SMIL OG LATTER: Talal (i midten) og vennene hans måtte le da de så hvordan de ble tatt imot utenfor jernbanestasjonen i München. I sterk kontrast til hva de opplevde i Budapest. Foto: Jarle Grivi Brenna , VG

Syriske flyktninger til VG: – Ungarn behandlet oss forferdelig

MÜNCHEN (VG) Talal og vennene hans har vært på flukt fra krigen i Syria i halvannet måned. Da de kom
til Tyskland lørdag kveld kunne de endelig smile igjen.

Artikkelen er over fire år gammel

I München ble de møtt av en jublende folkemengde som tilbød godteri og leker til barna over sperregjerdet til politiet. En sterk kontrast til hva de opplevde i Ungarn.

– Jeg vil takke hele det tyske folket. Jeg vet ikke hva jeg skal si, forteller en tydelig rørt Talal.

– Angela Merkel er vår store helt, legger han til og sender et slengkyss opp i lufta.

FIKK LEKER: Mange av de fremmøtte i München hadde tatt med godteri og leker de mange barna som har flyktet fra krigen i Syria. Foto: Jarle Grivi Brenna , VG

Flere av de syriske flyktningene VG snakket med utenfor jernbanestasjonen i München lørdag kveld ville nødig snakke om hva de har opplevd underveis.

Ruten de har fulgt over Vest-Balkan starter med livsfarlig båttur fra Tyrkia. Deretter har de krysset Hellas, Makedonia, Serbia – før de kom Ungarn.

Flyktet fra Homs

Flyktningene som kom med tog fra Østerrike til München lørdag er de samme som har oppholdt seg flere dager på jernbanestasjonen i Budapest i en fullstendig fastlåst situasjon.

Da Tyskland og Østerrike så at det var i ferd med å gå helt galt i Ungarn, tok de ansvar og sa at de ville ta imot menneskemengden som da brutt ut av jernbanestasjonen og gikk vestover langs motorveien M1.

– Vi ble behandlet forferdelig i Ungarn. Av myndighetene, av politiet og av folket. Det er noe med det landet som ikke er bra, sier Talal og sammenlikner Ungarns statsminister Viktor Orban med Hitler.

STERKE INNTRYKK: Brødre filmet flukten fra Syria

Han og vennene bodde i Homs i Syria - en av byene som er hardest rammet i den over fire år lange borgerkrigen.

– Alt er ødelagt. Det er ingenting igjen, forteller Talal.

25-åringen er utdannet ingeniør og håper å få jobb i Tyskland.

Sammenliknes med 2. verdenskrig

I Budapest opplevde han at flere hundre flyktninger ble lurt inn et tog på i den tro at det skulle ta dem mot Tyskland. På det tidspunktet hadde imidlertid Ungarn stoppet alle togavganger vestover og toget kjørte bare til en interneringsleir i Bicske, like utenfor Budapest.

Hendelsene i Budapest de siste dagene gjør at storavisen New York Times lørdag trekker paralleller til hvordan jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.

Piggtrådgjerder, opprørspoliti og menneskehender stikkende ut av overfylte tog, er noen av bildene verden har fått se fra Budapest de siste dagene. I en periode brukte også Ungarn sprittusj til å merke flyktningene med nummer før de ble sendt til lukkede interneringsleire.

– De forteller dem at toget skal til Østerrike, isteden blir de fraktet til en leir. Jeg tror ikke politiet ble instruert av myndighetene til å gjøre det slik, men dette er veldig likt det som skjedde med jødene i 1940, sier Robert Frolich, en ledende rabbi i Ungarn til New York Times.

Ungarns statsminister Viktor Orban sa tidligere denne uken at de ikke vil akseptere muslimske asylsøkere i frykt for at de skal ødelegge «landets kultur».

OGSÅ HAT I TYSKLAND: Bølge av angrep mot asylmottak

NEKTET Å FORLATE TOGET: Etter å ha blitt lurt inn i toget som tok dem til en interneringsleir utenfor Budapest, nektet flyktningene å gå av. Til slutt vant de frem med protesten og fikk lov til å reise videre mot Tyskland. Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Vil sette inn militæret

De viser ingen medlidenhet med flyktningene, hvor av de fleste har rømt fra Syria-krigen. Ungarske myndigheter understreket lørdag at bussene som ble satt opp dagen i forveien var en engangshendelse og ikke kom til å gjenta seg.

De virker fast bestemt på å skremme flyktningene til å velge andre ruter.

Allerede fredag vedtok nasjonalforsamlingen en ny lov som kan gi flyktninger tre års for fengsel for å klatre over et piggtrådgjerde. Og det kan komme enda mer drastiske lover i neste uke.

Ett av forslagene er å sende soldater til grensen mot Serbia. Ett annet av forslaget er å gi politi og militæret lov til å gjennomføre rassia i ethvert hjem hvor det kan bli skjult flyktninger.

Ifølge Orban håper de å ha full kontroll over grensa fra 15. september. Da skal piggtrådgjerdet være på plass, og hvis lovforslaget går igjennom, vil det bli voktet av soldater. De flyktningene som kommer via Serbia, ønsker Ungarn å sluse direkte inn i en stor interneringsleir de skal opprette i grenseområdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder