Bryter fremtidig samarbeid med skandale-selskap: Varsler full gjennomgang av skatteparadis-kunder

Mistet 4000 rike kunder da de strammet inn skattereglene

Den nordiske bankgiganten Nordea vil ikke lenger ha noe forhold til Mossack Fonseca. Nå varsler de en full gjennomgang av all virksomhet i skatteparadis og Luxembourg.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Fra nå av skal vi ikke gjøre noe som helst forretninger med Mossack Fonseca. Vi kan ikke operere i denne gråsonen eller ha samarbeid med noen i gråsonen, sier Nordeas konsernsjef Casper von Koskull på en pressekonferanse torsdag.

Nå vil banken gå gjennom alle forhold rundt kunder og selskapets aktiviteter i Luxembourg og andre skatteparadis.

– Vi gjør dette for å sikre at all virksomhet skjer i tråd med lover og regler, sier Nordeas norske pressesjef, Christian Steffensen til VG.

Strammet til regler i 2009-overførte milliarder via skatteparadis i fjor

Gjennom et omfattende og komplisert nettverk av postboksselskaper lånte Nordea så sent som i fjor ut flere milliarder kroner til det som viser seg å være en kazhakstansk oligark med nære bånd til landets eneveldige president. Det kommer frem i en tv-dokumentar, Uppdrag Granskning, som ble sendt i går kveld på SVT.

– Vi kan ikke kommentere på spesifikke navn eller forretninger. Men vi føler oss sikre på at vi har fulgt våre retningslinjer, sier Nordeas konsernsjef Casper von Koskull på pressekonferansen.

Retningslinjene er ifølge konserndirektøren, at de ikke vil gjøre forretninger med parter, der den virkelige endelige motparten er ukjent. Samtidig sier han at denne type konstruksjoner er det et lite behov for i det internasjonale finansmarkedet, blant annet i transaksjoner i forhold til det russiske næringseiendomsmarkedet.

Tidligere denne uken hevdet den nordiske bankgiganten i en pressemelding at deres Luxembourg-kontor allerede i 2009 satt i gang såkalte proaktive tiltak for å forhindre skatteunndragelse. Dette står de fremme

Tiltakene skal ifølge banken ha «gått utover det regelverket krevde, for å sikre at alle kundenes beholdninger og inntekter på konto ble rapportert til skattemyndighetene.»

Denne strengere praktisering gjorde faktisk at hele 4000 kunder forlot Nordea Luxembourg.

Professor om skatteparadis-avsløringene: Nordmenn vil bli dømt i retten

Seks år etter disse tiltakene avslører det svenske dokumentaren at postboksselskapene i denne Nordea-forretningen ble opprettet i fjor gjennom den panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca. Milliardlånet skulle gå til byggingen av et enormt kontorkompleks i Moskva.

VG mener: «Miranda» står klar for å bli sjefen din

De gikk imidlertid ikke rett dit fra Nordea, men ble sluset gjennom et nettverk av postboksselskaper som igjen ble eid av andre postboksselskaper. Til slutt ble pengene signert ut av en kvinne og overført til en sveitsisk bankkonto.

NHH-forsker: DNBs toppledelse er ansvarlig

Kvinnen som gjorde dette blir i tv-dokumentaren oppsøkt.

Ifølge dokumentaren er det ikke bare i selskapet i Nordea-forretningen hun sitter. Den samme jobben, å signere papirer, har hun i mer enn 11.000 andre postboksselskaper. Jobben hennes er ifølge «Uppdrag Granskning» å signere dokumenter i dette nettverket av innholdsløse postboksselskap.

Les: Kazhakstans president fikk lege til å teste luksusmiddag i New York

Ved å følge de lekkede dokumentene greier journalistene å finne det de mener er den egentlige mottageren for Nordeas milliardlån- den kasakhstanske milliardæren Serzjan Zjumasjev. Han skal ha nære bånd til Kazakhstans eneveldige president, Nursultan Nazarbajev.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder