En mann får behandling på et sykehus i byen Arbil etter å ha blitt såret i et selvmordsangrep i en landsby utenfor Mosul før helgen. Kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og opprørere har pågått i Mosul i fire dager.
En mann får behandling på et sykehus i byen Arbil etter å ha blitt såret i et selvmordsangrep i en landsby utenfor Mosul før helgen. Kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og opprørere har pågått i Mosul i fire dager. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

UTENRIKS

Irakiske myndigheter sier opprørere har tatt kontroll over byen Mosul. Opprørene har sluppet over 1.400 fanger fri fra byens fengsler.

Publisert: Oppdatert: 10.06.14 10:28

– Mosul er utenfor statens kontroll, og styres av militantene, sier en talsperson for Iraks innenriksdepartement til nyhetsbyrået AFP.

Opprørerne har satt fyr på flere politistasjoner, og sluppet over 1.400 fanger fri fra byens fengsler, melder nyhetsbyrået DPA.

Irakiske myndigheter har trukket ut sine militære styrker fra byen, sier guvernør Atheel al-Nujaifi i Nineveh-provinsen. Han klarte å komme seg ut av kontorene til provinsregjeringen, da tungt væpnede opprørere angrep mandag.

Nujaifi sier at den ytterliggående islamistiske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) står bak angrepet. Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) spiller også en viktig rolle i borgerkrigen i nabolandet Syria. Øyenvitner sier til AP at opprørene heiste svarte flagg av samme type som blir brukt av ISIL.

Tungt væpnede opprørere stormet mandag kontorene til provinsregjeringen i byen. Guvernør Atheel Nujaifi klarte å unnslippe fra bygningen mens politifolk forsøkte å slå tilbake.

– Flere tusen innbyggere har flyktet fra området, og reist til de kurdiske byene Arbil og Dahuk, sier en innbygger til nyhetsbyrået DPA.

Kampene i Iraks nest største by har pågått i fire dager. I helgen ble studentene ved universitetet i Mosul evakuert fra internatene. To kurdiske partier har også evakuert sine hovedkvarter i Mosul.

Her kan du lese mer om