FUNNET: Indonesisk militærpersonell bærer kister med passasjerer som mistet livet i den tragiske AirAsia QZ8501-ulykken. Kistene er nummerert fordi ofrene ennå ikke er identifisert, skriver CNN. Foto:Juni Kriswanto,Afp

Myndigheter tilbakeviser at passasjer ble funnet med redningsvest

Sju omkomne hentet opp så langt

Vrakrestene etter QZ8501 har forflyttet seg 50 kilometer

Redningstjenesten i Indonesia trekker påstanden om at en av de omkomne etter AirAsia-ulykken ble funnet med redningsvesten på i Javasjøen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag morgen ble det hentet opp fire lik etter AirAsia-flyulykken. En tjenestemann i den indonesiske redningstjenesten uttalte da til pressen at en av disse var iført redningsvest. Denne påstanden er nå tilbakevist.

– Ingen omkomne er blitt hentet opp av vannet med redningsvest. Vi fant et lik klokken 08.20 og en redningsvest klokken 10.32, så det er snakk om forskjellige tidspunkt. Det er den nyeste informasjonen vi har, sier nestleder Tatang Zaenudin i redningstjenesten i Indonesia til nyhetsbyrået Reuters onsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: 15 personer rakk ikke ulykkesflyet

Barnesko og ryggsekker funnet i havet

Flyet fra flyselskapet AirAsia var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore da det mistet kontakten med flygelederne søndag. Siden da har det pågått en intens leteaksjon for å finne de 162 savnede passasjerene.

Årsaken til flystyrten skal ha vært dårlig vær. Det meldes om kraftig regn, høye bølger og kraftige strømmer i området hvor leteaksjonen nå pågår.

Det som så langt er funnet av gjenstander er en flytevest, et nødutgangsvindu, barnesko, en blå koffert og ryggsekker fulle av mat.

Ekspert: Var flyets radio ute av spill?

Det ble aldri sendt ut noen nødsignal fra det forulykkede flyet. Dette forundrer ekspertene.

Saken fortsetter under bildet.

BORTE: En slektning viser frem bilder av sine savnede familiemedlemmer etter AirAsia-ulykken. Foto:Firdia Lisnawati,Ap

– Det er vanskelig å forstå hvis man forberedte en nødlanding. Da har man hatt en viss tid på seg og det er naturlig å sende ut nødmelding. Det kan hende at flyets radioer har vært satt ut av spill, sier Thomas Hesthammer, flygesjef i Norwegian.

Ekspert: – Klatret flyet for høyt?

Einar Schjølberg, operativ direktør i Luftfartstilsynet, har selv erfaring med å fly i området og kjenner til utfordringene det dårlige været kan medføre. Han forteller at det er ekstremt vanskelig å planlegge en nødlanding under så utfordrende forhold.

– Dette været kan ikke sammenlignes med tordenbyger på Østlandet. Dette været har kapasitet til å rive et fly i to. Det er forbundet med store utfordringer å fly gjennom slikt vær og man må prøve å unngå det så godt det lar seg gjøre., sier han.

– Flyet kan ha klatret så høyt at det ikke kom lenger opp. Det kan være en mulig årsak til flystyrten, men alt blir bare spekulasjoner frem til letemannskapet finner den svarte boksen.

Ville fly over uværet, fikk nei

Ifølge Reuters skal piloten i AirAsia-flyet ha bedt om tillatelse til å fly over uværet, men han fikk avslag fra tårnet grunnet andre fly i området.

– Det hender at man kan få nei på en slik forespørsel. Det skyldes andre fly i området kommer for nær. Likevel er det slik at hvis piloten mener det står om livet så kan han gjøre hva han vil, sier Hesthammer.

Også han har selv flydd i området.

Flygelederen understreker at han uttaler seg på bakgrunn av informasjon som foreløpig er kjent. Han mener flyet ser ut til å ha steget og situasjonen dermed ble tolket som faretruende.

GRÅTER: Slektninger av de savnede passasjerene fra AirAsia-flyet venter på siste nytt om sine kjære på flyplassen i Surabaya. Foto:Firdia Lisnawati,Ap

Indonesiske letemannskaper opplyser onsdag at de tror de har funnet det savnede flyet på havbunnen utenfor Borneo.

Ekspert: – Var flyet intakt?

Et sonarbilde fra området der det ble funnet omkomne i vannoverflaten tirsdag, viser en stor, mørk gjenstand på havbunnen i Javasjøen. Det kan tyde på at flyet var intakt da det traff vannet, opplyser en talsmann for redningstjenesten i Indonesia til Reuters.

– Så langt er det ingen ting som tyder på at flyet har blitt delt i flere deler før det traff vannet. Hvis flyet blir funnet intakt, eller i to-tre store deler, kan det tyde på at piloten planla en nødlanding, sier Schjølberg.

Vannet på stedet hvor flykroppen angivelig skal ha blitt funnet er relativt grunt, forklarer Schjølberg. Ifølge CBS News ble flyet funnet liggende opp ned på mellom 30 og 50 meter dybde.

Det burde derfor være gode muligheter for å finne den svarte boksen om flyet ligger her, mener Schjølberg.

– Vi kan spekulere så mye vi vil, men det er her de endelige svarene ligger, sier han.

17 barn om bord

Nasjonaliteten til de om bord skal ha vært 156 fra Indonesia, tre fra Sør-Korea, en fra Malaysia, en fra Singapore og en fra Frankrike, ifølge AirAsia.

Blant passasjerene er det 138 voksne, 16 barn og én baby.

En av passasjerene var 13 år gamle Adrian Fernando. Dette var hans første reise til Singapore hvor han skulle tilbringe nyttår med tante, onkel og fettere og kusiner.

– Han er min eneste sønn. Først ville han ikke dra, men senere lot han seg overtale til å nyttårsferien med dem, sier moren Linca Gonimasela (39) til AP, som ikke kunne være med på grunn av jobb.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder