Ordfører etter asylbranner: – Vi skal aldri la de brune kreftene vinne

Munkedal rammet av to branner på mottak i løpet av én uke

Se VG-grafikk: Asylbrannene i Sverige

MUNKEDAL (VG) To ganger på en uke er asylmottaket i byen hennes herjet av brann. Ordfører Åsa Karlsson frykter at brune krefter vil få sterkere fotfeste i Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Men jeg vil ikke gi meg av den grunn. Da slutter jeg heller som ordfører, sier Karlsson til VG.

VG har gått gjennom serien av branner som herjer svenske asylmottak. Trendene i gjennomgangen - som er presentert i VG-grafikken du kan klikke deg gjennom øverst i denne saken - er klar:

Asylbrannene blir stadig flere og stadig hyppigere. Og det er stadig oftere planlagte mottak som rammes.

Åsa Karlssons Munkedal er et av stedene som er hardest rammet. Natt til tirsdag forrige uke brant et asylmottak i kommunen ned. Natt til lørdag skjedde det igjen: Et annet bygg på samme mottak ble slukt av flammene.

Etter flere dagers etterforsking tror politiet nå at den andre brannen skyldes glør som fikk den første til å blusse opp igjen, skriver Bohusläningen.

Men årsaken til den første er fortsatt uavklart - men som i de 19 andre brannene i VGs oversikt, etterforsker politiet saken som mordbrann.

– Vi vet at brannalarmen ikke fungerte. Men om den var frakoblet fordi noen ville røyke, om den var ødelagt, eller om noen andre har frakoblet den vet vi ikke, sier Karlsson - som ikke vil spekulere i brannårsaken.

SE OVERSIKTEN - LES BAKGRUNN: Asylbrannene som ryster Sverige

STØTTER TVANG: Ordfører Åsa Karlsson i Munkedal støtter forslaget om at staten kan tvinge svenske kommuner til å bosette flyktninger. Karlssons kommune har blitt rammet av to branner på asylmottak på under én uke. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ordfører frykter at høyreekstreme holdninger vil få et sterkere fotfeste i Sverige etter hvert som det kommer flere flyktninger til landet.

– Vi skal aldri la de brune kreftene vinne gjennom å skremme. Vi har muligheten til å hjelpe til. Det har Norge, Danmark og Finland også. Det å stenge grensene, slik som Finland gjør, er helt vanvittig, sier Karlsson til VG.

Innbyggere stiller med rom

Ifølge Karlsson har lokalsamfunnet vært veldig støttende og inkluderende overfor de nye flyktningene i Munkedal. Flere skal ha fortalt at de gjerne vil stille med rom til de nyankomne flyktningene.

– Hvordan har innbyggerne reagert på asylbrannen?

– Vi har hatt diskusjoner og en del ryktespredning fordi vi har ganske mange asylsøkere her. Vi jobber med å motarbeide disse ryktene, og så fort vi hører at det skjer kaller vi inn til åpne møter for diskutere det. Det er mange som kommer til kommunen og spør hva de kan gjøre for å hjelpe. De vil gi leker, klær og vil hjelpe på den måten de kan, sier Karlsson.

SLUKKER BRANNEN: En brannmann slukker brannen som rammet asylmottaket på Munkedal natt til tirsdag forrige uke. Natt til lørdag brant det igjen på samme mottak. Foto: Adam Ihse , Afp

– Fantes det lokal motstand mot å ta imot flyktninger i Munkedal da boligene ble satt opp?

– Det har ikke vært noen store demonstrasjoner. Men det har vært litt skriverier på Facebook. Men vi kaller inn til møter når det går rykter, for å vise hvordan ting faktisk er, sier hun.

Svensk politi etter brann i planlagt asylmottak: Vær på vakt

Støtter forslag om tvangsbosetting

VG snakket med ordføreren før det ble avklart at staten kan pålegge svenske kommuner å ta imot flyktninger med tvang. Karlsson støtter forslaget.

– Jeg synes det er trist at noen kommuner i slike tider tar imot ingen eller fem-seks stykker. Det kan være rike kommuner, som har de beste forutsetningene for å ta imot mennesker. Vi får erstatning for å ta imot flyktninger, så man kan ikke si at det koster kommunene noe å ta imot asylsøkerne heller, sier ordføreren.

Nye estimater viser at Sverige kan komme til å motta 190.000 flyktninger bare i 2015. Det er langt høyere enn tidligere beregninger.

– Det kommer flere kommentarer om at nå må det være nok. Det er noen som frykter at vi ikke kan ta vare på det samfunnet vi har bygget opp. Noen mener at det allerede er slik i dag. Det er bare tull, men mange spiller på den frykten, sier Karlsson.

Flere nye branner

Fra 17. juni til 28. oktober har det vært 20 branner på svenske asylmottak. Over halvparten av brannene har oppstått i oktober. Alle etterforskes som mordbranner.

Like før klokken natt til onsdag kom det en meldingen om brann i den tidligere førskolen i Danderyd kommune, der det var planlagt et asylmottak. Brannen ble slukket før brannmannskapene kom til stedet.

– Det har brent opp mot fasaden. En vekter slukket brannen med et pulverapparat, sier Emil Skog til SVT, skriver NTB.

Tidligere på kvelden brant det på et asylmottak med 300-400 beboere på Jägersro i utkanten av Malmø. Tre personer ble sendt til sykehus etter brannen, skriver Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder