TERROR: I bunn av saken kan du lese mer om de største hendelsene. Foto: Grafikk: Tom Byermoen ,

Her har IS-terrorister angrepet det siste året

Vesten erklærte for ett år siden kamp mot IS langs fem spor. Terroren har fortsatt i uforminsket styrke.

 • David Bach
 • Tom Byermoen
 • NTB
 • Stian Eisenträger
 • Eirik Linaker Berglund
 • Kari Aarstad Aase

Artikkelen er over fire år gammel

Norge sluttet seg til strategien som en koalisjon av rundt 60 land i fjor høst staket ut i kampen mot ekstremistgruppen IS, som den siste uken blant annet har tatt på seg ansvaret for Paris-terroren, flystyrten over Sinai og selvmordsangrepet i Beirut. Onsdag hevdet IS også at de har drept det norske gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, noe statsminister Erna Solberg ikke ser noen grunn til å tvile på.

Se oversikt over angrepene i bunnen av saken!

Strategien mot terroristene har handlet om å bekjempe IS militært, gi humanitær hjelp til Irak og Syrias nærområder, stanse finansieringen av IS, hindre fremmedkrigere i å reise til området og å bekjempe gruppens ideologi.

– Gruppen er litt svakere enn den var for ett år siden, men det går en god del saktere enn man hadde forventet, oppsummerer terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) overfor NTB.

Oversikt over angrepene i Paris:
Slik skjedde det
Ofrene
Terroristene

Omfattende terrorangrep siste året

På samme tid som IS har vært utsatt for massive bombeangrep både i Syria og Irak, og samtidig med at kurdiske styrker har fått militær støtte til bakkekampen mot gruppen, har militantene selv utført omfattende terrorangrep verden over. De har også inspirert tilknyttede grupper og enkeltindivider til å gjennomføre angrep.

For Frankrike har det vært et særdeles tungt år. Den 7. januar gikk to brødre til angrep på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. I sin ferd gjennom redaksjonslokalene skjøt de og drepte ti avistegnere og en vedlikeholdsarbeider, før de rømte åstedet.

På åpen gate drepte de en politimann på kloss hold etter å ha skutt og såret ham like før. Mens de forskanset seg på et fabrikkområde utenfor byen tok en tredje angriper gisler på en kosherbutikk i sentrum. Han sverget troskap til IS og drepte fire gisler før politiet satte en stopper for terroraksjonen.

182 mennesker drept i to land på en måned

Også Libya og Jemen har skilt seg ut som utsatte mål for IS-terror. I oversikten under, som er inspirert av New York Times' gjennomgang av det samme, finnes totalt ti IS-tilknyttede angrep mot de to landene, fem hver, det siste året.

Den 20. februar mistet 40 mennesker livet i Libya da tre bilbomber gikk av omtrent samtidig. 142 mennesker ble drept i Jemen én måned senere, da tre selvmordsbombere slo til mot to moskeer i sentrum av Sana.

Les også: Norsk ekspert: – IS har tatt kampen over i en ny fase

Terrordøgnet i juni

26. juni så først ut til å skulle bli husket for et nytt angrep i Frankrike, da en 35 år gammel familiefar halshogde sin egen sjef ved en gassfabrikk han også forsøkte å sprenge sørøst for Lyon. Like etter kom imidlertid nyheten om at en 23-årig tunisisk student, forkledd som badeturist, skjøt og drepte 38 personer på en strand og ved et luksushotell i Sousse i Tunisia.

Samme dag ble 25 mennesker drept og over 200 såret i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Kuwait. IS tok på seg skylden for de to sistnevnte angrepene, mens 35-åringen i Lyon selv hevdet å ha tilknytning til terrorgruppen.

Norske Ruths historie: Fra Senja til Raqqa – og tilbake igjen.

Foto: ,

Tror ikke IS står svakere

IS fortsetter samtidig å å kontrollere store landområder i Syria og Nord-Irak, et område med en befolkning på 6-8 millioner.

Storbyen Mosul i Nord-Irak er fremdeles under IS' kontroll, snart halvannet år etter at den ble inntatt. Det samme gjelder «IS-hovedstaden» Raqqa i Syria.

Gruppen er imidlertid presset i områder hvor de tidligere har hatt full kontroll, og eksperter VG snakket med tidligere i uken er uenige om de siste ukenes terrorangrep mot Paris, Beirut og passasjerflyet over Sinai tyder på en ny strategi fra IS. Assisterende direktør Henrik Thune ved Norsk senter for fredsbygging mener IS har tatt et nytt steg.

– Ja, det vi ser av angrep på aktører utenfor Midtøsten er en synliggjøring av en ny strategi. Det er et nytt IS vi ser i dag enn for halvannet år siden. Det vi ikke vet, er om dette er et utslag av en beslutning som er tatt for lenge siden, men at det er først nå man har lyktes med strategien. Dette er uansett materialiseringen av en ny måte å operere på, sier Henrik Thune til VG.

Tatt i Norge: 12 menn siktet eller tiltalt for IS-tilknytning

Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILIPI), er klar på at de siste angrepene fra IS ikke er en endring av strategi.

– Denne strategien har de hatt hele tiden, i hvert fall siden sommeren 2014, da IS truet med å ta krigen hjem til de som måtte angripe dem. Fremmedkrigerne i Syria har vært virkemidlene for å gjøre dette, sier Hellestveit, og legger til:

– IS har tatt kampen over i en ny fase, og dette frykter jeg de har planlagt veldig lenge. De har hatt frihet nok til å planlegge dette, og det er foruroligende.

Les også

 1. Stemmer fra Raqqa: Slik rammer bombene «IS-hovedstaden»

  Paris-angrepene og Sinai-styrten har utløst Frankrikes og Russlands vrede.
 2. Slik har koalisjonen rammet IS

  Ifølge amerikanernes egne tall hadde koalisjonen de leder rammet over 16.000 IS-mål før terrorangrepet i Paris.
 3. IS hevder å ha drept norsk gissel: Slik var kontakten mellom UD og IS

  IS-kidnappede Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble brutalt mishandlet og drept i fangenskap.

Mer om

 1. Syria
 2. Terrorisme
 3. Terrorangrepet i København

Flere artikler

 1. Norsk ekspert: – IS har tatt kampen over i en ny fase

 2. Turister er terrormål: 1 av 3 nordmenn sier terror påvirker ferieplaner

 3. Slik har koalisjonen rammet IS

 4. Video: IS truer med angrep på Washington og flere land

 5. Frankrike advarer mot nye terrorangrep

Fra andre aviser

 1. For hver kriger som blir drept, rekrutterer IS en ny

  Aftenposten
 2. Tre dårlige nyheter for IS

  Bergens Tidende
 3. IS sprer sine tentakler

  Bergens Tidende
 4. Slik vil stormaktene knuse IS

  Aftenposten
 5. Nå kommer motangrepene

  Bergens Tidende
 6. Her skjer terrorangrepene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder