SKADER: En mann undersøker et hus i Kabul etter et rakettangrep. Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Kabul terrorisert av over 20 granatangrep – minst åtte sivile drept

Afghanistans hovedstad Kabul ble rammet av kraftige granatangrep lørdag. Flere offentlige bygg er angrepet og det meldes om kraftige eksplosjoner i boligstrøk.

 • NTB-AFP

Tilfeldige sivile ble lørdag rammet av rakettdrevne granater avfyrt mot boligstrøk, regjeringskontorer og flere andre mål i Kabul.

Foreløpig er det meldt om åtte døde og over 30 sårede, men Afghanistans innenriksdepartement varsler at oversikten over antall ofre vil bli oppdatert senere lørdag.

Angrepene fant sted i minst seks ulike politidistrikter, og det ble skutt rundt 23 granater i ulike deler av hovedstaden. I minst to av distriktene ble de avfyrt fra små lastebiler, opplyser departementet.

Blant målene var Sedarat-plassen, der kontoret til visepresident Amrullah Saleh ligger. Eksplosjonene skjedde i tett befolkede områder, også nær den såkalte grønne sonen i sentrum av hovedstaden. En lokal journalist skriver på Twitter at sykehus og boligområder er blant målene som ble truffet.

les også

100 norske soldater i Afghanistan: Vurderer sikkerheten løpende

Taliban nekter for innblanding

Det er uvisst hvem som står bak angrepet, og Taliban, som sitter i forhandlinger med regjeringen i Doha i Qatar, nekter for å være innblandet.

En time etter angrepene skrev visepresident Saleh på Facebook at man under morgenens møter om sikring av Kabul, ikke greide å oppnå de ønskede målsettingene, men hva som ligger i uttalelsen, er uklart.

Videoopptak fra angrepene som rammet boligstrøk, er lagt ut på sosiale medier. Blant bygningene som ble truffet, var også den iranske ambassaden, melder afghanske medier.

ANGREP: Sikkerhetspersonell undersøker det som kan være kjøretøyet som fraktet rakettene. Foto: Jawad Jalali / EPA

Amerikanske soldater drar hjem

Granatangrepene kommer få dager etter at Trump-administrasjonen varslet at ytterligere 2.000 amerikanske soldater skal trekkes ut av landet innen få uker, noe som betyr at det kun vil være 2.500 igjen.

Blant dem som har advart mot tiltaket, er Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. I Kabul har uroen økt for hva som vil skje når afghanske sikkerhetsstyrker i stor grad blir overlatt til seg selv.

Både Taliban og andre opprørsgrupper er aktive i Afghanistan, og langt fra alle opprørere støtter fredssamtalene med regjeringen.

Angrepene finner sted samme dag som USAs utenriksminister Mike Pompeo etter planen skal møte representanter fra Taliban og afghanske myndigheter i Qatar, der den afghanske regjeringen har opplevd at egen forhandlingsposisjon er blitt sterkt svekket som følge av USAs tilbaketrekking.

RAKETTER: Folk går forbi det som er igjen av en bil i Kabul etter et angrep natt til lørdag norsk tid Foto: HEDAYATULLAH AMID / EPA

FN sjokkert

USAs ambassadør Ross Wilson sier i en uttalelse at afghanere ikke burde leve i terror, og at landet hans «kommer til å samarbeide med afghanerne for å hindre slike angrep og for å stille gjerningspersonene til ansvar».

FNs kontor i Afghanistan (UNAMA) skriver på Twitter at de er «dypt sjokkert» over angrepene mot sivile, og legger til at de som er ansvarlige, må stilles til ansvar.

For bare to dager siden besøkte Pakistans statsminister Imran Kahn landet for å forsikre om at Afghanistan kan regne med hjelp fra Islamabad for å redusere volden.

Den afghanske regjeringen har i alle år anklaget Pakistan for å bruke stedfortredende styrker, som Taliban og IS, til å fremme sine egne interesser i nabolandet, en anklage Pakistan avviser.

les også

Rapport om australske spesialstyrker i Afghanistan: «Dypt urovekkende»

Mange sivile drept

I løpet av de siste seks månedene har Taliban stått for 53 selvmordsangrep og 1.250 eksplosjoner som har tatt livet av minst 1.210 sivile, hevdet det afghanske innenriksdepartementet tidligere i uken.

Taliban avviser ansvar for flere av angrepene de anklages for. Gruppen har lovet ikke å angripe urbane områder i en avtalen som innebærer at USA trekker seg ut av landet raskere enn først planlagt.

Fredag meldte AFP at fredsforhandlerne i Qatar hadde gjort et gjennombrudd og at detaljene rundt dette vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene.

Mer om

 1. Afghanistan
 2. Kabul

Flere artikler

 1. Skyting på Universitetet i Kabul – minst 19 drept

 2. Stoltenberg advarer Trump: Høy pris for tilbaketrekning fra Afghanistan

 3. 100 norske soldater i Afghanistan: Vurderer sikkerheten løpende

 4. Aserbajdsjan: Tretten sivile drept i rakettangrep

 5. Aserbajdsjanske myndigheter: Syv personer drept av armensk artilleri etter våpenhvilebrudd

Fra andre aviser

 1. IS tar på seg skylden for angrepene i Kabul

  Aftenposten
 2. Ti studenter drept på universitetet i Kabul

  Bergens Tidende
 3. Høyt spill i Doha når partene forhandler om fred i Afghanistan

  Aftenposten
 4. Obamas tilbaketog fra Irak ble en gavepakke til IS. Gjør Trump nå den samme feilen?

  Aftenposten
 5. Minst 14 sivile drept av veibombe i Afghanistan

  Aftenposten
 6. De ekstreme islamistene sier de ønsker fred. Det er to grunner til at de likevel fortsetter å krige.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no