MER KJEFT TIL RUSSLAND: NATO-sjef Jens Stoltenberg talte på NATOs parlamentariske samling i Stavanger mandag. Foto: Carina Johansen , NTB scanpix

Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

STAVANGER (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at Russlands angrep mot opposisjonen i Syria har styrket IS – terrorbevegelsen som Russland lovet å bekjempe da de rykket inn i landet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Jens Stoltenbergs største hodepine i øyeblikket er de russiske angrepene på den moderate opposisjonen i Syria.

Da han møtte NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger mandag formiddag, gjentok han kritikken mot Russland, og beskyldte Russland for å forverre flyktningkrisen radikalt.

Styrker dem

På VGs spørsmål om Russland kan ha styrket IS i stedet for å bekjempe dem, svarte NATOs generalsekretær:

– Når russiske styrker bomber grupper som blir angrepet av IS, så styrker det dem.

Russland har den siste uken gjennomført flere angrep med fly og raketter mot mål i Syria. IS, den islamske staten, skal ha erobret områder rundt den syriske byen Aleppo, etter at russiske angrep har drevet andre opposisjonsgrupper som kjemper moit Assad-regimet, på flukt.

Les også: Solberg vil overvåke mer med fly forsvarssjefen vil skrote

Mange angrep

– Vi har sett at russerne har utført mange angrep mot moderate opposisjonsgrupper som bekjemper Assad- regimet. Og regimet er ansvarlig for massive overgrep. Det er en vesentlig årsak til flyktningestrømmen. Russiske styrker støtter nå det regimet, og det er ikke noe konstruktivt bidrag, sier Stoltenberg.

– Er vi lenger unna en forhandlet løsning etter de russiske angrepene?

– Jeg vil heller si at behovet for en politisk løsning er større enn det noen gang har vært der. Situasjonen tilspisser seg og blir mer uoversiktlig. Så er det klart at det er langt fram til en politisk, fremforhandlet løsning, men hva er alternativet? Det er mer vold, lidelse og nød. NATO støtter det arbeidet som FN gjør. Det er lett å gi opp, men det er den eneste veien fram, sier NATO-sjefen.

Han viser til lyspunkter i Ukraina, hvor våpenhvilen nå har holdt i mange uker, hvor tunge våpen er trukket tilbake fra fronten, og hvor separatistene har utsatt flere valg.

– Så det er mulig, gjentar han.

Les mer: NATO dobler hurtigreaksjonsstyrken

LUNCHET MED ERNA: NATO-sjef Jens Stoltenberg på møte med statsminister Erna Solberg på NATOs parlamentariske forsamling i Stavanger. Foto: Carina Johansen , NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H), som skal redegjøre for Stortinget om flyktningkrisen tirsdag formiddag, sier at det burde være mulig å samarbeide med Russland om en fredelig løsning i Syria, og i en felles front mot IS.

– Jeg mener det er mulig i kampen mot IS, å få til en plattform med Russland om det, svarte Erna Solberg.

– Da Russland fraktet inn militært utstyr til Syria, var man usikre på om dette var en gledelig nyhet eller en enda vanskeligere situasjon. Foreløpig ser det ut til at situasjonen er blitt vanskeligere fordi Russland har angrepet så mange av de områdene hvor den demokratiske opposisjonen har kontroll. Hadde en klart å få til en felles aksjon mot IS, så hadde det vært positivt. Men det er åpenbart ikke Russlands primære oppgave, det er å styrke Assad, og det er ikke noe bærekraftig for Syria, sa Solberg.

Behov for samordning

Men Stoltenberg stiller flere vilkår for et slikt samarbeid.

– For det første må Russland samordne seg for å unngå faren for episoder med fly som deltar i koalisjonen som USA leder mot IS. Det er teknisk kontakt for å bli enige om ordninger for å unngå slike hendelser,. Ut over det vil jeg overlate til amerikanerne å håndtere hvor langt man vil gå i forhold til Russland. Det viktigste er at amerikanerne også deltar i kampen mot IS og ikke støtter Assad.

Les også: Refser russisk grensebommert

Men han uttrykker et behov for å være varsom i å snakke konflikten ytterligere opp.

– Det er store militære styrker fra ulike sider i en kampsone. De opererer nå uten å være koordinert, og det er en situasjon som skaper usikkerhet i seg selv, sier han.

Krever ikke Assads avgang

Stoltenberg har tidligere vært tydelig på at Assad ikke er en del av løsningen, men av problemet i Syria. Men han er ikke lenger like kategorisk i spørsmålet om Assad må fjernes for å oppnå en fredsavtale i Syria som Vesten kan gå god for.

- Assad-regimet har en vesentlig del av ansvaret for det som nå skjer i Syria, og for flyktningstrømmen. Han har bombet sin egen befolkning, og han er ikke noen del av en varig løsning. Men når jeg nå så sterkt oppfordrer partene til å sette seg ned og forhandle, så skal ikke NATO formulere forhåndsbetingelser for en politisk løsning. Det må de som sitter rundt forhandlingsbordet, finne. Det avgjørende er at det kommer en politisk løsning som gjør slutt på kamphandlingene og skaper fred i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder