USA om bombingen av afghansk sykehus: Ikke med overlegg

Leger Uten Grenser-sykehuset i Kunduz ble bombadert i over en time og kostet 22 mennesker livet. En feil, sier sjefen for den amerikanske styrken i Afghanistan.

Artikkelen er over fire år gammel

Beslutningen om å bombe provinshovedstaden Kunduz natt til lørdag ble tatt av den amerikanske kommandoen, opplyste general John Campbell i en høring i Kongressen i Washington tirsdag.

– USA ville aldri med overlegg ha rammet et beskyttet helsesenter, sier han om bombene som kostet 22 menneskeliv på Leger Uten Grensers (MSFs) sykehus nord i Afghanistan.

Overlevende etter sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

Luftangrepene pågikk ifølge MSF i over en time med omtrent et kvarters mellomrom. Hjelpeorganisasjonen sier den gjentatte ganger har sendt sykehusets nøyaktige GPS-koordinater til Kabul og Washington, senest tirsdag forrige uke.

Tre granskninger

Både NATO og det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har innledet sine respektive granskninger av luftangrepet. I tillegg er en tredje gransking, et samarbeid mellom afghanske og amerikanske myndigheter, innledet.

KALT INN PÅ TEPPET: Den amerikanske generalen John Campbell måtte under en høring i Kongressen tirsdag svare på skarpe spørsmål om hva som skjedde før og under bombingen av Leger Uten grenser-sykehuset i Kunduz. Foto: Joshua Roberts , Reuters

Det hvite hus' talsmann Josh Earnest kommenterte tirsdag luftangrepet på vegne av USAs president Barack Obama. Earnest opplyste at Obama har «full tiltro» til de tre granskningene.

Under høringen tirsdag gjentok Campbell tidligere uttalelser om at angrepet mot sykehuset med 180 ansatte og pasienter kom som følge av at afghanske styrker ba om luftstøtte. Samtidig understreket han at gjennomføringen av angrepet var en «amerikansk avgjørelse innenfor den amerikanske kommandoen.»

– Kan trenge flere amerikanske soldater

Campbell sa også at det kan bli nødvendig med flere amerikanske soldater i Afghanistan enn planlagt, hvis USA akter å slå tilbake Talibans framgang.

Dagens amerikanske nedtrappingsplan innebærer at USA innen utgangen av 2016 kun vil ha rundt 1000 soldater på bakken i Afghanistan. Grunnet den «spinkle sikkerhetssituasjon» kan en omgjøring av planen bli nødvendig, sa Campbell.

VG mener: Tragedien i Kunduz

– Jeg mener vi må gi våre politiske ledere alternativer som er annerledes enn den gjeldende planen, absolutt, sa Campbell.

Generalen opplyste at Obama allerede har mottatt «anbefalinger», uten å nevne detaljer om antall soldater eller tidsperspektiv.

Nytt angrep i Kunduz

Samme dag som Campbell snakket i Kongressen, kunne nyhetsbyrået Reuters melde at Taliban-krigere natt til tirsdag gjennomførte et angrep mot et politihovedkvarter i Kunduz. Lokale tjenestemenn advarer samtidig om at de har problemer med å frakte mat og annen nødhjelp gjennom byen.

Les også: Her kjører Taliban rundt i stjålne hjelpearbeid-biler

Ifølge politi og innbyggere gjenerobret afghanske styrker mesteparten av Kunduz mandag. Nattens angrep tyder imidlertid på at sikkerhetsstyrkenes kontroll over provinshovedstaden er begrenset.

Taliban inntok byen 28. september. Det var første gang siden regimet ble styrtet at Taliban fikk kontroll over en større by.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder