USA om bombingen av afghansk sykehus: Ikke med overlegg

Leger Uten Grenser-sykehuset i Kunduz ble bombadert i over en time og kostet 22 mennesker livet. En feil, sier sjefen for den amerikanske styrken i Afghanistan.

Artikkelen er over fire år gammel

Beslutningen om å bombe provinshovedstaden Kunduz natt til lørdag ble tatt av den amerikanske kommandoen, opplyste general John Campbell i en høring i Kongressen i Washington tirsdag.

– USA ville aldri med overlegg ha rammet et beskyttet helsesenter, sier han om bombene som kostet 22 menneskeliv på Leger Uten Grensers (MSFs) sykehus nord i Afghanistan.

Overlevende etter sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

Luftangrepene pågikk ifølge MSF i over en time med omtrent et kvarters mellomrom. Hjelpeorganisasjonen sier den gjentatte ganger har sendt sykehusets nøyaktige GPS-koordinater til Kabul og Washington, senest tirsdag forrige uke.

Tre granskninger

Både NATO og det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har innledet sine respektive granskninger av luftangrepet. I tillegg er en tredje gransking, et samarbeid mellom afghanske og amerikanske myndigheter, innledet.

KALT INN PÅ TEPPET: Den amerikanske generalen John Campbell måtte under en høring i Kongressen tirsdag svare på skarpe spørsmål om hva som skjedde før og under bombingen av Leger Uten grenser-sykehuset i Kunduz. Foto: Joshua Roberts , Reuters

Det hvite hus' talsmann Josh Earnest kommenterte tirsdag luftangrepet på vegne av USAs president Barack Obama. Earnest opplyste at Obama har «full tiltro» til de tre granskningene.

Under høringen tirsdag gjentok Campbell tidligere uttalelser om at angrepet mot sykehuset med 180 ansatte og pasienter kom som følge av at afghanske styrker ba om luftstøtte. Samtidig understreket han at gjennomføringen av angrepet var en «amerikansk avgjørelse innenfor den amerikanske kommandoen.»

– Kan trenge flere amerikanske soldater

Campbell sa også at det kan bli nødvendig med flere amerikanske soldater i Afghanistan enn planlagt, hvis USA akter å slå tilbake Talibans framgang.

Dagens amerikanske nedtrappingsplan innebærer at USA innen utgangen av 2016 kun vil ha rundt 1000 soldater på bakken i Afghanistan. Grunnet den «spinkle sikkerhetssituasjon» kan en omgjøring av planen bli nødvendig, sa Campbell.

VG mener: Tragedien i Kunduz

– Jeg mener vi må gi våre politiske ledere alternativer som er annerledes enn den gjeldende planen, absolutt, sa Campbell.

Generalen opplyste at Obama allerede har mottatt «anbefalinger», uten å nevne detaljer om antall soldater eller tidsperspektiv.

Nytt angrep i Kunduz

Samme dag som Campbell snakket i Kongressen, kunne nyhetsbyrået Reuters melde at Taliban-krigere natt til tirsdag gjennomførte et angrep mot et politihovedkvarter i Kunduz. Lokale tjenestemenn advarer samtidig om at de har problemer med å frakte mat og annen nødhjelp gjennom byen.

Les også: Her kjører Taliban rundt i stjålne hjelpearbeid-biler

Ifølge politi og innbyggere gjenerobret afghanske styrker mesteparten av Kunduz mandag. Nattens angrep tyder imidlertid på at sikkerhetsstyrkenes kontroll over provinshovedstaden er begrenset.

Taliban inntok byen 28. september. Det var første gang siden regimet ble styrtet at Taliban fikk kontroll over en større by.

Les også

 1. Sykehusbombingen i Kunduz: USA: Afghanske styrker ba om luftstøtte før dødelig sykehusbombing

  Luftangrepet som drepte 22 mennesker lørdag ble utført etter at afghanske styrker ba om hjelp, sier amerikansk…
 2. Egeland: – Stadig farligere å drive hjelpearbeid

  I 2014 ble 120 hjelpearbeidere drept på jobb. Flyktninghjelpens Jan Egeland mener hjelpearbeidere altfor ofte blir ofre…
 3. – Lover å få fram sannheten om Kunduz-angrepet

  USAs forsvarsminister Ash Carter sier omstendighetene rundt luftangrepet i Kunduz i Afghanistan er uklar, men han lover…
 4. Overlevende etter sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

  Lajos Zoltan Jecs, sykepleier i Leger Uten Grenser, var til stede under det timelange luftangrepet mot sykehuset i…
 5. Hilde (36) mistet nær kollega i sykeshusbombingen i Kunduz

  Hilde Brun Andersen har jobbet ved sykehuset som ble bombet i afghanske Kunduz.
 6. USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

  Minst 19 personer er drept og 37 skadet etter bombeangrepet mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i…
 7. Minst ni personer drept etter angrep mot sykehus i Afghanistan

  Minst ni personer er drept og 37 skadet etter et bombeangrep mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i…
 8. Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

  Taliban flekser militære muskler og tok en viktig symbolsk seier i erobringen av Kunduz.

Mer om

 1. Afghanistan
 2. USA

Flere artikler

 1. Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

 2. Sykehusbombingen i Kunduz: USA: Afghanske styrker ba om luftstøtte før dødelig sykehusbombing

 3. Dette gikk galt da USA bombet Leger uten grenser-sykehus

 4. Krever flere svar etter sykehusangrep i Afghanistan

 5. USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder