hussein, spesielt for kvinner.

- De skal tilbake til slik det var på 600-tallet. Det innebærer at kvinner kun skal ha en rolle innenfor hjemmet og gå tildekket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder