HAR HÅP: Boktor Saad (i midten) ledet den koptiske St. Mariakirken i Kafr Hakim, Behira som ble satt i brann av tilhengere av det Muslimske Brorskap fredag. Foto: Carl Fridh Kleberg / NTB Scanpix

Koptiske kirkeledere vil møte hat med kjærlighet

I skyggen av de blodige sammenstøtene i Egypt er kristne kirker blitt angrepet og plyndret. Likevel håper kirkeledere på fredelig sameksistens med den muslimske majoriteten.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I Hellige Maria-kirken i Kafr Hakim, en østlig forstad til Kairo, henger røykluften fortsatt tykt. Svidde vegger vitner om hvordan mobben kom etter den muslimske kveldsbønnen onsdag og satte kirken i brann.

Men den lokale kirkelederen Boktor Saad forteller om hvordan det var deres muslimske naboer som jagde vekk voldsstifterne og beskyttet kirkebygget.

- Vi må møte hat med kjærlighet, sier Saad til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kniv i hjertet

Emile er en mager liten mann med stokk og briller. Han er ansatt i Hellige Maria-kirken. Da han plukket opp telefonen onsdag, hogg beskjeden han fikk som en «kniv i hjertet».

«Nå brenner vi ned kirken», fortalte innringerne, ifølge Emile.

Han sitter på en enkel pinnestol med kirkens svidde vegger bak seg. I bakgrunnen høres korsang fra en gudstjeneste som er i gang. Han forteller om mobben som plyndret og herjet.

- De kom etter den muslimske kveldsbønnen, 200- 300 stykker. Vinduene ble knust, de stjal alt de fant av verdi og slo i stykker alt det andre før de satte bygningen i brann, forteller han.

Muslimer hjalp til

Mobben angrep også koptiske butikker og hjem. Flere kirkegjengere anklager lokale muslimske ledere for å ha oppfordret til angrepene.

Myndighetene beskyttet heller ikke kirkebygget, men det gjorde de muslimske naboene.

I Kafr Hakim har kristne og muslimer alltid bodd side ved side, og representanter for flere muslimske grupper har beklaget det som har skjedd.

- Det viktigste for oss nå er å utøve selvdisiplin, sier Boktor Saad.

Uklar framtid

Boktor Saad vet hvem som sto bak angrepene, men vil avvente situasjonen. Noen av medlemmene i menigheten kritiserer myndighetene som ikke maktet å beskytte kopterne som ble angrepet i skyggen av de voldsomme sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten, Mohamed Mursi.

Saad vil ikke kritisere myndighetenes håndtering, men sier at sikkerheten må forbedres. Nøyaktig hvordan, er opp til myndighetene.

- Om det finnes sterke elementer i landet som kan kontrollere situasjonen, kommer det til å bli rolig, sier han.

- Men hvor finnes et slikt supermenneske? spør han retorisk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder