Clinton-supporter: – Det er så forbannet kult!

Trump sikret Repulikanernes nominasjon

Clinton erklærer seier i nominasjonsvalget

NEW YORK/SANTA MONICA/OSLO (VG) Hillary Clinton ble i natt den første kvinnelige presidentkandidaten for et av de to store partiene i USA.

 • Jostein Matre
 • Camilla Bjørn
 • David Bach
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

Valgdagen begynte med New Jersey, hvor nyhetsbyrået AP i natt har slått fast at Hillary Clinton har sikret nominasjonen. Også i New Mexico og South Dakota har Clinton en betydelig ledelse over motkandidaten Bernie Sanders. Sanders har så langt vunnet i North Dakota, ifølge AP.

Rundt klokken 04.20 gikk Clinton på scenen i Brooklyn, til musikk av Rachel Platten og hennes «My Fight Song». Like før ble gamle klipp fra kvinnekampen opp gjennom historien vist på storskjermen. I dag blir en ny barriere brutt når Hillary Clinton blir den første kvinnelige presidentkandidaten for et av de to store partiene i USA.

Jubelen for det som kan bli USAs neste president står i taket fra de flere tusen som har møtt opp til valgvaken i Brooklyn.

Takker Sanders

Clinton går rett på sak i sin tale, og erklærer seg som vinner av Demokratenes nominasjonsvalg. Det gjør hun med å sette det i et historisk perspektiv.

– Sammen har vi nådd en milepæl. For første gang i historien vil en kvinne være kandidaten til et av de store partiene. Denne kvelden tilhører alle de kvinnene som gjennom historien har gjort dette mulig, sier Clinton fra podiet.

Hun tar seg også tid til å kaste heder over sin motkandidat, Bernie Sanders.

– Jeg vil takke senator Sanders for å ha gjennomført en enestående kampanje. Motstanden fra ham har vært med på å gjøre både partiet vårt og landet vårt bedre.

Clinton ber videre om støtte fra Sanders' velgere i kampen mot Trump til høsten. Hun sier hun vet det smerter ikke å vinne, og viser til da hun ble slått av Barack Obama i nominasjonskampen for åtte år siden. Nå mener hun det viktige er å bygge broer, ikke murer, før hun legger til at Donald Trump ikke er skikket til å lede landet.

Les også: Clinton kaller Trump en svindler

ERKLÆRER SEIER: Hillary Clinton erklærte i natt seier i kampen om Demokratenes nominasjon, og ble med det historisk som den første kvinnelige presidentkandidaten for et av de to store partiene i USA. Foto: Thomas Nilsson VG

Rørte tilhengere

– Jeg skal ta meg tid, senere i kveld og i dagene som kommer, til virkelig å ta inn over meg det historiske vi nå skaper, sier Clinton, før hun maner til kamp mot Trump i månedene som kommer.

Clinton tok deretter imot hyllesten mens hun hilste og ga klemmer til flere av de fremmøtte i publikum.

GLISER: Hillary-supporter Susan James (61) feirer at Hillary har blitt Demokratenes presidentkandidat og den første kvinne til å være kandidat for et av de to store partiene. Foto: Thomas Nilsson VG

Etter Clintons tale snakket VG med flere kvinner som var tilstede i den store hallen i Brooklyn. Felles for dem alle var at de følte stolthet over det historiske øyeblikket de nettopp hadde vært vitner til.
– Jeg er så rørt. Men det er ikke bare fordi hun er den første kvinnen noensinne. Hun er også den beste kandidaten. Jeg er 61 år nå. For 10 år siden trodde jeg aldri dette kom til å skje. Hun vant! gliser Susan James.

– Forbannet kult

47 år gamle Carla Usher er også et eneste stort smil når hun kommer ut av hallen bærende på en Clinton-plaktat.

STOLT: Clinton-supporter Carla Usher (47) feirerden første kvinnelige presidentkandidaten for et av de to store partiene i USA i natt. Foto: Thomas Nilsson VG

– Jeg er selvsagt veldig stolt. Dette er en fantastisk hendelse, og Hillary er den perfekte kvinnen til å bli historisk. Nå håper jeg bare at Bernie Sanders innser at det er tid for å trekke seg. Nå må han gjøre som Hillary i 2008, da hun tapte for Obama. Han må tenke på partiets beste, mener Usher.

Gleden var også stor blant den yngre garden av kvinner. Abigail Milnor-Sweetser (26) og Elisabeth Morgan (24) ser på dette som innledningen av en ny æra.

– Det er bare helt forbannet kult! Hun var den første jeg stemte på da jeg var 18, og jeg stemmer på henne igjen nå, sier Milnor-Sweetser.

– Det er fantastiske å få oppleve dette i vår tid. Samfunnet vårt har vært så mannsdominert, men nå kan unge jenter vokse opp og tenke at dette kan også de få til. Jenter kan gjøre alt gutter kan. Hun er en pioner, mener Morgan.

GLEDE: Hillary-supporterne Elisabeth Morgan (24) og Abigail Milnor-Sweetser (26, t.h.) ser på Clintons seier som innledning til en ny æra. Foto: Thomas Nilsson VG

Les også: Clinton-supportere til VG: – Sanders må trekke seg

Dødt løp før valget

Samtidig har Donald Trump som ventet vunnet Republikanernes nominasjon i New Jersey, South Dakota, Montana, New Mexico og California, så langt. Han har også dermed sikret seg Republikanernes nominasjon som presidentkandidat, ifølge NTB.

Kampen denne tirsdagen har stått om New Jersey, New Mexico, North Dakota, South Dakota og Montana. Og aller viktigst er California, hvor 475 delegater står på spill. Resultatet i denne delstaten er det siste som offentliggjøres i morgentimene norsk tid.

Det var dødt løp mellom Clinton og Sanders i California før valgdagen, ifølge en meningsmåling gjort av USC Dornsife og Los Angeles Times. Sanders med 44 prosent mot Clintons 43 prosent.

Ventet på Clinton

Allerede tre timer før hovedpersonen selv kom på scenen i New York begynte taktfaste Hillary-rop, vifting med amerikanske flagg og bokstavene «HISTORY» i den store hallen på Brooklyn Navy Yard, der Clinton-leiren holdt sin valgvake. Mange av de flere tusen publikummerne hadde tatt den korte båtturen over fra Manhattan.

For Clinton, som i sin tid representerte staten New York i Senatet, må det virkelig ha føltes som å være på hjemmebane. Da storskjermen i Hillarys valgvakelokale viste at hun har vunnet New Jersey ble stemningen blant supporterne hennes elektrisk. Jubelen steg betydelige desibel. Da det ble klart at Bernie Sanders vant North Dakota, gikk imidlertid jubelen over til buing.

Halmstrå i superdelegatene for Sanders

I praksis er det delegatene ved landsmøtet i juli som til slutt velger partiets kandidat. Mens «vanlige» delegater må følge resultatet fra velgerne, bestemmer superdelegatene selv hvilke kandidater de vil stemme på.

Mandag møtte VG Wendy Dwyer og Ray Alt, som jobbet frivillig for Bernie Sanders i New Jersey. De håpet begge at han ikke ville trekke seg etter tirsdagens primærvalg, i et håp om at superdelegatene skal skifte mening. Det hadde de ikke gitt opp håpet om det siden flere meningsmålinger den siste tiden har vist at Sanders kan ha større sjanse til å slå Donald Trump enn hva Clinton har.

HEIER PÅ BERNIE: Wendy Dwyer fra New York og Ray Alt fra Massachusetts er begge frivillige for presidentkandidaten Bernie Sanders. Foto: Thomas Nilsson VG

Eksperter tror ikke at superdelegatene vil skifte fra Clinton til Sanders. I realiteten mener mange av dem at kampen lenge har vært avgjort, men Sanders har holdt det gående for å påvirke partiet så lenge som mulig.

– Bernie Sanders har overrasket alle i denne valgkampen, og han har lykkes i å trekke Hillary Clinton gradvis lenger til venstre, sier redaktør for amerikanskpolitikk.no, Are Tåvold Flaten, som har fulgt valget tett i USA i et halvår.

Sanders-frivillig Wendy Dwyer tror ikke på det før hun ser det.

– Bernie Sanders har beveget Clinton til venstre i det hun sier, men det gjenstår å se hva hun faktisk kommer til å gjøre når det kommer til stykket. Jeg stoler ikke på henne, sier Dwyer.

Les også

 1. Clinton-supportere til VG: – Sanders må trekke seg

  LOS ANGELES (VG) Hillary Clintons (68) voksne følgerskare rister på hodet av de unge velgerne som vender henne ryggen…
 2. Bernie Sanders-frivillige: – Uaktuelt å stemme på Clinton i hovedvalget

  NEW JERSEY (VG) De har reist fra stat til stat for å hjelpe Bernie Sanders med å slå Hillary Clinton.
 3. AP: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

  Amerikanske AP og CBS tar noe av brodden av tirsdagens nominasjonsvalg ved allerede å utpeke Hillary Clinton som Det…
 4. Sanders-leiren vil endre Demokratene

  Selv om det etter alle solemerker ser ut til at Hillary Clinton blir Demokratenes presidentkandidat, gir ikke Bernie…
 5. Trump: Clinton bør fengsles for epostsaken

  Hillary Clinton har enda en grunn til å vinne valget: Hvis hun taper mot Trump vil han jobbe for å få henne i fengsel.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. USA
 3. Hillary Clinton
 4. Bernie Sanders
 5. Republikanerne, USA
 6. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. AP: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

 2. Nå er Hillary Clinton (68) historisk

 3. Sanders planlegger å permittere kampanjemedarbeidere

 4. Sanders-leiren vil endre Demokratene

 5. Clinton-supportere til VG: – Sanders må trekke seg

Fra andre aviser

 1. Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

  Fædrelandsvennen
 2. Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

  Bergens Tidende
 3. Historisk Clinton klar for duell mot Trump

  Bergens Tidende
 4. Hillary Clinton erklærer seier i nominasjonskampen

  Aftenposten
 5. Historisk Clinton klar for duell mot Trump

  Fædrelandsvennen
 6. Hillary Clinton valgt til demokratenes presidentkandidat

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no