MYSTERIUM: Var Stonehenge en fullstendig sirkel med steiner? Historikere og arkeologer har søkt svaret i århundrer. Foto:Chris Ison,Pa Photos

Tørt vær løste Stonehenge-mysterium

Arkeologer kan nå med sikkerhet slå fast at Stonehenge en gang var en komplett sirkel med steiner.

  • Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tørt vær avslører utviskede spor etter steiner som en gang var der, skriver The Telegraph.

Mysteriet som har pirret arkeologer gjennom århundre – om de flere tonn tunge steinene som utgjør Stonehenge en gang var en full sirkel – er dermed løst.

Vanligvis blir gresset rundt steinene vannet av forvaltere sommeren igjennom. Men dette året brukte de en vannslange som var for kort til å nå den innerste sirkelen med steiner. Sammenfallet med en tørr sommer skulle vise seg å gi et heldig utfall.

Når ting har vært gravd ned i jorden i lang tid vil de påvirke hvordan gresset vokser på de stedene, til og med etter at de er fjernet. Slik oppdaget arkeologene spor etter de manglende steiner.

– Viktig funn

English Heritage kaller funnene svært signifikante, og sier at hvis en lengre vannslange var blitt kjøpt, ville kanskje ikke funnene bli gjort.

– Mange folk antar at vi har gravd ut hele området og at alt vi noensinne ville få vite om steinene er kjent, sier Susan Greaney i English Heritage til The Telegraph.

– Men faktisk er det mye vi ennå ikke vet og som vi kan finne ut ved å bruke andre metoder enn utgravning. Dette funnet understreker at vi fortsatt har mye å lære om Stonehenge, sier hun.

Tidligere hetebølger har også ført til funnene av rester etter romerske fort, jordarbeider fra jernalderen og monumenter i stein, ifølge The Telegraph.

Flere ubesvarte spørsmål

Historikere har lenge lurt på om intensjonen med steinringen var at den ikke skulle være fullstendig. Utallige utgravninger og undersøkelser har feilet i å gi et svar.

Et annet stort spørsmål knyttet til Stonehenge er hvorfor noen tok seg bryet med å flytte steinene fra Pembrokeshire sørvest i Wales til Salisbury-sletten i England, en avstand på omtrent 250 kilometer. Enda et spørsmål dreier seg om hva Stonehenge egentlig er. En teori er at steinene ble brukt som musikkinstrument.

Det er mange som har latt seg undre over Stonehenge-mysteriet, deriblant også Ylvis-brødrene. I 2011 lovte Ylvis-Vegard bort bilen sin til dem som kunne gi svar på gåten i musikkvideoen «Stonehenge».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder