REDDE: To kvinner flykter fra volden i den irakiske byen Ramadi, som ble nylig ble angrepet av IS. Foto:,REUTERS

FN: IS brente kvinne (20) levende fordi hun ikke ville utføre ekstrem sex

I den såkalte islamske staten selges kvinner som sexslaver. En kvinne ble solgt 22 ganger og måtte operere inn «uskylden» mellom hver mann.

 • NTB
 • Brynjar Skjærli

Artikkelen er over fem år gammel

– De (IS) utfører voldtekter, seksuelt slaveri, tvungen prostitusjon og andre ekstremt brutale gjerninger. Vi hørte ett tilfelle der en 20 år gammel kvinne ble brent levende fordi hun nektet å utføre en ekstrem seksuell handling, sier FNs utsending for seksuell vold i konflikter, Zainab Hawa Bangura, et intervju med Middle East Eye.

– Vi ble kjent med mange andre sadistiske seksuelle handlinger. Vi hadde vanskeligheter med å forstå mentaliteten til mennesker som utfører slike handlinger, legger hun til.

Unge kvinner kles nakne, stilles ut på markeder og selges som sexslaver. Den seksuelle volden er blitt en del av IS' ideologi og strategi, sier FNs spesialutsending i et intervju gjengitt av NTB og det svenske nyhetsbyrået TT.

– Dette er en fiende som savner motstykke. Jeg tror ikke det internasjonale samfunnet innser hvor stor problemet er, sier Zainab Hawa Bangura, som nylig har vært på reise i Irak og Syria.

Gruppen som kaller seg den islamske staten går under akronymene IS, ISIS, ISIL og Daesh.

Tjener penger

Hun beskriver hvordan jenter kles nakne på slavemarkeder, der de katalogiseres og selges som sexslaver eller deles ut til IS-ledere, hvordan systematiske voldtekter, prostitusjon, tvangsaborter og trafficking er blitt en del av gruppens strategi og økonomi.

En 21 år gammel kvinne fortalte Bangura at hun ble solgt 22 ganger, til forskjellige menn, og at hun hver gang ble tvunget til å gjennomgå en operasjon for å «gjenopprette uskylden».

Zainab Hawa Bangura har i tre år hatt i oppdrag for FN å bekjempe seksuell vold i væpnede konflikter, et oppdrag hun overtok fra Margot Wallström i 2012. Men de vitnebyrdene hun fikk høre fra kvinner som har flyktet i Irak og Syria, representerte selv for henne noe helt nytt.

– Sjokkert er et for svakt ord. Jeg fikk mareritt. Kvelden etter at jeg traff jentene måtte jeg ta sovetabletter. Jeg har aldri noensinne hørt om et slikt nivå av brutalitet og grusomhet, der man helt bevisst retter seg inn på kvinner, sier hun.

– Traumatiserende

– De bruker teknikken for å rekruttere medlemmer og for å selge kvinner, men de anvender den også for å traumatisere oss. Brutaliteten er så enorm at også vi blir traumatisert. Det er en del av deres strategi, sier hun.

Bangura har i sitt hjemland Sierra Leone på nært hold selv sett hvilke sår slike overgrep kan skape i samfunnet. I tillegg til at minst 50.000 mennesker ble drept i landets ti år lange borgerkrig, ble rundt en kvart million kvinner utsatt for seksuell vold.

– Konsekvensene blir at man slår i stykker samfunnets strukturer. Sårene fra seksuell vold blir aldri leget. Smerten består hele livet, sier hun.

– Derfor følte vi at det var mulig å løse problemet, at det var en vei fremover. Men så kom plutselig noe helt nytt: ekstremismen. I løpet av det året vi undersøkte saken, har vi innsett at ekstremismen er den største utfordringen vi står overfor, sier Bangura.

FØLELSESLADET: En kvinne dekker øynene sine etter å ha sett kampene i syriske Kobani mellom IS og kurdiske militante grupper, støttet av amerikanske flyangrep. 24.oktober 2014. Foto:Vadim Ghirda,Ap

For å angripe problemet må det internasjonale samfunnet, ikke minst FN, se den seksuelle volden som et ledd i kampen mot terrorismen, mener hun.

– Spørsmålet om seksuell vold i konflikter må bli en del av diskusjonen om hvordan vi bekjemper terrorismen, sier hun.

Mer om

 1. Syria
 2. Irak

Flere artikler

 1. Mah-Rukh Ali har studert IS-propaganda: – Jentene aner ikke hva slags liv som venter dem

 2. Samhold mot terror

 3. Kampen mot ekstremisme blir
  langvarig og krevende

 4. Storbritannia: Vil gi foreldre mulighet til å sperre barnas pass

 5. Syria-ekspert: Mindre grupperinger tar gisler og selger dem videre til IS

Fra andre aviser

 1. FN: - IS ansvarlig for seksuell vold uten sidestykke

  Fædrelandsvennen
 2. FN: - IS ansvarlig for seksuell vold uten sidestykke

  Aftenposten
 3. Norge støtter Mosuls kvinner

  Bergens Tidende
 4. Ny rapport skildrer grove IS-overgrep mot yazidi-kvinner

  Fædrelandsvennen
 5. Kvinner er en del av kampen mot ekstremisme | Deeyah Khan

  Aftenposten
 6. Da IS-terroristen klådde på henne, hylte fredsprisvinneren så høyt at terroristene måtte stoppe bussen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no