KRAV: Demonstranter holder opp plakater i byen Ferguson i USA. Drapet på en afroamerikansk 18-åring som skal ha vært ubevæpnet har skapt opptøyer i byen. Foto:Jeff Roberson,Ap

Obama om politidrapet på ubevæpnet tenåring: - Hjerteskjærende

Det dødelige politiskuddet mot en ubevæpnet afroamerikansk 18-åring i USA har skapt voldsomme opptøyer. Nå ber USAs president folk om å roe ned situasjonen.

 • Andreas Arnseth

Artikkelen er over fem år gammel

SKUTT: Michael Brown (18). Foto:Privat,Ap

18-åringen Michael Brown ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil i byen Ferguson i delstaten Missouri lørdag, men omstendighetene er uklare.

Etterforskerne som undersøker skytingen har gitt få detaljer om hva de mener har skjedd. Foreløpig sier de kun at det oppsto et basketak etter at politimannen ba 18-åringen og en annen mann om å fjerne seg fra gaten. På et eller annet punkt ble politimannens våpen avfyrt innenfra bilen, har politiet uttalt.

Øyenvitner har ifølge nyhetsbyrået AP sagt at Brown holdt hendene over hodet da politimannen gikk mot ham med våpenet hevet og løsnet flere skudd.

Drapet førte til at en minnestund i helgen endte med voldelige protester og hærverk i gatene i byen Ferguson. Butikker ble plyndret, bygninger ble satt fyr på og politiet satte inn store ressurser for å stanse urolighetene. Også natt til tirsdag fortsatte opptøyene.

Ferguson er en liten by med rundt 21.000 innbyggere og de fleste er afroamerikanske.

River opp sår

Tirsdag kommenterte USAs president hendelsen.

– Dødsfallet til Michael Brown er hjerteskjærende, og Michelle og jeg sender våre dypeste kondolanser til hans familie i denne svært vanskelige tiden, sa presidenten i en uttalelse fra sitt feriested Martha's Vineyard.

Obama sa også at selv om hendelsen har fremkalt sterke følelser, så bør folk huske Brown gjennom omtanke og forståelse. Han ba folk om å roe hverandre ned på en måte som leger og ikke skader, ifølge nyhetsbyrået AP.

Guvernør Jay Nixon i Missouri sa tirsdag at skytingen har revet opp sår i en nasjon som fortsatt kjemper med utfordringer knyttet til relasjonene mellom folk av ulik etnisk opprinnelse.

MINNES: Folk har lagt ned blomster, lys, plakater og bamser i nærheten av stedet der 18 år gamle Michael Brown ble skutt lørdag. Foto:Mario Anzuoni,Reuters

Drapstrusler

Den amerikanske justisministeren Eric Holder har bedt Justisdepartementet etterforske hendelsen, og Obama understreker at han vil sørge for at det vil bli satt inn nok ressurser for å komme til bunns hva som har skjedd, skriver Washington Post.

Politisjefen i Ferguson, Tom Jackson, ble tirsdag utsatt for kraftig kritikk. Politiet hadde egentlig planlagt å offentliggjøre navnet på politimannen som skjøt Michael Brown, men da det ble fremsatt drapstrusler stoppet politisjefen prosessen med å gå ut med navnet. Truslene skal ha blitt ringt inn til politistasjonen og rådhuset samt fremsatt på sosiale medier, melder AP. Jackson sier det nå kan ta uker før navnet på politimannen blir frigitt.

Politimannen som skjøt er tatt ut av operativ tjeneste. Han skal ha vært på en helt rutinemessig patruljerunde da han møtte Brown og en annen mann.

Menneskerettighetsaktivisten Al Sharpton mener myndighetene heller ytterligere bensin på bålet gjennom denne avgjørelsen.

– De lokale myndighetene har satt seg i en situasjon der de ved å skjule navn og ikke være transparante, vil gjøre at folk ikke vil stole på noe annet enn en objektiv etterforskning, sa Sharpton, som tirsdag holdt en pressekonferanse sammen med foreldrene til Brown utenfor tinghuset i St. Louis.

MED FORELDRENE: Menneskerettighetsaktivisten Al Sharpton (til venstre) kom tirsdag med sterk kritikk av politiet i Ferguson. Her forlater han en pressekonferanse i St. Louis sammen med Michael Browns foreldre s, Lesley McSpadden and Michael Brown Sr. Foto:J.b. Forbes,Ap

Faren: – Uten vold

Browns far ba om protester og demonstrasjoner i byen Ferguson må foregå på en rolig måte.

– Jeg trenger at vi alle kommer sammen og gjør dette på en riktig måte. Uten vold, sa Michael Brown senior. Mandag gikk Browns mor Lesley McSpadden ut og ba om at opptøyene stanset.

Flyforbud

Samtidig tar ikke politiet noen sjanser. Etter at et politihelikopter skal ha blitt beskutt flere ganger i helgen, innførte de amerikanske luftfartsmyndighetene (FAA) flyforbud over Ferguson tirsdag, skriver Time. Forbudet kom for å styrke sikkerheten til politiets arbeid med å holde ro og orden i byen, ifølge FAA.

Opptøyene har skapt sterke reaksjoner i byen.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, forteller Eric Crawford (25) til Washington Post. Han havnet midt i situasjonen da politiet tirsdag brukte tåregass for å løse opp demonstrasjonene i byen.

– Du ser folk som blir skutt mot med tåregass, i deres hage foran deres egne hus, forteller han. Avisen rapporterer også at beboere i området sto ved siden av politiets hunder, pansrede kjøretøy og hevede våpen mens de ropte: «Vi er ubevæpnet, ikke skyt!».

HENDENE I VÆRET: Opprørspoliti tar kontroll på en mann i byen Ferguson i Missouri mandag. Flere personer har blitt pågrepet etter voldsomme opptøyer og demonstrasjoner i byen etter at en 18-åring ble skutt av politiet på lørdag. Foto:Jeff Roberson,Ap

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. USA: Politibetjent skutt i Ferguson

 2. Nyhetsbyrå: Ubevæpnet tenåring ble skutt og drept av politiet: Minnestund endte i voldelige opprør og hærverk i gatene natt til mandag

 3. Michael Brown (18) drept av amerikansk politi: Politiet bruker tåregass og røykbomber mot demonstranter

 4. Obama: - La oss søke helbredelse i stedet for å skade hverandre

 5. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

 6. VG til stede under minnemarkering i Ferguson: Moren gråt for drepte Michael (18)

Fra andre aviser

 1. Drept tenåring anklages for tyveri

  Aftenposten
 2. Ignorerer portforbudet i Ferguson

  Bergens Tidende
 3. Brown-familiens advokater: - En fullstendig urettferdig prosess

  Aftenposten
 4. Politiet brukte tåregass mot demonstranter i Missouri

  Aftenposten
 5. 44 arrestert i Ferguson i natt

  Aftenposten
 6. Skyting under ettårsmarkeringen i Ferguson

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder